25 januari – 1 februari 2025: Winter in de Pyreneeën

op sneeuwschoenen nabij Refuge Wallon

25 januari – 1 februari 2025

Winter in de Pyreneeën

op sneeuwschoenen een witte bergwereld verkennen

Het lijkt een traditie te worden om een winterwandelweek aan te bieden, want het is bepaald niet de eerste keer dat ik probeer Pyreneeënliefhebbers in de winter naar Ayet te lokken. En ik heb goede redenen om steeds weer een winterweek aan te bieden. In de eerste plaats vind ik dat je ooit in je leven de Pyreneeën in de winter moet hebben beleefd. We weten allemaal wel hoe het is om in de zomer door de bergen te trekken, maar de winterse, witte bergen blijven voor velen onbekend. Nou, ik nodig je uit daar verandering in te brengen. De serene rust, de indringende stilte en de ongekende schoonheid van de natuur in de winter maken op iedereen diepe indruk. En mijn streek, de Castillonnais in de centrale Franse Pyreneeën, is bij uitstek geschikt voor een kennismaking met die witte, serene bergwereld. Geen skigebieden, geen kabelbanen, geen massatoerisme. Nee, puur natuur en authenticiteit is wat we te bieden hebben. Hoe mooi is dat! Prachtige wandelingen op sneeuwschoenen zijn mogelijk in en rond de Vallée de Bethmale. Ik ken de streek door en door en elke dag neem ik  je mee naar de mooiste uithoeken van dit gebied. Vaak zullen we zelf een spoor trekken in de maagdelijke sneeuw. Waar kun je dat nog meemaken? In de week maken we ook een uitstap naar een andere streek in de Franse Pyreneeën. We gaan naar Cauterets in de westelijke Pyreneeën. Cauterets is een van de toegangspoorten van de Parc National en de drie valleien boven het dorp (Lutour, Gaube en Marcadau) behoren tot de mooiste van de Pyreneeën. We maken er twee fraaie wandelingen en zullen ook een keer overnachten in een berghut, gelegen op een prachtige plek in de bergen. Deze uitstap voegt de nodige dynamiek en afwisseling toe aan de winterweek, die een onvergetelijke kennismaking kan zijn met de winterse Pyreneeën, zonder dat het onmogelijke van je wordt gevraagd. Ik ben benieuwd wie de moedige stap richting Ayet durft te maken in januari. Overdag heerlijk aan de wandel, ’s avonds lekker eten, warmte en gezelligheid. Het zal je aan niks ontbreken. Dus wat let je?

Sneeuwschoenwandelen in de Vallée du Marcadau nabij Cauterets

De week ziet er in schema als volgt uit:

Zaterdag 25 januari

Aankomst in Ayet bij de Petit Refuge. Onder het genot van een welkomstdrankje heet ik jullie welkom en maken we kennis. ’s Avonds wacht een heerlijke maaltijd en we nemen de week alvast door.

Zondag 26 januari

We beginnen de week met een wandeling die het altijd goed doet in de winter: de klim naar de Col de la Core. Een pittige, maar erg mooie klim in een schilderachtig landschap, langs oude schuren tot aan de col, die het einde van de Vallée de Bethmale markeert. We worden beloond met prachtige uitzichten op de col. Afhankelijk van de sneeuwcondities keren we terug via dezelfde route of nemen we een andere route. Voor of na de wandeling gaan we ook nog even naar het Lac de Bethmale, dat er in de winter soms sprookjesachtig uitziet.

Tijdsduur: 4 uur; Klimmen en dalen: 400 meter

Maandag 27 januari

We gaan naar het gehucht Balacet in de Vallée du Biros. Als de winter zijn werk goed heeft gedaan, is de geplande wandeling een van de mooiste van de week. Een schitterende rondwandeling, deels door bos maar ook lange tijd over open berghellingen die uitzichten bieden waarvan een sneeuwschoenwandelaar alleen maar kan dromen. Van Vallée de Bethmale, Col de la Core, Mont Valier, een lange reeks imposante grenstoppen tot aan de Pic de la Calabasse. 180 graden panorama’s. Je blijft kijken en je verbazen over een wondere winterwereld.

Tijdsduur: 4 uur (met de Pic de l’Arraing erbij 6.5 uur); Klimmen en dalen: 400 meter (met de Pic de l’Arraing erbij 700 meter)

de magie van de winter in de Vallée de Bellongue (laatste wandeling)

Dinsdag 28 januari

We ontbijten vroeg en gaan dan op weg naar Cauterets. Naar verwachting komen we aan het eind van de ochtend aan in het dorp. Aansluitend nemen we de bus naar Pont d’Espagne (1500m) en op sneeuwschoenen maken we de mooie wandeling naar het Lac de Gaube. Het bekende bergmeer ligt prachtig ingesloten tussen de hoge toppen van de Vallée de Gaube. Naar verwachting zal het Lac de Gaube helemaal bevroren zijn. We keren terug naar Pont d’Espagne resp. Cauterets en overnachten daar in een gite d’étape. 

Tijdsduur: 3.5 uur; klimmen en dalen: 225 meter.

Woensdag 29 januari

Per bus gaan we naar de Pont d’Espagne (1498m), een bijzondere plek vanwege de talloze watervallen die hier zijn te bewonderen. In de Vallée du Marcadau volgen we in grote lijnen de Gave du Marcadau, die door de vallei stroomt. Het ene na het andere plateau doorkruisen we tot we uiteindelijk uitkomen bij Refuge Wallon. Een prachtige plek om de nacht door te brengen, niet in de laatste plaats vanwege het imposante decor van hoge toppen.
Tijdsduur: 4 uur; klimmen: 370 meter.

Donderdag 30 januari

We gaan terug naar de Pont d’Espagne. Bepaald geen straf om het traject nog eens af te leggen. Aansluitend nemen we de bus naar Cauterets en per auto gaan we terug naar Ayet. ’s Avonds wordt er niet gekookt in de Petit Refuge. 

Tijdsduur: 3 uur; dalen: 370 meter.

Vrijdag 31 januari

In de westelijke punt van de Vallée de Bellongue maken we een pittige wandeling die in de winter altijd veel waardering oogst. Vanaf de Col de Portet d’Aspet klimmen we door een mooi loofbos naar open hellingen die ongelooflijke panorama’s bieden in alle richtingen. Daarbij komt zelfs het hoogste massief van de Pyreneeën, het Maladeta-massief (3404m) in Spanje, in beeld. Lange tijd blijven we op hoogte in een sprookjesachtig landschap. De Pic de Paloumère (1604m) zal ons hoogste punt zijn. Als de omstandigheden meewerken, wordt dit zonder meer een topdag!
Tijdsduur: 5.30u uur: Klimmen en dalen: 700 meter.

Zaterdag 1 februari

Na het ontbijt nemen we afscheid.

Voor deze week heb je een goede conditie nodig, want er zitten stevige bergwandelingen bij en het lopen op sneeuwschoenen kost soms veel energie. We verwachten dat je niet geheel onvoorbereid of ongetraind naar Ayet gaat en dat je over adequaat materiaal beschikt. Enige mentale weerbaarheid wordt op prijs gesteld, omdat de omstandigheden soms tegen ons werken en wandelingen dan niet helemaal verlopen zoals gepland.

Praktische informatie
Prijs van de week per persoon: € 550


Inbegrepen:
5 overnachtingen in de Petit Refuge  (tweepersoonskamer
die je deelt); één nacht in een gite d’étape (slaapzaaltje) en een nacht in een berghut (slaapzaaltje ;

6 maaltijden. Op de donderdag wordt niet gekookt in de Petit Refuge. Je zou kunnen eten in een leuk restaurant in de Vallée de Bethmale, echter op eigen kosten;

7 ontbijtjes;

6 lunchpakketten;

Begeleiding van alle wandelingen door Ton

Niet inbegrepen:
Alle overige uitgaven, waaronder begrepen de heen – en terugreis, transfers (dus ook de autorit naar Cauterets), verzekering, drankjes, huur sneeuwschoenen (te huur bij het toeristenbureau in Castillon; reken op een prijs van €6 per dag). Elke deelnemer is verantwoordelijk voor zijn of haar eigen vervoer.

Lac de Bethmale: zo mooi in de winter!

Op deze wandelweek zijn de reserveringsvoorwaarden van de Petit Refuge van toepassing. Bij boeking doe je een een aanbetaling van € 200 en uiterlijk een maand voor aankomst betaal je het restant. In geval van annulering krijg je gedane betalingen alleen terug als ik er in slaag een vervanger te vinden. Indien de week door overmacht van mijn kant niet door kan gaan, krijg je de volledige reissom terug, zonder dat je aanspraak kunt maken op verdere vergoedingen.

Het programma is niet heilig en kan onder de omstandigheden worden aangepast. Ik kies de periode die volgens mij de beste kans geeft op goede sneeuwcondities, maar de omstandigheden in de winter zijn grillig. Er is dus geen garantie dat er op de berghellingen sneeuw ligt en het is dus evenmin zeker dat we steeds op sneeuwschoenen kunnen gaan lopen. 

Ondanks dat ik de begeleiding heel serieus neem, doe je de wandelingen op eigen risico. Sluit daarom een goede verzekering af.

Heb je belangstelling of wil je meer weten over deze week?
Mail me dan: lepetitrefuge@orange.fr

Sprookjeslandschap tijdens de klim naar de Col de la Core