Winterwandelweek (26 januari – 2 februari 2019)

26 januari – 2 februari: Winterwandelweek

op sneeuwschoenen door een wintere bergwereld

 

Deze week is dé ideale gelegenheid om de Pyreneeën eens van een heel andere kant te zien. Hoe de bergen er in de zomer bij liggen, dat weten de meeste mensen wel, maar de geheel besneeuwde, winterse Pyreneeën kennen veel wandelaars alleen via fotoboeken. Wanneer bergen en valleien van de Pyreneeën geheel wit zijn, doe je als wandelaar je intrede in een wereld van ongekende schoonheid. Maagdelijk, puur, ongerept. En hoe mooi is het om op sneeuwschoenen die sprookjesachtige wereld te verkennen? In deze week krijg je daar de gelegenheid voor. Eind januari, begin februari is het hartje winter in Ayet, de beste kans op goede sneeuwcondities. Dus wie durft? Moeilijk is het allemaal niet. Iedereen kan op sneeuwschoenen lopen en gevaarlijke of moeilijke toeren gaan we niet uithalen. Wat we wel gaan doen is met een klein groepje genieten van de Pyreneeën en het wandelen zoals je dat niet eerder hebt gedaan. En waar kun je dat beter dan rondom de Petit Refuge? Want hier zijn de bergen niet platgetreden en skigebieden vervuilen de horizon niet. Onbedorven natuur is wat we hebben. Samen gaan we naar de mooiste (winter)plekken. Het zal een onvergetelijke belevenis worden!

Lac de Bethmale in de winter

 

De week ziet er in schema als volgt uit:

Zaterdag 26 januari

Aankomst in Ayet bij Le Petit Refuge. Onder het genot van een welkomstdrankje heet ik jullie welkom en maken we kennis. ’s Avonds wacht een heerlijke maaltijd en we nemen de week alvast door.

 

Zondag 27 januari

We beginnen met een ritje naar het Lac de Bethmale, dat er in de winter vaak sprookjesachtig uitziet. De wandeling op sneeuwschoenen is niet moeilijk. Over een onverharde weg klimmen we gestaag en aansluitend dalen we heel geleidelijk over La Serre de Bethmale, door  bos en open gebied met oude schuren. Ook La Serre kan een sprookje zijn in de winter en biedt bovendien mooie uitzichten. Een prima begin van de wandelweek.

Tijdsduur: 5.30 uur; klimmen: 400 meter; dalen: 700 meter.

 

Maandag 28 januari

We gaan naar het gehucht Salsein nabij Castillon-en-Couserans om van daaruit een prachtige rondwandeling te maken. Voor een deel door bos, voor een deel in open landschap met mooie uitzichten op de Vallée de Bethmale en op de Vallée du Biros. In het oog springt een lange reeks imposante grenstoppen. We kunnen er lange tijd van genieten alvorens door een mooi loofbos te dalen naar Salsein.

Tijdsduur: 6 uur; Klimmen en dalen: 680 meter

 

Dinsdag 29 januari

Per auto gaan we naar het oostelijk deel van de Couserans, waar we in een gite d’étape zullen overnachten (Gite La Colline Verte in Saint-Lizier d’Ustou). Het is goed toeven in de gite, maar we maken eerst de vrij korte wandeling naar het Cirque de Cagateille, een schitterend keteldal nabij de Frans-Spaanse grens. Een paar jaar geleden zijn er in dit gebied steenbokken uitgezet, dus wie weet.

Tijdsduur: 2.30 uur; Klimmen en dalen: 200 meter.

 

Woensdag 30 januari

Na drie wandeldagen hebben we een rustdag verdiend en we rijden terug naar Ayet.

 

Donderdag 31 januari

In de westelijke punt van de Vallée de Bellongue maken we een pittige wandeling die in de winter altijd veel waardering oogst. Het is de wandeling vanaf de Col de Portet d’Aspet, bekend van de Tour de France, naar Le Puech, een onbekende top die ongelooflijke panorama’s biedt, waarbij de Mont Valier, de Calabasse en zeker ook het Maladeta-massief (hoogste massief van de Pyreneeën) in het oog springen. Lange tijd zullen we in open gebied lopen, genietend van elke stap.

Tijdsduur: 6 uur: Klimmen en dalen: 600 meter.

 

Vrijdag 1 februari

We sluiten de week af met een wandeling die het altijd goed doet in de winter: de klim naar de Col de la Core. Een pittige, maar erg mooie klim in een schilderachtig landschap,  langs oude schuren tot aan de col, die het einde van de Vallée de Bethmale markeert. We worden beloond met prachtige uitzichten op de col.

Tijdsduur: 4 uur; Klimmen en dalen: 400 meter

 

bij Cabane de l’Arraing, tweede wandeling van de week

 

Praktische informatie
Prijs van de week per persoon: € 450


Inbegrepen:
6 overnachtingen in Le Petit Refuge (tweepersoonskamer die je deelt), 1 overnachting in een gite d’étape (slaapzaaltje);

5 maaltijden in Le Petit Refuge, 1  in een gite d’étape;

Ik kook niet op vrijdag 1 februari. Op die dag kun je op eigen kosten in een restaurantje in Castillon of Arrien-en-Bethmale eten;

6 ontbijtjes in de Petit Refuge, 1 in een gite d’étape;

6 lunchpakketten;

Begeleiding van alle wandelingen.

 

Niet inbegrepen:
Alle overige uitgaven, waaronder begrepen de heen – en terugreis, transfers, verzekering, drankjes, huur sneeuwschoenen. Elke deelnemer is verantwoordelijk voor zijn of haar eigen vervoer. Met mij kunnen nochtans steeds twee mensen meerijden.
Op 1 februari wordt ’s avonds niet gekookt in Le Petit Refuge.

Op deze wandelweek zijn de reserveringsvoorwaarden van de Petit Refuge van toepassing. Dat betekent dat je bij boeking een aanbetaling doet van 30% en twee maanden voor aankomst betaal je het restant. In geval van annulering krijg je gedane betalingen alleen terug als ik er in slaag een vervanger te vinden. Indien de week door overmacht van mijn kant niet door kan gaan, krijg je de volledige reissom terug, zonder dat je aanspraak kunt maken op verdere vergoedingen.

Het programma is niet heilig en kan onder de omstandigheden worden aangepast.

Ondanks dat ik de begeleiding heel serieus neem, doe je de wandelingen op eigen risico.
Sluit daarom een goede verzekering af.

Heb je belangstelling of wil je meer weten over deze week?
Mail me dan: lepetitrefuge@orange.fr

 

Uitrusten bij een cabane, op de achtergrond Le Puech (wandeling van donderdag)