1-8 maart 2025: Een late winterweek in Frankrijk en Spanje

1-8 maart 2025
een late winterweek in Frankrijk en Spanje
met een uitstap naar het Parque Posets – Maladeta in Aragon

Plan d’Estan, een van de plateaus in het Valle de Esera

Als de wintersportvakanties bijna ten einde zijn en het voorjaar zich wellicht alvast laat voelen, zoeken wij de sneeuw op. En dat gaan we doen in mijn streek en ook in Spanje. De keuze voor mijn streek is een logische, want de Castillonnais is een onbedorven, authentiek berggebied met ongekende mogelijkheden voor Pyreneeënliefhebbers die houden van ongerepte natuur. In de winter ben je vaak alleen als je er de bergen in trekt. De meeste teoristen gaan voor de skigebieden en die zijn er niet in deze uithoek. Die onbedorvenheid en stilte geven de Castillonnais zonder meer een bepaalde charme die je elders niet vindt. Hoe mooi is het om juist hier in de winter een paar wandelingen op sneeuwschoenen te maken? En hoe mooi is het om je eigen spoor in de sneeuw te trekken? Dat is hier regelmatig mogelijk. Twee sportieve wandelingen heb ik op het oog. Een in de Vallée de Bethmale en een in de Vallée de Bellongue. In de Vallée de Bethmale gaan we vanaf het Lac de Bethmale naar het keteldal Cirque de Campuls (in alle seizoenen de moeite waard) en klimmen dan verder via een onbekende route naar een bergkam nabij Pic du Midi de Bordes. Zoals zo vaak zit de ultieme beloning in de uitzichten van de kam, waarbij met name de Mail de Bulard en de Maubermé, beide op de grens met Spanje, in het oog springen.

Op de maandag gaan we naar Spanje. Een rit over verschillende bergpassen brengt ons in Benasque, een bergdorp dat tussen de beide hoogste massieven van de Pyreneeën ligt. Onderweg maken we vanaf de Col de Portet d’Aspet een mooie wandeling in de westelijke punte van de Vandaag dalen we rustig af door het Valle de Estos en gaan dan per auto naar de noordelijke punt van de vallei van Benasqueallée de Bellongue met uitzicht op een lange reeks grenstoppen. Het is de eerste keer dat we in de winter naar Spanje gaan. Ik ben natuurlijk benieuwd hoe het zal bevallen, maar ik heb goede verwachtingen. Die hebben alles te maken met het decor. In het Valle de Estos lopen we tussen het Posets-massief en de hoge grenstoppen in eerste instantie naar Refugio de Estos, die op bijna 1900m ligt. Veel stromend water, uitgestrekte naaldbossen. Voeg dat bij de hoge toppen en je hebt een decor dat lijkt op de Canadese wildernis. We blijven een nacht in de hut en gaan we weer uit deze vallei en lopen terug naar Benasque.

Indien de sneeuwcondities het toelaten gaan we op donderdag per auto naar de noordelijke punt van de vallei van Benasque. Ook nu zal de omgeving worden bepaald door hoge grenstoppen en het Maladeta-massief, terwijl we ons op sneeuwschoenen een weg banen naar Refugio de la Renclusa. Deze hut doet voor velen dienst als basis voor de klim naar de hoogste Pyreneeën, de Aneto (3404m), maar dat is voor ons een paar stappen te ver en te hoog. Mooie plek voor een overnachting en op de laatste wandeldag gaan we eerst nog naar de Forau de Aiguallut, een bezienswaardige plek waar het van de Aneto komende smeltwater in de grond verdwijnt. Aansluitend keren we terug naar de auto en we rijden weer naar Ayet, waar de week wordt afgesloten.

Een mooi, gevarieerd programma voor een winterweek, die bestemd is voor sportieve bergwandelaars met een goede conditie.

Refugio de la Renclusa
Refugio de la Renclusa in het Maladeta-massief

Sterke punten van deze week
winterse kennismaking met het hooggebergte
Parque Posets Maladeta met de twee hoogste massieven
wandelen in Frankrijk en in Spanje
Sportieve wandelingen met een beetje uitdaging
Kleinschaligheid
Gezelligheid en gemoedelijkheid
Twee overnachtingen in een berghut

 

Forau de Aiguallut, de plek waar het smeltwater van het Maladeta-massief in de grond verdwijnt.

De week ziet er in schema als volgt uit:

Zaterdag 1 maart
Aankomst in Ayet bij Le Petit Refuge. Onder het genot van een welkomstdrankje heet ik jullie welkom en maken we kennis. ’s Avonds wacht een heerlijke maaltijd en we nemen de week alvast door.

Zondag 2 maart
Per auto gaan we naar het Lac de Bethmale. Natuurlijk lopen we rondom het meer alvorens naar Cirque de Campuls te klimmen. Gemakkelijke klim met regelmatig mooie uitzichten over de vallei. Het Cirque de Campuls is een bezienswaardig keteldal en een voor de hand liggend wandeldoel, echter we willen nog iets hoger komen. We mikken op de bergkam van de Pic du Midi de Bordes. Pittige klim in een onbekend deel van de vallei en net als gisteren zit de beloning in de uitzichten, waarbij vooral de Barlonguère en de Mail de Bulard in het oog springen. Terug via dezelfde route.
Tijdsduur: 5 uur; klimmen en dalen: 600 meter.

Maandag 3 maart
We gaan vroeg op weg naar Benasque, een flinke rit over diverse cols. De bedoeling is dat we eind van de middag in Benasque aankomen. Onderweg maken we vanaf de Col de Portet d’Aspet een wandeling naar een kam die bijzonder mooie uitzichten biedt op het grensgebergte. Als er weinig sneeuw ligt klimmen we tot aan de Pic de Paloumère. Overnachting in Benasque in een gite.
Tijdsduur: 4 uur; klimmen en dalen: 600 meter.

Dinsdag 4 maart
Vanuit Benasque lopen we een uur lang door de vallei om dan de afslag naar het Valle de Estos te nemen. Wat een schitterende vallei is dit, met een overvloed aan stromend water, uitgestrekte naaldbossen en torenhoge bergtoppen. Het is genieten van elke stap naar Refugio de Estos. Overnachting in de hut.
Tijdsduur: 5.5 uur als er veel sneeuw ligt, anders 4 uur; klimmen: 800 meter.

Woensdag 5 maart
Vandaag dalen we over de dezelfde route rustig af door het Valle de Estos en aansluitend lopen we naar Benasque, waar we naar verwachting begin van de middag aankomen. Tijd genoeg om de oude kern van het dorp te verkennen en we overnachten in een gite in het dorp.
Tijdsduur: 4 uur. Dalen: 800 meter.

Een dik pak sneeuw in het Valle de Estos

Donderdag 6 maart
De bedoeling is vanaf een hoog gelegen parkeerplaats in de noordelijke punt van de vallei een wandeling op sneeuwschoenen te maken door het Valle de Esera, geleidelijk stijgend. Prachtig decor van grenstoppen en het imposante maladeta-massief. Vanaf la Besurta, waar verschillende routes bij elkaar komen, klimmen we naar Refugio de la Renclusa. Een mooie plek om te overnachten. Echter indien er veel sneeuw ligt in de vallei en de parkeerplaats niet bereikbaar is, zullen we ons tevreden moeten stellen met een wandeling in de lagere regionen. In dat geval zullen we andermaal overnachten in Benasque.
Tijdsduur: 5 uur; klimmen: 400 meter.

Vrijdag 7 maart
We dalen over de route van gisteren af tot aan een splitsing en gaan van daar geleidelijk omhoog tot aan de plek waar het van de Aneto komende smeltwater in de grond verdwijnt. Dit is een bekende en ook hele mooie plek, Forau de Aigualluts genoemd. Eventueel lopen we er nog omheen tot we in een grote, open vlakte zijn. Daarna keren we om en gaan terug naar de parkeerplaats. Tijd om terug naar Ayet te gaan. Overnachting in de Petit Refuge.
Tijdsduur: 4 uur. Klimmen:150 meter; dalen: 500 meter

Zaterdag 8 maart
Na het ontbijt nemen we afscheid.

Voor deze week heb je een goede conditie nodig, want er zitten stevige bergwandelingen bij en het lopen op sneeuwschoenen kost soms veel energie. Ik verwacht dat je niet geheel onvoorbereid of ongetraind naar Ayet gaat en dat je beschikt over adequaat materiaal. Enige mentale weerbaarheid wordt op prijs gesteld, omdat de omstandigheden soms tegen ons werken en wandelingen dan niet helemaal verlopen zoals gepland.

Refugio de Estos in de winter

 

Praktische informatie
Prijs van de week per persoon: € 575

Inbegrepen:
3 overnachtingen in Le Petit Refuge (tweepersoonskamer die je deelt; , 2 overnachtingen in een berghut; 2 overnachtingen in een gite in Benasque;
3 maaltijden in Ayet, 3 in een berghut
Ik kook niet op vrijdag 7 maart. Op die dag kunnen we eventueel op eigen kosten in een restaurantje in Arrien-en-Bethmale eten;
7 ontbijtjes;
6 lunchpakketten;
Begeleiding van alle wandelingen

Niet inbegrepen:
Alle overige uitgaven, waaronder begrepen de heen – en terugreis, alle autoritten tijdens de week, dus ook die naar Benasque en terug, verzekering, drankjes, huur sneeuwschoenen. Elke deelnemer is dus verantwoordelijk voor zijn of haar eigen vervoer.
Op 8 maart wordt ’s avonds niet gekookt in Le Petit Refuge.

Op deze wandelweek zijn de reserveringsvoorwaarden van de Petit Refuge van toepassing. Bij boeking doe je een aanbetaling doet van €200 en twee maanden voor aankomst betaal je het restant. In geval van annulering krijg je gedane betalingen alleen terug als ik er nog in slaag een vervanger te vinden. Indien de week door overmacht van mijn kant niet door kan gaan, krijg je de volledige reissom terug, zonder dat je aanspraak kunt maken op verdere vergoedingen.

Het programma is niet heilig en kan onder de omstandigheden worden aangepast. Het verloop van de winter is altijd grillig en onvoorspelbaar. De sneeuwcondities zijn dus ook niet te voorspellen. Er is geen garantie dat er voldoende sneeuw ligt om steeds op sneeuwschoenen te kunnen wandelen.

Ondanks dat ik de begeleiding heel serieus neem, doe je de wandelingen op eigen risico. Sluit daarom een goede verzekering af.

Heb je belangstelling of wil je meer weten over deze week?
Mail me dan: lepetitrefuge@orange.fr

Avondstemming bij Refugio de la Renclusa met uitzicht op de grenstoppen