5-12 februari 2022: op sneeuwschoenen door de bergen

soms meer dan een sprookje in de winter: Lac de Bethmale

In de winter laten de Pyreneeën zich van een andere kant zien. Een kant die de meeste wandelaars niet kennen. Hoe de bergen er in de zomer uit zien en hoe het is om in die bergen te wandelen, weten we wel. Hoe anders is de winter. Wit natuurlijk, de bergen zien er vaak uit als op een ansichtkaart. Sprookjesachtig, puur, mysterieus, maagdelijk en van grote schoonheid. En hoe mooi en bijzonder is het om deze wonderlijke bergwereld al wandelend te verkennen en te beleven. Natuurlijk kun je naar de skigebieden gaan in de winter, maar ik vind het veel interessanter om echt de confrontatie met de natuur (en jezelf) aan te gaan en de Pyreneese bergen op sneeuwschoenen te ervaren. Mijn streek is bij uitstek geschikt voor een winterwandelweek. Ongerepte natuur, mooie routes, verschillende valleien die je op sneeuwschoenen kunt verkennen. Het is een geweldige ervaring om een week lang rondom de Gite Bethmale in de sneeuw te lopen. Graag nodig ik je uit om er samen met mij op uit te trekken. Ik neem je mee naar de mooiste uithoeken van de streek. Moeilijk zijn de wandelingen niet. Iedereen die in de bergen kan wandelen, kan ook op sneeuwschoenen lopen. Het is geen bijzondere techniek die je je eerst eigen moet maken. Sportief is de week wel. Het wandelen in de sneeuw vergt nu eenmaal de nodige energie. Maar voor de inspanningen word je altijd ruimschoots beloond!

Deze week is de beste om de winterse Pyreneeën te verkennen en ervaren. Bewust is gekozen voor eind januari-begin februari omdat die periode de beste kans geeft op goede sneeuwcondities. De winter is dan op zijn hoogtepunt. Laten we samen onze collectie Kerstkaarten uitbreiden!

Na de inspanning is er altijd het comfort van de prachtige Gite Bethmale, onze thuisbasis. Lekker warm is het in de grote gemeenschappelijke ruimte waar de houtkachel brandt. Het is een gezellig, sfeervol verblijf waar je thuis zult voelen. Een betere thuisbasis kun je niet hebben in zo’n winterweek.

Vallée de Bellongue, een paradijs in de winter

De week ziet er in schema als volgt uit:

Zaterdag 5 februari

Aankomst in Ayet bij Gite Bethmale. Onder het genot van een welkomstdrankje heten we jullie welkom en maken we kennis. ’s Avonds wacht een heerlijke maaltijd en we nemen de week alvast door.

Zondag 6 februari

We beginnen met een ritje naar het Lac de Bethmale, dat er in de winter vaak sprookjesachtig uitziet. De wandeling op sneeuwschoenen is niet moeilijk. Over een onverharde weg klimmen we gestaag en aansluitend dalen we heel geleidelijk over La Serre de Bethmale, door bos en open gebied met oude schuren. Ook La Serre kan een sprookje zijn in de winter en biedt bovendien mooie uitzichten. Een prima begin van de wandelweek.

Tijdsduur: 5.30 uur; klimmen: 400 meter; dalen: 700 meter.

Maandag 7 februari

We gaan naar het gehucht Salsein nabij Castillon-en-Couserans om van daaruit een prachtige rondwandeling te maken. Voor een deel door bos, voor een deel in open landschap met mooie uitzichten op de Vallée de Bethmale en op de Vallée du Biros. In het oog springt een lange reeks imposante grenstoppen. We kunnen er lange tijd van genieten alvorens door een mooi loofbos te dalen naar Salsein.

Tijdsduur: 6 uur; Klimmen en dalen: 680 meter

Dinsdag 8 februari

Het dorpje Antras ligt in de Vallée du Biros verborgen een eindje boven Sentein. Het is onze startplaats voor een flinke rondwandeling. Een intensieve klim in het begin, gevolgd door een wat rustiger verloop van de wandeling. Fraaie loofbossen en open hellingen wisselen elkaar af. De mooiste panorama’s, onder andere op het massief van de Mont Valier, zijn de beloningen voor de inspanningen.

Tijdsduur: 6.45u, klimmen en dalen: 650 meter.

Woensdag 9 februari

Na drie wandeldagen hebben we een rustdag verdiend.

Donderdag 10 februari

In de westelijke punt van de Vallée de Bellongue maken we een pittige wandeling die in de winter altijd veel waardering oogst. Vanaf de Col de Portet d’Aspet klimmen we door een mooi loofbos naar open hellingen die ongelooflijke panorama’s bieden in alle richtingen. Daarbij komt zelfs het hoogste massief van de Pyreneeën, het Maladeta-massief (3404m) in Spanje, in beeld. Lange tijd blijven we op hoogte in een sprookjesachtig landschap. De Pic de Paloumère (1604m) zal ons hoogste punt zijn. Als de omstandigheden meewerken, wordt dit zonder meer een topdag!

Tijdsduur: 5.30u uur: Klimmen en dalen: 700 meter.

Vrijdag 11 februari

We sluiten de week af met een wandeling die het altijd goed doet in de winter: de klim naar de Col de la Core. Een pittige, maar erg mooie klim in een schilderachtig landschap, langs oude schuren tot aan de col, die het einde van de Vallée de Bethmale markeert. We worden beloond met prachtige uitzichten op de col.

Tijdsduur: 4 uur; Klimmen en dalen: 400 meter

Zaterdag 12 februari

Na het ontbijt nemen we afscheid.

Wandeling bij Cabane de l’Arraing (7 februari)

Sterke punten van deze week

winter op zijn hoogtepunt

comfortabel verblijf in gezellige gite

kennismaking met een witte bergwereld

begeleiding van alle wandelingen

wandelen in ongerepte natuur

kleinschaligheid

Praktische informatie

maximum aantal deelnemers:8
Prijs van de week per persoon: € 395


Inbegrepen:
7 overnachtingen in Gite Bethmale op basis van een tweepersoonskamer die je deelt. Het is mogelijk tegen een meerprijs van € 100 een kamer voor jezelf te nemen;

6 maaltijden in Gite Bethmale;

Ik kook niet op vrijdag 5 februari. Op die dag kunnen we op eigen kosten in een restaurantje in Castillon of Arrien-en-Bethmale eten;

7 ontbijtjes;

6 lunchpakketten;

Begeleiding van alle wandelingen.

Niet inbegrepen:
Alle overige uitgaven, waaronder begrepen de heen – en terugreis, transfers, eventuele huur sneeuwschoenen (bij het toeristenbureau van Castillon te huur), verzekering, drankjes, huur sneeuwschoenen. Elke deelnemer is verantwoordelijk voor zijn of haar eigen vervoer. Met mij kunnen nochtans steeds twee mensen meerijden.
Op 11 februari wordt ’s avonds niet gekookt in de gite.

Op deze wandelweek zijn de reserveringsvoorwaarden van Gite Bethmale van toepassing. Bij boeking doe je een aanbetaling van € 145 en twee maanden voor aankomst betaal je het restant. In geval van annulering krijg je gedane betalingen alleen terug als ik er in slaag een vervanger te vinden. Indien de week door overmacht van mijn kant niet door kan gaan, krijg je de volledige reissom terug, zonder dat je aanspraak kunt maken op verdere vergoedingen.

Het programma is niet heilig en kan onder de omstandigheden en sneeuwcondities worden aangepast.

Ondanks dat ik de begeleiding heel serieus neem, doe je de wandelingen op eigen risico.
Sluit daarom een goede verzekering af.

Heb je belangstelling of wil je meer weten over deze week?
Mail me dan: lepetitrefuge@orange.fr