4 – 11 maart 2023: Een late winterweek

4-11 maart 2023

een late winterweek

met een uitstap naar het hooggebergte van het Parc National

Zodra de wintersportvakanties in Frankrijk ten einde zijn en het daardoor een stuk rustiger is in de bergen, trekken wij er op uit. Wat je aan omstandigheden aantreft begin maart, is elk jaar een verrassing. Het voorjaar kan zich al aandienen, maar het kan ook nog volop winter zijn en zelfs in de dalen kan er een flink pak sneeuw liggen. Graag willen we deze week de sneeuw opzoeken en dat doen we de eerste dagen in onze streek en aansluitend gaan we naar Cauterets in de westelijke Pyreneeën. In Cauterets gaan we het iets hoger in de bergen zoeken, we overnachten zelfs een keer in een echte berghut, en we mogen er dan ook van uitgaan dat we volop in de sneeuw kunnen lopen. Minder zeker is dat in onze eigen streek, de Castillonnais, maar ik geef ons goede kans dat we op de aangeboden wandelingen op sneeuwschoenen kunnen lopen.

Sneeuwschoenwandelen in de Vallée du Marcadau nabij Cauterets

Het mooie van deze week zit in het feit dat je kennis kunt maken met twee totaal verschillende berggebieden. De Castillonnais is een charmant, authentiek gebied vol loofbossen, bergweiden en afgeronde bergtoppen terwijl de imposante grenstoppen voor een machtig decor zorgen. De beide wandelingen staan in het teken van prachtige uitzichten op met name het grensgebergte. We zijn er zeker van dat je onze streek in je hart zult sluiten. De bergen nabij Cauterets zijn van een andere orde. Hoger, scherper, ruiger. Maar daarmee is niet gezegd dat we door een onherbergzame woestenij gaan lopen. In de valleien van Marcadau en Lutour gaan het ruige en het lieflijke hand in hand. De natuur heeft er een kunstwerk afgeleverd, waarop je niet uitgekeken kunt raken. Het is een voorrecht en een bijzondere ervaring er door de sneeuw te lopen.

De week ziet er in schema als volgt uit:

Zaterdag 4 maart

Aankomst in Ayet bij Le Petit Refuge of Gite Bethmale. Onder het genot van een welkomstdrankje heten Anna en Antoine jullie welkom en maken we kennis. ’s Avonds wacht een heerlijke maaltijd en we nemen de week alvast door.

Zondag 5 maart

Vandaag gaan we beleven hoe het water stroomt zo vroeg in het jaar en daarvoor gaan we naar de Vallée du Riberot. Een heerlijke wandeling door een sprookjesbos en langs kolkende bergbeken brengt ons bij een imposante waterval: Cascade de Nérech. Een mooi, ontspannen begin van de week, waarbij het de vraag zal zijn of we door de sneeuw moeten gaan lopen of niet.

Tijdsduur: 3.30 uur (indien er sneeuw ligt 5 uur); klimmen en dalen: 400 meter.

Winters sprookje in de Vallée du Riberot

Maandag 6 maart

Het dorpje Balacet in de Vallée du Biros is de startplaats van de wandeling, die voor een groot deel in het teken staat van uitzichten op het ongenaakbare grensgebergte. En mocht er sneeuw op de route liggen, dan is dit zonder meer een van de mooiste sneeuwschoenwandelingen in onze streek. We kunnen deze wandeling naar believen uitbreiden of inkorten. De bedoeling is om er een flinke wandeling van te maken, waarmee we de hele dag zoet zijn.

Tijdsduur: 6.15 uur (indien er sneeuw ligt: 6 uur); klimmen en dalen: 680 meter.

Dinsdag 7 maart

We gaan op weg naar Cauterets en het zou mooi zijn als we aan het begin van de middag aankomen. We maken een ontspannen wandeling vanuit Cauterets over de route van de GR 10 naar de waterval van Lutour. Alvast een aardige kennismaking, die beslist smaakt naar meer!

Tijdsduur: 2 uur; klimmen en dalen: 150 meter.

Woensdag 8 maart

Per bus gaan we naar La Raillère, een eind buiten en iets hoger gelegen dan Cauterets. Van hieruit gaan we de Vallée de Lutour en ik ben benieuwd hoe ver we gaan komen. Dat zal van de sneeuwcondities afhangen. Het Lac d’Estom is het ultieme doel. Verder gaan we niet. Hoe dan ook wordt het een prachtige dag in een van de mooiste valleien van de Franse Pyreneeën. In winterkleed een sprookje!

Tijdsduur: 7 uur; klimmen en dalen: 800 meter

op sneeuwschoenen nabij Refuge Wallon

een prachtige route naar Refuge Wallon

Donderdag 9 maart

We gaan per bus naar de Pont d’Espagne (1500m), een prachtige plek waar verschillende bruisende bergbeken bij ellkaar komen. Van daaraf lopen we door de Vallée du Marcadau via enkele grote plateaus naar Refuge Wallon, de geheel gerestaureerde berghut die omgeven wordt door oude naaldbomen en uitkijkt op de hoge grenstoppen. Indien de omstandigheden het toelaten proberen we op sneeuwschoenen nog wat hogerop te komen. We overnachten in Refuge Wallon.

Tijdsduur (tot Refuge Wallon): 3 uur; klimmen: 365 meter.

Vrijdag 10 maart

We gaan terug door de Vallée de Gaube naar de Pont d’Espagne. Afhankelijk van de omstandigheden dalen we verder over de Sentier des Cascades, een prachtige route langs talloze watervallen, of we nemen meteen de bus. Aansluitend rijden we naar Ayet. We sluiten de week af in een restaurant.

Tijdsduur: 2.5 uur (als we verder dalen vanaf Pont d’Espagne 4.5 uur); dalen: 365 meter (als we verder dalen vanaf Pont d’Espagne 865 meter).

Zaterdag 11 maart

Na het ontbijt nemen we afscheid.

Voor deze week heb je een goede conditie nodig, want er zitten stevige bergwandelingen bij en het lopen op sneeuwschoenen kost soms veel energie. We verwachten dat je niet geheel onvoorbereid of ongetraind naar Ayet gaat en dat je beschikt over adequaat materiaal. Enige mentale weerbaarheid wordt op prijs gesteld, omdat de omstandigheden soms tegen ons werken en wandelingen dan niet helemaal verlopen zoals gepland.

Op de bergkam van de Cournudère

Praktische informatie
Prijs van de week per persoon: € 550


Inbegrepen:
4 overnachtingen in Le Petit Refuge of Gite Bethmale (tweepersoonskamer die je deelt; ijndien je een kamer voor jezelf wilt, kost de week € 100 extra), 2 overnachtingen in Cauterets (gite d’étape, slaapzaaltje) en 1 in een berghut;

3 maaltijden in Ayet, 2 in een gite d’étape in Cauterets en 1 in een berghut

We koken niet op vrijdag 10 maart. Op die dag kunnen we op eigen kosten in een restaurantje in Arrien-en-Bethmale eten;

4 ontbijtjes in de Petit Refuge, 2 in een gite d’étape en 1 in een berghut;

6 lunchpakketten;

Begeleiding van alle wandelingen door Antoine of Anna

Niet inbegrepen:
Alle overige uitgaven, waaronder begrepen de heen – en terugreis, transfers (waaronder begrepen de busrit naar Pont d’Espagne), verzekering, drankjes, huur sneeuwschoenen. Elke deelnemer is verantwoordelijk voor zijn of haar eigen vervoer.
Op 10 maart wordt ’s avonds niet gekookt in Le Petit Refuge of de gite.

Winterse sfeer in de Vallée de Bethmale

Op deze wandelweek zijn de reserveringsvoorwaarden van de Petit Refuge van toepassing. Bij boeking doe je een aanbetaling doet van €200 en twee maanden voor aankomst betaal je het restant. In geval van annulering krijg je gedane betalingen alleen terug als we er in slagen een vervanger te vinden. Indien de week door overmacht van onze kant niet door kan gaan, krijg je de volledige reissom terug, zonder dat je aanspraak kunt maken op verdere vergoedingen.

Het programma is niet heilig en kan onder de omstandigheden worden aangepast.

Ondanks dat we de begeleiding heel serieus neem, doe je de wandelingen op eigen risico.
Sluit daarom een goede verzekering af.

Heb je belangstelling of wil je meer weten over deze week?
Mail ons dan: lepetitrefuge@orange.fr