LE PETIT REFUGE

WAT IS LE PETIT REFUGE?

Le Petit Refuge is mijn kleine en gezellige chambres en table d’hôtes, dat wil zeggen een bed & breakfast waar u niet alleen kunt overnachten en ontbijten, maar waar ’s avonds ook een warme maaltijd kan worden genomen. Het huis ligt in het bergdorp Ayet en biedt mooie uitzichten over de Vallée de Bethmale. De Petit Refuge is een oase van rust door het superkleinschalige en ook doordat het huis niet aan een weg ligt. Er is dan ook geen voorbijrazend verkeer. Rust en aangename stilte overheersen bij de Petit Refuge. Buiten is er een mooi terras waar het ’s middags na een wandeling heerlijk uitrusten is en op mooie zomeravonden wordt er vaak buiten gegeten.

HOEVEEL KAMERS ZIJN ER?

Er zijn drie kamers voor de gasten. Een op de eerste verdieping en twee op de tweede verdieping. Kamer La Cabane ligt op de eerste verdieping. Het is de kleinste gastenkamer met twee eenpersoonsbedden en een mooi uitzicht. De kamers op de tweede verdieping zijn iets  groter. Kamer Le Berger is de beste kamer van het huis: de meeste ruimte, een tweepersoonsbed en het beste uitzicht. Met kamer Le Sommet is ook niks mis. Deze kamer heeft twee eenpersoonsbedden, maar er is geen uitzicht op de bergen.

Totale capaciteit: zes personen.

GEMOEDELIJKHEID EN HUISELIJKHEID

Gemoedelijkheid en huiselijkheid zijn belangrijke kwaliteiten van de Petit Refuge. Ik vind het van belang dat mijn gasten zich welkom voelen en op hun gemak zijn bij mij. Daar zet ik me voor in. En wat ik ook belangrijk vind, is dat er goed eten op tafel komt. Elke avond kook ik voor wie bij mij wil eten. De Petit Refuge heeft in de loop van de jaren een uitstekende reputatie opgebouwd op het culinaire vlak. Zelfs de Franse gasten, die buitengewoon kritisch zijn als het om eten gaat, zijn zeer getroffen door de kwaliteit van de maaltijden. Ik steek dan ook elke dag veel tijd en aandacht in het eten. Elke dag is de maaltijd anders. Het is steeds een voorgerecht, hoofdgerecht, kaas (vaak de plaatselijke Bethmale-kaas, die zeer wordt gewaardeerd) en een nagerecht. Regionale gerechten uit verschillende streken van de Pyreneeën komen aan bod, maar ook traditionele Franse gerechten. Ik wissel vegetarische gerechten af met vleesgerechten en gerechten met vis. Hoe heerlijk is het om na een dag in de bergen lekker te kunnen genieten van een met zorg gemaakte maaltijd?

WANDELAARS WORDEN DOOR MIJ OP HUN WENKEN BEDIEND

Ik geef de beste adviezen en kan putten uit een enorm scala aan mooie routes. Er is altijd wel wat te vinden. Een enkele keer, als de gasten dat op prijs stellen en ik er de ruimte voor heb, neem ik de gasten mee voor een wandeling. Ik doe het graag, maar het kan natuurlijk niet te vaak. Er moet in huis ook nog wat worden gedaan!

PYRENEEËNBIBLIOTHEEK

Aparte vermelding verdient de Pyreneeënbibliotheek van de Petit Refuge. Een schitterende collectie fotoboeken, natuurgidsen, wandelgidsen over de Pyreneeën. Voor de Pyreneeënliefhebber is het net een snoepwinkel, heeft een van mijn gasten wel eens gezegd. En zo is het! Je raakt er niet uitgekeken.