1 juli – 8 juli 2023: Wandelweek “Wandelen in een filmdecor”

1 juli – 8 juli 2023

Wandelweek “wandelen in een filmdecor”

een indringende kennismaking met fascinerende karstlandschappen

Deze wandelweek speelt zich af in de westelijke Pyreneeën, daar waar het echte hooggebergte begint. We gaan naar Lescun, een authentiek bergdorpje in een zijdal van de Vallée d’Aspe. Het dorp kijkt uit op talloze weilanden, oude schuren en een enorme reeks grijze, kale, scherpe kalkstenen bergtoppen, die voor een machtig decor zorgen. Het is het contrast tussen die gecultiveerde, groene wereld en die scherpe toppen, dat dit gebied zo bijzonder en geliefd maakt. Lescun, de eenvoud zelf, harmonieert met het omliggende landschap. Oude grijze, huizen, leistenen daken, geen nieuwbouw. Ja, Lescun is een prachtige plek om te vertoeven en het is ook onze basis van de wandelweek, de plek waar alles begint en eindigt.

 

Onze basis tijdens de wandelweek: het dorpje Lescun

Het gebied waar Lescun op uitkijkt, gaan we intensief verkennen. En wat voor een gebied ligt hier? En door wat voor een decor gaan we lopen? Onwerkelijk zal het bij vlagen zijn, met name in de hogere regionen. Daar waar de bergweiden plaats maken voor een ongenaakbaar, grillig karstgebied, waar je soms door een labyrinth lijkt te lopen. Alleen de bergden lijkt te kunnen overleven in dit surrealistische berglandschap dat bewondering afdwingt bij elke wandelaar die de moed heeft zich in dit gebied te begeven. We gaan behalve enkele prachtige dagwandelingen ook een driedaagse tocht maken, waarbij zowel de Franse als de Spaanse kant van het karstgebied aan bod komt. Het is naar onze overtuiging de mooiste tocht die je in dit gebied kunt maken. Het is bepaald geen overdrijving als we zeggen dat we gaan wandelen in een filmdecor. Het is zonder meer een unieke ervaring om deze week te beleven en wij zijn heel trots dat we dit programma kunnen aanbieden. Je gaat een onvergetelijke ervaring mee naar huis nemen, een ervaring die nog lang zal nadreunen!

De blik gericht op de Aiguilles d’Ansabère (dag 1, vierdaagse tocht)

De week ziet er in schema als volgt uit:

Zaterdag 1 juli

Aankomst in Ayet bij Le Petit Refuge of Gite Bethmale. Onder het genot van een welkomstdrankje heten Anna en ik jullie welkom en maken we kennis. ’s Avonds wacht een heerlijke maaltijd en we nemen de week alvast door.

Zondag 2 juli

We maken de lange rit naar Lescun en hopen daar aan het begin van de middag aan te komen. Aansluitend maken we vanuit het dorp een alleraardigste rondwandeling die prachtige uitzichten biedt op het dorp en het omliggende gebergte. Een mooie introductie tot het gebied en een wandeling die vast smaakt naar meer.

Tijdsduur: 3 uur; klimmen en dalen: 300 meter

Maandag 3 juli

De driedaagse tocht (we zijn echter vier dagen weg, omdat we in Refugio de Belagua twee nachten blijven) begint met de klim naar de Col de Petragême. Prachtige, afwisselende klim, door loofbos, open velden en de blik gericht op de beroemde Aiguilles d’Ansabère. Dicht langs deze scherpe toppen, die vooral bij klimmers bekend zijn, ligt de Col de Petragême. Aan de Spaanse kant dient zich een onherbergzaam en op het oog ontoegankelijk karstlandschap aan. We banen ons een weg door deze zone, waarna het landschap zich meer en meer opent en ook vriendelijker wordt. We dalen helemaal af naar Refugio de Linza.

Tijdsduur: 6.45 uur; klimmen: 1120 meter; dalen: 740 meter.

Dinsdag 4 juli

De etappe van Refugio de Linza naar Refugio de Belagua over de GR 12 is allesbehalve bekend en wordt maar weinig gelopen, maar het is eigenlijk een route die in een goed Pyreneeënboek thuis hoort. We klimmen in eerste instantie door open landschappen vol bergweiden naar de Col de Linza. Een heerlijk traject over goed uitgetreden paden. De meeste wandelaars gaan naar de Table des Trois Rois, maar wij blijven op de GR die enorm gevarieerd is. Mooie plateaus, grillige kalkrotsen, knoestige bergdennen, panorama’s om van te dromen, een passage langs een rotswand en tegen het eind een heel fraai beukenbos. Je raakt niet uitgekeken vandaag.

Tijdsduur: 6.5 uur; klimmen: 700 meter; dalen: 600 meter

een onherbergzaam gebied tussen Refugio de Linza en refugio de Belagua

Woensdag 5 juli

Indien de afgelopen twee dagen hun tol hebben geeist, zou je deze dag als rustdag kunnen gebruiken. Heb je echter voldoende energie over, dan nodigen we je uit om vanuit de hut een mooie rondwandeling te maken, waarbij we naar de grens lopen en aansluitend over de grenskam naar de top van Pic Lakhoura. Leuke wandeling, beetje uitdagend ook omdat we soms over ongebaand terrein lopen, maar we hebben van begin tot eind geweldige uitzichten. De wandeling is niet te lang, zodat je nog voldoende tijd hebt om bij te tanken voor de etappe van morgen.

Tijdsduur: 4.45 uur; klimmen en dalen: 500 meter.

Donderdag 6 juli

Een legendarische etappe die thuis hoort in de Haute Randonnée, die dwars door de Pyreneeën gaat. Fascinerend om te zien en te beleven hoe het landschap op de lange weg naar de Col d’Anaye langzaam maar zeker transformeert. Het begint allemaal met dichte loofbossen, maar het gebied wordt steeds onherbergzamer tot we uiteindelijk in een kale woestenij zijn met diep uitgesleten rotsen en nog enkele bergdennen die op miraculeuze wijze overleven. De Col d’Anaye opent de weg naar een andere wereld. Een vruchtbare wereld, met stromend water en schaapskuddes, die de bergweiden afgrazen. Het decor is magnifiek door de steile hellingen van de Billare. We doorlopen de Vallon d’Anaye en dalen naar het Plateau de Sanchese. Het zware werk zit er dan op en we lopen tot slot naar Lescun. Een waardig einde van een memorabele tocht.

Tijdsduur: 7.30 uur; klimmen: 700 meter; dalen: 1100 meter

Vrijdag 7 juli

Op de laatste wandeldag gaan we naar de hoogste top van de regio: de Pic d’Anie, met zijn 2504m de meest westelijke top hoger dan 2500m. Met deze wandeling zetten we de kroon op het werk, want het is een hele mooie wandeling waarin alles aanwezig is wat een bergwandeling de moeite waard kan maken. Een sprookjesbos, uitgestrekte bergweiden met schaapskuddes, grillige rotsformaties ( bij voorbeeld de Orgues de Camplong) die een lust voor het oog zijn, een ondoordringbaar karstlandschap, een onwerkelijk decor van kalkstenen toppen en tot slot de uitzichten vanaf de top. We moeten een flinke inspanning leveren, maar wat maakt het uit!

Tijdsduur: 7 uur; klimmen en dalen: 1200 meter

De herdershut Cabane Cap de la Baitch (klim naar de Pic d’Anie)

Zaterdag 8 juli

Na het ontbijt nemen we afscheid.

Deze week is uitsluitend bestemd voor ervaren bergwandelaars met een uitstekende conditie. We verwachten dat je goed voorbereid en ingelopen naar Ayet gaat en dat je beschikt over adequaat materiaal. Mentale weerbaarheid is nodig, omdat de omstandigheden soms tegen ons werken en wandelingen dan niet helemaal verlopen zoals gepland.

Schaapskudde bij Cabane du Cap de la Baitch tijdens de klim naar Pic d’Anie

Praktische informatie
Prijs van de week per persoon: € 650

Inbegrepen:
1 overnachting in Le Petit Refuge of Gite Bethmale (tweepersoonskamer die je deelt), 3 overnachtingen in Lescun (gite d’étape, slaapzaaltje) en 3 in een berghut;

Maaltijden op alle dagen

Ontbijtje op alle dagen

6 lunchpakketten;

Begeleiding van alle wandelingen door Antoine of Anna

Niet inbegrepen:
Alle overige uitgaven, waaronder begrepen de heen – en terugreis, transfers (reis naar Lescun), verzekering, drankjes. Elke deelnemer is verantwoordelijk voor zijn of haar eigen vervoer.

Op deze wandelweek zijn de reserveringsvoorwaarden van de Petit Refuge van toepassing. Bij boeking doe je een aanbetaling doet van €250 en twee maanden voor aankomst betaal je het restant. In geval van annulering krijg je gedane betalingen alleen terug als we er in slagen een vervanger te vinden. Indien de week door overmacht van onze kant niet door kan gaan, krijg je de volledige reissom terug, zonder dat je aanspraak kunt maken op verdere vergoedingen.

Het programma is niet heilig en kan onder de omstandigheden worden aangepast.

Ondanks dat we de begeleiding heel serieus neem, doe je de wandelingen op eigen risico.
Sluit daarom een goede verzekering af.

Heb je belangstelling of wil je meer weten over deze week?
Mail ons dan: lepetitrefuge@orange.fr

Uitzicht vanaf de Pic d’Anie op de Pic du Midi d’Ossau