Winter in de Pyreneeën: 8-15 februari 2020

8-15 februari 2020: Winter in de Pyreneeën

op sneeuwschoenen door een winterse bergwereld

In de winter laten de Pyreneeën zich van een andere kant zien. Een kant die de meeste wandelaars niet kennen. Hoe de bergen er in de zomer uit zien en hoe het is om in die bergen te wandelen, weten we wel. Hoe anders is de winter. Wit natuurlijk, de bergen zien er vaak uit als op een ansichtkaart. Sprookjesachtig, puur, mysterieus, maagdelijk en van grote schoonheid. En hoe mooi en bijzonder is het om deze wonderlijke bergwereld al wandelend te verkennen en te beleven. Natuurlijk kun je naar de skigebieden gaan in de winter, maar ik vind het veel interessanter om echt de confrontatie met de natuur (en jezelf) aan te gaan en de Pyreneese bergen op sneeuwschoenen te ervaren. Mijn streek is bij uitstek geschikt voor een winterwandelweek. Ongerepte natuur, mooie routes, verschillende valleien die je op sneeuwschoenen kunt verkennen. Het is een geweldige ervaring om een week lang rondom de Petit Refuge in de sneeuw te lopen. Graag nodig ik je uit om er samen met mij op uit te trekken. Ik neem je mee naar de mooiste uithoeken van de streek. En moeilijk zijn de wandelingen niet. Iedereen die in de bergen kan wandelen, kan ook op sneeuwschoenen lopen. Het is geen bijzondere techniek die je je eerst eigen moet maken. Sportief is de week wel. Het wandelen in de sneeuw vergt nu eenmaal de nodige energie. Maar voor de inspanningen word je altijd ruimschoots beloond!

Deze week is de beste om de winterse Pyreneeën te verkennen en ervaren. Bewust is gekozen voor de eerste helft van februari omdat die periode de beste kans geeft op goede sneeuwcondities. De winter is dan op zijn hoogtepunt. Laten we samen onze collectie Kerstkaarten uitbreiden!

De week ziet er in schema als volgt uit:

Zaterdag 8 februari

Aankomst in Ayet bij Le Petit Refuge. Onder het genot van een welkomstdrankje heet ik jullie welkom en maken we kennis. ’s Avonds wacht een heerlijke maaltijd en we nemen de week alvast door.

Zondag 9 februari

We beginnen met een ritje naar het Lac de Bethmale, dat er in de winter vaak sprookjesachtig uitziet. De wandeling vanaf het meer op sneeuwschoenen is niet moeilijk. Over een onverharde weg klimmen we gestaag en aansluitend dalen we heel geleidelijk over La Serre de Bethmale, door bos en open gebied met oude schuren. Ook La Serre kan een sprookje zijn in de winter en biedt bovendien mooie uitzichten. Een prima begin van de wandelweek.

Tijdsduur: 5.30 uur; klimmen: 400 meter; dalen: 700 meter.

Maandag 10 februari

De wandeling in de Vallée du Biros naar de oude marmergroeve van Balacet en de kleine cabane op de Col de l’Arraing is een must in de winter. Het is een fraaie wandeling die voor een groot deel in het teken staat van uitzichten. De valleien van Biros en Bethmale komen in beeld maar het is toch vooral een lange serie hagelwitte bergtoppen die de aandacht vraagt. De Mont Valier, de Calabasse, de Cap de Bouirex en natuurlijk de hoge toppen die de grens met Spanje vormen. Als de weergoden meewerken, wordt dit een dag die we niet vergeten. Afhankelijk van de sneeuwcondities kunnen we ook nog naar de top van de Pic de l’Arraing gaan. Daar wordt de wandeling alleen maar mooier van. Een andere optie is om aansluitend naar de Vallée du Riberot te gaan. Ook weer zo’n uithoek die in de winter uitnodigt tot een sneeuwschoenwandeling. We zouden er een korte rondwandeling kunnen maken.

Tijdsduur: 4 uur; klimmen en dalen: 430 meter. Met de Pic de l’Arraing erbij wordt de wandeling 2.5 uur langer en komen er ruim 300 hoogtemeters bij. De wandeling in de Vallée du Ribérot duur 1.5 à 2 uur.

Dinsdag 11 februari

Graag neem ik je een keer mee naar een ander deel van de Couserans. Daarvoor moeten we wel een eindje rijden tot in het oostelijke deel van de streek. De Cabanes de Goutets zijn een verzameling oude schuren in de bergen. Eigenlijk een kleine boerengemeenschap waar herders vroeger gedurende enkele maanden verbleven. De cabanes verkeren in goede staat en worden onderhouden. De plek, midden in de bergen, aan de voet van de Pic de la Journalade en met uitzichten die reiken tot aan het massief van de Mont Valier is heel bijzonder.

Tijdsduur: 4 uur. Klimmen en dalen: 400 meter.

Woensdag 12 februari

Een rustdag kunnen we wel gebruiken.

Donderdag 13 februari

In de westelijke punt van de Vallée de Bellongue maken we een pittige wandeling die in de winter altijd veel waardering oogst. Vanaf de Col de Portet d’Aspet klimmen we door een mooi loofbos naar open hellingen die ongelooflijke panorama’s bieden in alle richtingen. Daarbij komt zelfs het hoogste massief van de Pyreneeën, het Maladeta-massief (3404m) in Spanje, in beeld. Lange tijd blijven we op hoogte in een sprookjesachtig landschap. De Pic de Paloumère (1604m) zal ons hoogste punt zijn. Als de omstandigheden meewerken, wordt dit zonder meer een topdag!

Tijdsduur: 5.30u uur: Klimmen en dalen: 700 meter.

Vrijdag 14 februari

We sluiten de week af met een wandeling die het altijd goed doet in de winter: de klim naar de Col de la Core (1395m). Een pittige, maar erg mooie klim in een schilderachtig landschap, langs oude schuren tot aan de col, die het einde van de Vallée de Bethmale markeert. We worden beloond met prachtige uitzichten op de col.Mogelijk gaan we aansluitend nog even naar het Lac de Bethmale.

Tijdsduur: 4 uur; Klimmen en dalen: 400 meter

Zaterdag 15 februari

Na het ontbijt nemen we afscheid.

Vallée de Bellongue, een paradijs in de winter

Sterke punten van deze week

winter op zijn hoogtepunt

kennismaking met een witte bergwereld

alle wandelingen worden begeleid

wandelen in ongerepte natuur

kleinschaligheid

Praktische informatie
Prijs van de week per persoon: € 425


Inbegrepen:
7 overnachtingen in Le Petit Refuge (tweepersoonskamer die je deelt);

6 maaltijden in Le Petit Refuge;

Ik kook niet op vrijdag 14 februari. Op die dag kunnen we op eigen kosten in een restaurantje in Castillon of Arrien-en-Bethmale eten;

7 ontbijtjes in de Petit Refuge;

6 lunchpakketten;

Begeleiding van alle wandelingen.

Niet inbegrepen:
Alle overige uitgaven, waaronder begrepen de heen – en terugreis, transfers, eventuele huur sneeuwschoenen (bij het toeristenbureau van Castillon te huur voor € 5 per dag), verzekering, drankjes, huur sneeuwschoenen. Elke deelnemer is verantwoordelijk voor zijn of haar eigen vervoer. Met mij kunnen nochtans steeds twee mensen meerijden.
Op 14 februari wordt ’s avonds niet gekookt in Le Petit Refuge.

Op deze wandelweek zijn de reserveringsvoorwaarden van de Petit Refuge van toepassing. Bij boeking doe je een aanbetaling van € 150 en twee maanden voor aankomst betaal je het restant. In geval van annulering krijg je gedane betalingen alleen terug als ik er in slaag een vervanger te vinden. Indien de week door overmacht van mijn kant niet door kan gaan, krijg je de volledige reissom terug, zonder dat je aanspraak kunt maken op verdere vergoedingen.

Het programma is niet heilig en kan onder de omstandigheden worden aangepast.

Ondanks dat ik de begeleiding heel serieus neem, doe je de wandelingen op eigen risico.
Sluit daarom een goede verzekering af.

Heb je belangstelling of wil je meer weten over deze week?
Mail me dan: lepetitrefuge@orange.fr

Op weg naar de Col de la Core