De Valleien

DE VALLEIEN VAN BETHMALE EN BIROS

De Vallée de Bethmale bestaat uit een aantal dorpjes, waar de tijd schijnbaar stil heeft gestaan. Ayet, Samortein, Aret en Arrien-en-Bethmale zijn allemaal een bezoekje waard. In Aret woont de klompenmaker Pascal Jusot, die onder meer de markante Bethmale-klomp maakt. Website: www.artisan-bois-sabots.fr. Zijn werkplaats is voor het publiek toegankelijk. Grote bekendheid in de regio geniet het Lac de Bethmale (zie foto), dat op ruim 1000 meter ligt in een kom, omgeven door oude beukenbomen. Schilderachtige plek, ideaal om te relaxen of te lunchen. Zwemmen in het meer mag niet, maar er mag wel in worden gevist. Het meer is per auto bereikbaar, maar u kunt ook vanuit Le Petit Refuge een mooie rondwandeling maken, die langs het Lac de Bethmale komt. De Col de la Core markeert het einde van de Vallée de Bethmale. Het is een uitstekende plaats om aan een bergwandeling te beginnen. Ik denk met name aan een schitterende rondwandeling langs verschillende hoog gelegen bergmeren. 

Op een steenworp afstand van Le Petit Refuge ligt het Réserve du Mont Valier, een van de oudste natuurreservaten van de Pyreneeën. Blikvanger is natuurlijk de Mont Valier (2838 m), een statige berg die ook wel de Seigneur du Couserans wordt genoemd. Het natuurreservaat leunt tegen de Frans-Spaanse grens aan en is een bijzonder ruig berggebied met hoge toppen en een overvloed aan water getuige de vele beken, watervallen en bergmeren. Een ideaal gebied voor de wat fanatiekere bergwandelaars. Het reservaat staat bekend om het grote aantal gemzen.

Ten westen van de Vallée de Bethmale ligt de Vallée du Biros. Ook dit is een onbedorven vallei. Het belangrijkste dorp is Sentein, dat een opvallende, versterkte kerk heeft. In en rond de vallei kunnen heerlijke wandelingen worden gemaakt. Met name in de westelijke punt zijn er veel mogelijkheden. Refuge d’Araing en het gelijknamige bergmeer zijn een populair wandeldoel, maar er is nog veel meer. Graag help ik u bij het maken van een goede keuze.

De Vallée du Biros is een gebied waar in het verleden veel aan mijnbouw is gedaan. Duizenden mensen hebben er hun brood verdiend met werken in de mijnen, die vaak hoog in de bergen lagen. Het is bijna onvoorstelbaar wat men hier onder zeer moeilijke omstandigheden heeft gedaan. De oude, vervallen gebouwen zijn de stille getuigen van dit nog vrij recente verleden (de mijnen van Bentaillou zijn bij voorbeeld pas in de jaren vijftig van de vorige eeuw verlaten). Er zijn verschillende wandelingen mogelijk, waarbij de zichtbare aanwezigheid van het mijnbouwverleden een extra dimensie toevoegt aan het wandelen.

De hoogste top van de Couserans is de Maubermé (2880 m). De afschrikwekkende noordkant domineert de Vallée du Biros. Ook de beklimming van deze top is mogelijk, maar ik zeg er wel bij dat het een zeer lange, slopende beklimming is, die slechts voor een enkeling is weggelegd.

Er is dus een enorm aanbod aan wandelingen, waarmee u de vakantie gemakkelijk doorkomt. In de Petit Refuge wordt u optimaal geholpen als het om het bergwandelen gaat. Ik ken de streek door en door en u krijgt daarom de beste adviezen. Meer dan 20 wandelen heb ik gedetailleerd beschreven. U krijgt voor al deze wandelingen de beschrijvingen en een wandelkaartje mee. In alle categorieën is er wel wat te vinden, van sportieve bergwandelingen tot rustige wandelingen langs een paar bergdorpjes. Mijn streek is er beslist niet alleen voor de goed getrainde bergwandelaar. Er zijn veel wandelingen die binnen ieders bereik liggen.

Als u daarvoor de tijd heeft, raad ik u aan verder te kijken dan de valleien van Bethmale en Biros. De Couserans bestaat uit achttien valleien, die allemaal hun eigen charme hebben. Fanatieke fietsers kunnen al fietsend de regio verkennen, daarbij stevige cols als de Col de la Core en de Col d’Agnes nemend, maar u kunt het ook rustig aan doen en per auto de streek verkennen. Gaandeweg zult u onder de indruk raken van de verstilde dorpjes, de loofbossen, de rust en de uitzichten op de kale toppen die de Frans-Spaanse grens afbakenen. Dorpen als Aulus-les-Bains, Seix en Castillon-en-Couserans nodigen uit tot het houden van een pauze. Winkelen kunt u het best doen in Saint-Girons, de hoofdstad van de Couserans, dat een levendig centrum heeft (een aanrader is de markt op zaterdag). Een “must” onder de bezienswaardigheden is de Middeleeuwse stad Saint-Lizier, die tegen een helling boven de rivier de Salat is gebouwd. Natuurlijk wandelt u door de nauwe stegen van het dorpje en bezoekt u de 13e eeuwse kathedraal, die een prachtige kloostergang heeft. De 18e eeuwse apotheek, die nog helemaal intact is, is ook een bezoek waard.

Het is slechts een kleine greep uit de enorme mogelijkheden, die de Couserans u biedt. In Le Petit Refuge ligt alle mogelijke informatie over bezienswaardigheden en evenementen.