27 januari – 3 februari 2024: Winter in Bethmale

27 januari – 3 februari 2024

Winter in Bethmale

op sneeuwschoenen een witte bergwereld verkennen

Samen genieten van een winterse bergwereld

Het lijkt een traditie te worden om een winterwandelweek aan te bieden, want het is bepaald niet de eerste keer dat ik probeer Pyreneeënliefhebbers in de winter naar Ayet te lokken. En ik heb goede redenen om steeds weer een winterweek aan te bieden. In de eerste plaats vind ik dat je ooit in je leven de Pyreneeën in de winter moet hebben beleefd. We weten allemaal wel hoe het is om in de zomer door de bergen te trekken, maar de winterse, witte bergen blijven voor velen onbekend. Nou, ik nodig je uit daar verandering in te brengen. De serene rust, de indringende stilte en de ongekende schoonheid van de natuur in de winter maken op iedereen diepe indruk. En onze streek, de Castillonnais in de centrale Franse Pyreneeën, is bij uitstek geschikt voor een kennismaking met die witte, serene bergwereld. Geen skigebieden, geen kabelbanen, geen massatoerisme. Nee, puur natuur en authenticiteit is wat we te bieden hebben. Hoe mooi is dat! Prachtige wandelingen op sneeuwschoenen zijn mogelijk in en rond de Vallée de Bethmale. Ik ken de streek door en door en elke dag neem ik  je mee naar de mooiste uithoeken van dit gebied. Vaak zullen we zelf een spoor trekken in de maagdelijke sneeuw. Waar kun je dat nog meemaken? Ik ben benieuwd wie de moedige stap richting Ayet durft te maken in januari. Overdag heerlijk aan de wandel, ’s avonds de warmte en gezelligheid van de Petit Refuge. Het zal je aan niks ontbreken. Dus wat let je?

Uitzicht op de toppen van de Pyreneeën

De week ziet er in schema als volgt uit:

Zaterdag 27 januari

Aankomst in Ayet bij Gite d’étape Bethmale of Petit Refuge. Onder het genot van een welkomstdrankje heet ik jullie welkom en maken we kennis. ’s Avonds wacht een heerlijke maaltijd en we nemen de week alvast door.

Zondag 28 januari

We beginnen de week met een wandeling die het altijd goed doet in de winter: de klim naar de Col de la Core. Een pittige, maar erg mooie klim in een schilderachtig landschap, langs oude schuren tot aan de col, die het einde van de Vallée de Bethmale markeert. We worden beloond met prachtige uitzichten op de col. Afhankelijk van de sneeuwcondities keren we terug via dezelfde route of nemen we een andere route. Voor of na de wandeling gaan we ook nog even naar het Lac de Bethmale, dat er in de winter soms sprookjesachtig uitziet.

Tijdsduur: 4 uur; Klimmen en dalen: 400 meter

Maandag 29 januari

We gaan naar het gehucht Balacet in de Vallée du Biros. Als de winter zijn werk goed heeft gedaan, is de geplande wandeling een van de mooiste van de week. Een schitterende rondwandeling, deels door bos maar ook lange tijd over open berghellingen die uitzichten bieden waarvan een sneeuwschoenwandelaar alleen maar kan dromen. Van Vallée de Bethmale, Col de la Core, Mont Valier, een lange reeks imposante grenstoppen tot aan de Pic de la Calabasse. 180 graden panorama’s. Je blijft kijken en je verbazen over een wondere winterwereld.

Tijdsduur: 4 uur (met de Pic de l’Arraing erbij 6.5 uur); Klimmen en dalen: 400 meter (met de Pic de l’Arraing erbij 700 meter)

de magie van de winter in de Vallée de Bellongue

Dinsdag 30 januari

Na de Vallée de Bethmale en de Vallée du Biros is vandaag de Vallée de Bellongue aan de beurt. We rijden naar de westelijke punt van de vallei en beginnen aan de wandeling op de Col de Portet d’Aspet, die bekend is van de Tour de France. We maken een flinke aanloop om uiteindelijk uit te komen op de bergkam van de Cournudère. Daar wordt de hoofdschotel van de wandeling opgediend. Terwijl we de kam volgen over een route die heen en weer deint, hebben we fabuleuze uitzichten op het vlakke achterland, maar ook op de hoge toppen van de Pyreneeën. Lange tijd kunnen we genieten van al het moois. Als de weergoden meewerken is dit zonder meer een topwandeling.

Tijdsduur: 5.30u; klimmen en dalen: 700 meter.

Woensdag 31 januari

Na drie wandeldagen hebben we een rustdag verdiend!

Donderdag 1 februari

In de westelijke punt van de Vallée de Bellongue maken we een pittige wandeling die in de winter altijd veel waardering oogst. Het is de wandeling vanaf de Col de Portet d’Aspet, bekend van de Tour de France, naar Le Puech, een onbekende top die ongelooflijke panorama’s biedt, waarbij de Mont Valier, de Calabasse en zeker ook het Maladeta-massief (hoogste massief van de Pyreneeën) in het oog springen. Lange tijd zullen we in open gebied lopen, genietend van elke stap.

Tijdsduur: 6 uur: Klimmen en dalen: 600 meter.

Vrijdag 2 februari

We beginnen met een autoritje naar het Lac de Bethmale. In eerste instantie gaan we naar het Cirque de Campuls, die prachtige open plek in de Vallée de Bethmale met een (vaak bevroren) waterval. Naar gelang de sneeuwcondities trekken we ons plan. Mocht er veel sneeuw liggen dan maken we de heerlijke wandeling door bos en langs oude schuren over La Serre de Bethmale. Mocht de sneeuw wat hoger liggen, dan klimmen we vanuit Cirque de Campuls naar de bergkam van de Pic du Midi de Bordes, waar we beloond worden met prachtige uitzichten op de kale grenstoppen. Hoe dan ook een heel mooi einde van de wandelweek..

Tijdsduur: 5.30 uur; klimmen: 400 meter; dalen: 700 meter indien we gaan voor La Serre de Bethmale en 6 uur voor de Pic du Midi de Bordes en 700 meter klimmen en dalen.

Zaterdag 3 februari

Na het ontbijt nemen we afscheid.

Voor deze week heb je een goede conditie nodig, want er zitten stevige bergwandelingen bij en het lopen op sneeuwschoenen kost soms veel energie. We verwachten dat je niet geheel onvoorbereid of ongetraind naar Ayet gaat en dat je over adequaat materiaal beschikt. Enige mentale weerbaarheid wordt op prijs gesteld, omdat de omstandigheden soms tegen ons werken en wandelingen dan niet helemaal verlopen zoals gepland.

Zal het Lac de Bethmale zich van zijn beste kant laten zien?

Praktische informatie
Prijs van de week per persoon: € 495


Inbegrepen:
7 overnachtingen in de Petit Refuge  (tweepersoonskamer
die je deelt) ;

7 maaltijden;

7 ontbijtjes;

6 lunchpakketten;

Begeleiding van alle wandelingen door Ton

Niet inbegrepen:
Alle overige uitgaven, waaronder begrepen de heen – en terugreis, transfers, verzekering, drankjes, huur sneeuwschoenen(te huur bij het toeristenbureau in Castillon; reken op een prijs van €6 per dag). Elke deelnemer is verantwoordelijk voor zijn of haar eigen vervoer.

Op deze wandelweek zijn de reserveringsvoorwaarden van de Petit Refuge van toepassing. Bij boeking doe je een een aanbetaling van €195 en uiterlijk een maand voor aankomst betaal je het restant. In geval van annulering krijg je gedane betalingen alleen terug als ik er in slaag een vervanger te vinden. Indien de week door overmacht van mijn kant niet door kan gaan, krijg je de volledige reissom terug, zonder dat je aanspraak kunt maken op verdere vergoedingen.

Het programma is niet heilig en kan onder de omstandigheden worden aangepast. We kiezen de periode die volgens ons de beste kans geeft op goede sneeuwcondities, maar de omstandigheden in de winter zijn grillig. Er is dus geen garantie dat er ook onder in het dal sneeuw ligt. Soms moeten we het wat hogerop zoeken.

Ondanks dat ik de begeleiding heel serieus neem, doe je de wandelingen op eigen risico. Sluit daarom een goede verzekering af.

Heb je belangstelling of wil je meer weten over deze week?
Mail me dan: lepetitrefuge@orange.fr

Sprookjeslandschap tijdens de klim naar de Col de la Core