4 – 11 mei 2024: Voorjaar in Aragon

4 – 11 mei 2024
Voorjaar in Aragon

Genieten van de meest spectaculaire berggebieden van de Pyreneeën

In het Valle de Ordesa

In de loop van de jaren is gebleken dat niet alleen afgetrainde, zeer sportieve wandelaars over de vloer komen in de Petit Refuge. “Gewone” wandelaars met een gemiddelde conditie vormen zelfs de hoofdmoot van de gasten die de kleine herberg in Ayet weten te vinden. Mensen die graag de bergen in gaan, maar niet op zoek zijn naar uitdaging. De hoogste toppen, ongebaande paden, steile passages langs diepe afgronden, grote hoogteverschillen, het hoeft voor hen niet zo nodig. Sommigen willen dat niet meer, anderen kunnen het niet meer. Wat ze wel willen is mooie wandelingen maken in een fascinerende bergwereld en genieten van al het moois wat er onderweg te zien is. Het is een categorie wandelaars die ik in menige wandelweek heb proberen te bedienen en het leek mij een mooie uitdaging om enkelen verrassen met een prachtige week temidden van de hoogste toppen van de Pyreneeën. En voor deze toppen zullen we naar Aragon moeten gaan. Dit deel van Spanje herbergt de drie hoogste massieven van de Pyreneeën: Maladeta, Posets en Monte Perdido. Nee, we gaan niet naar die hoge toppen. We maken enkele wandelingen die een goede indruk geven van de bergwereld waarin we ons bevinden. Geen lange, slopende wandelingen, maar je gaat het ook niet kado krijgen.

We beginnen in de oostelijke punt van Aragon. De twee hoogste massieven, Posets en Maladeta, zijn er verenigd in het Parque Posets-Maladeta. De twee massieven zijn te vinden direct ten zuiden van grenskam die een bijna ondoordringbare barrière vormt. Eigenlijk maken we twee keer een wandeling tussen die grenskam en die torenhoge massieven. Eerst aan de kant van het Maladeta-massief, waar we door een groot plateau lopen en proberen uit te komen bij de Forau de Aiguallut, de markante plek waar het smeltwater dat van de steile hellingen naar beneden stroomt in verdwijnt. een geologisch wonder zogezegd, want het water komt in het Vall d’Aran weer tevoorschijn en stoomt daar verder naar Frankijk. We zijn hier dus bij de bron van Garonne. Aan de westkant van het reservaat maken we een wandeling in het Posets-gebied door het Valle de Estos naar de gelijknamige berghut. Het water zal in overvloed stromen en de natuur barst los in deze tijd. We overnachten in de refugio die op een mooie plek ligt in deze schilderachtige vallei.

Na de twee dagen in het Maladeta-massief verplaatsen we ons naar het Parque Nacional de Ordesa y Monte Perdido, dat grote internationale bekendheid heeft verworven vanwege de monumentale canyons die er te vinden zijn. We verblijven één nacht aan de oostzijde van het gebied en maken op hoogte twee korte wandelingen, een vanuit het bergdorpje Tella en een vanuit het gehucht Revilla. Hoe kort Ruta de los Ermitas is, het is een juweel van een wandeling vanwege de oude, kleine romaanse kerkjes langs de route en de fraaie uitzichten, onder andere op Castillo Mayor. De wandeling vanuit Rrevilla gaat naar een plek die uitkijkt over de Garganta de Escuain. Korte wandeling, maar heel intens en we hebben een meer dan goede kans de lammergier in het vizier te krijgen.

De week krijgt in het westelijk deel van het nationaal park een passend slotakkoord. Torla, het bergdorp dat aankijkt tegen de loodrechte wanden van het Valle de Ordesa is onze standplaats en in het Valle de Ordesa, de grote canyon van het nationale park, maken we een wandeling door de gehele kloof. een onvergetelijke ervaring. Na de wandeling rijden we naar Nerin, een klein bergdorp dat op een heuvel ligt en verre uitzichten biedt. Het is ook de plek van waaruit we de laatste wandeling doen en deze zal ons brengen op de top van de Mondoto, boven op de rand van die andere canyon, het Valle de Añisclo. Terwijl we uitkijken over de canyon met zijn kleurrijke, grillige rotsformaties zien we in de verte de Monte Perdido en andere drieduizenders. De vale gieren die rondzweven maken de ervaring compleet.

Ik ben er trots op dit programma te kunnen aanbieden. Het is heel gevarieerd en het is een dynamische week in een voortdurend wisselend decor. Ik kijk er naar uit al dit moois met jullie te delen.

Op de Ruta de las Ermitas

De week ziet er in schema als volgt uit:

Zaterdag 4 mei
Aankomst in Ayet bij Le Petit Refuge of Gite Bethmale. Onder het genot van een welkomstdrankje heet ik jullie welkom en maken we kennis. ’s Avonds wacht een heerlijke maaltijd en we nemen de week alvast door.
Zondag 5 mei
Na het ontbijt rijden we naar Benasque in Aragon. We rijden door tot de noordelijke punt van de vallei en maken daar vanaf Hospital de Benasque de aangename wandeling door grote, waterrijke plateaus naar de Forau de Aigualluts, de bezienswaardige plek waar het van de Aneto komende smeltwater in de grond verdwijnt. Prachtige waterval en zicht op de hoogste top van de Pyreneeën (3404m). We overnachten in een herberg nabij Benasque.
Tijdsduur: 3 uur. Klimmen en dalen: 200 meter
Maandag 6 mei
Vandaag lopen we door het Valle de Estos, ingeklemd tussen de imposante grenskam en het massief van de Posets (3375m, nummer twee van de Pyreneeën) naar Refugio de Estos. Geen moeilijke wandeling en we nemen de tijd om bij de hut te komen. Overnachting in de berghut.
Tijdsduur: 3 uur; klimmen: 640 meter.
Dinsdag 7 mei
We gebruiken de ochtend om terug te lopen naar het Valle de Benasque. Vervolgens rijden we naar het hoog gelegen Tella, aan de oostzijde van het Parque Nacional de Ordesa y Monte Perdido. Mogelijk houden we onderweg een pauze in het bezienswaardige stadje Ainsa.
Tijdsduur: 2.5 uur; dalen: 640 meter.
Woensdag 8 mei
Twee korte wandelingen om in te lijsten. Vanuit Tella volgen we Ruta de las Ermitas, een rondwandeling langs enkele oude Romaanse kerkjes die op verbluffend mooie plekken liggen en uitzichten bieden die buitengewoon zijn. Dat laatste geldt ook voor de korte wandeling vanuit Revilla naar een plek die uitzicht biedt over de Gargante de Escuain en zijn steile hellingen. Ook dit is een zeer fraaie wandeling. De kans dat we vale gieren en lammergieren zien, is groot. Aansluitend rijden we naar Torla, waar we overnachten.
Tijdsduur (beide wandelingen samen): 3 uur; klimmen en dalen: 250 meter.
Donderdag 9 mei
Per auto of bus gaan we naar het Valle de Ordesa en in dit wonder der natuur maken we een lange wandeling tot aan de Cola de Caballo (paardenstaartwaterval) aan het eind van de kloof. Terugweg deels over de zelfde route. Niet moeilijk, maar door de lengte toch een stevige wandeling. Onvergetelijke dag! We rijden verder naar het verborgen gehucht Nérin, waar we twee nachten zullen blijven.
Tijdsduur: 6 uur; klimmen en dalen: 400 meter.
Vrijdag 10 mei
We laten de auto staan en gaan meteen tevoet op weg naar de Pico de Mondoto, een top op de rand van de Añisclo-canyon. Prachtige, intensieve wandeling door karstgebied en uitkomend op een top die meer dan verbluffende uitzichten biedt. Pico de Sestrales, de hele canyon, de Monte Perdido en andere hoge toppen, je blijft kijken! Zonder twijfel zullen vale gieren voorbij scheren.
Tijdsduur: 4 uur; klimmen en dalen: 700 meter.
Zaterdag 11 mei
Na het ontbijt nemen we in principe afscheid. Echter als je wilt, ga je nog even mee naar de plek waar je het Valle de Añisclo in kunt lopen. Een korte rondwandeling maak ik (ruim een uur, dat is alles), maar erg mooi. Aansluitend rij ik richting de dorpen Vio en Buerba en op een plek tussen de beide dorpen heb je een buitengewoon uitzicht op de canyon, de Mondoto en het massief van de Monte Perdido. Graag zou ik dit met je willen delen en het zou een geschikte plek kunnen zijn om definitief afscheid te nemen.

Voor deze week heb je een goede conditie nodig, ook al vragen de bergwandelingen niet het onmogelijke van ons. Ik verwacht dat je niet geheel onvoorbereid of ongetraind naar Ayet gaat en dat je beschikt over adequaat materiaal. Enige mentale weerbaarheid wordt op prijs gesteld, omdat de omstandigheden soms tegen ons werken en wandelingen dan niet helemaal verlopen zoals gepland.

Op de top van de Pico de Mondoto (laatste dag)

Sterke punten van deze week

Een week vol dynamiek en afwisseling
Kennismaking met de hoogste massieven van de Pyreneeën
Mooie maar niet te zware wandelingen
De canyons van Ordesa
Overnachtingen op bijzonder mooie plekken
Kleinschaligheid
Gemoedelijkheid en gezelligheid
Begeleiding van alle wandelingen

 

Praktische informatie

Prijs van de week per persoon: € 625
Maximum aantal deelnemers: 6

Inbegrepen:
1 overnachting in Le Petit Refuge (kamer die je deelt); overige nachten in berghut of herberg (slaapzaaltjes, je hebt dus geen eigen kamer)
7 maaltijden
7 ontbijtjes
6 lunchpakketten;
Begeleiding van alle wandelingen

Niet inbegrepen:
Alle overige uitgaven, waaronder begrepen de heen – en terugreis, transfers (reis naar de overige accommodaties), verzekering, drankjes. Elke deelnemer is verantwoordelijk voor zijn of haar eigen vervoer.

Op deze wandelweek zijn de reserveringsvoorwaarden van de Petit Refuge van toepassing. Bij boeking doe je een aanbetaling van €225 en twee maanden voor aankomst betaal je het restant. In geval van annulering krijg je gedane betalingen alleen terug als ik er in slaag een vervanger te vinden. Indien de week door overmacht van mijn kant niet door kan gaan, krijg je de volledige reissom terug, zonder dat je aanspraak kunt maken op verdere vergoedingen.

Het programma is niet heilig en kan onder de omstandigheden worden aangepast.

Ondanks dat ik de begeleiding heel serieus neem, doe je de wandelingen op eigen risico. Sluit daarom een goede verzekering af.

Heb je belangstelling of wil je meer weten over deze week?
Mail me dan: lepetitrefuge@orange.fr

De vale gier, die we vaak zullen zien