29 april – 6 mei 2023: Ontluikend voorjaar in de Pyreneeën

29 april – 6 mei 2023

ontluikend voorjaar in de Pyreneeën

met een uitstap naar de kloven van de Haute Soule (westelijke Pyreneeën)

Begin mei is altijd een mooie tijd in de Pyreneeën. Na een aarzelend begin in de maand april, ontluikt het voorjaar pas echt in de maand mei. Het is de tijd dat de beukenbossen weer groen worden en er weer orchideeën en andere bloemen tevoorschijn worden. En in deze herboren natuur is het heerlijk wandelen. Daarom is het een goed idee om juist in het voorjaar naar de Pyreneeën te gaan. Natuurlijk ligt er op de hoge toppen nog veel sneeuw, maar in de lagere regionen kan er volop gewandeld en genoten worden.

In deze week mag de beroemde hangbrug van Holzarté niet ontbreken

Wie ons een beetje kent, weet dat we een voorliefde hebben voor dynamische wandelweken. Nou, dit is zo’n week, waarbij we niet op één lokatie blijven plakken maar vanuit liefst vier plekken aan de wandel gaan. Het maakt zo’n week tot een echt avontuur vol afwisseling. Natuurlijk komen we bij elkaar in Ayet en we maken twee wandelingen die juist in het voorjaar erg mooi zijn. En daarna? We reizen naar de westelijke Pyreneeën, naar het oostelijk deel van Baskenland, ook wel Haute Soule genoemd. Het bijzondere van dit gebied is dat er enkele diepe kloven zijn en twee van die kloven, Holzarté en Kakouetta, staan op ons programma. Deze twee wandelingen vormen een mooie introductie tot het gebied. Overnachten doen we in het gehucht Sainte-Engrâce, gelegen op een mooie plek, met een oude kerk. Bijzondere lokatie om te verblijven. In het kader van de afwisseling zoeken we het niet alleen boven de grond maar we bezoeken ook de Grotte de Verna, een immense ondergrondse “zaal”, naar verluid de grootste ter wereld. En om het dan helemaal af te maken, gaan we ook nog naar Spanje en we zullen daar verblijven in twee berghutten. Ook daar maken we een paar mooie wandelingen. Een heel programma dus, maar niet te vermoeiend, denken wij. Een leuk, afwisselend, zelfs ontspannend weekje in de bergen met niet te zware wandelingen. Het moeten niet altijd supersportieve wandelweken zijn. Dus schroom niet en ga mee met ons, heerlijk genieten van het voorjaar!

De week ziet er in schema als volgt uit:

Zaterdag 29 april

Aankomst in Ayet bij Le Petit Refuge of Gite Bethmale. Onder het genot van een welkomstdrankje heten Anna en Antoine jullie welkom en maken we kennis. ’s Avonds wacht een heerlijke maaltijd en we nemen de week alvast door.

Zondag 30 april

In een stille uithoek in de Vallée de Bellongue, aan de voet van de Pic de la Calabasse, gaan we een wandeling maken, die charmeert door afwisseling. Loofbossen met oude beuken, uitgestrekte bergweiden, veel stromend water, fraaie uitzichten. Kortom heerlijk wandelen in een harmonieus stukje Pyreneeën, waarin de Pic de Calabasse de wacht houdt over ons. Een heel mooi begin van de week en zonder meer een topwandeling in de voorjaar.

Tijdsduur: 4.15 uur. Klimmen en dalen: 600 meter

Uitzicht vanaf de Pic d’Arlas op de Pic d’Anie

Maandag 1 mei

Het dorpje Balacet in de Vallée du Biros is de startplaats van de wandeling, die voor een groot deel in het teken staat van uitzichten op het ongenaakbare grensgebergte. Het is een wandeling die zich afwisselend afspeelt in bos en boven de bomen. We kunnen deze wandeling naar believen uitbreiden of inkorten. De bedoeling is om er een middelzware wandeling van te maken, maar desgewenst kan het een pittige wandeling worden. Een mooie kennismaking met de Vallée du Biros.

Tijdsduur: 4.30 uur; klimmen en dalen: 500 meter.

Dinsdag 2 mei

Vandaag maken we de lange reis naar de Haute Soule, het meest oostelijke deel van Frans Baskenland. Het is een gebied dat zijn bekendheid ontleent aan enkele imposante kloven. De bekendste verkennen we vandaag: Gorges de Kakouetta. Het is een kloof die een bijna exotische uitstraling heeft door de weelderige begroeiing en het vele water. De kloof is zeer nauw en soms slechts enkele meters breed. Je kan de kloof alleen tegen betaling bezoeken (zit bij de prijs van de week in) en het aangelegde pad is gemakkelijk te volgen. Aansluitend gaan we naar de gite d’étape van Saint-Engrace.

Tijdsduur: 2.5 uur

Aan de wandel in het prachtige weidegebied boven de Gorges d’Holzarté

Woensdag 3 mei

Een andere kloof is nu aan de beurt: de Gorges de Holzarté. En ook deze kloof is bekend en dat dankt hij aan een oude hangbrug, de Passerelle d’Holzarté, die hoog boven de bodem van de kloof is gespannen. Veel toeristen begeven zich naar de brug, die tot niet zo lang geleden een spannende wiebelbrug was, waarop mensen met hoogtevrees het benauwd konden krijgen. Tegenwoordig is het een zeer solide, metalen brug, waarvoor niemand schrik hoeft te hebben. Niettemin is het oversteken van de kloof een indrukwekkende ervaring. Terwijl de meeste toeristen na het zien van de brug weer terug keren, gaan wij verder en we maken een schitterende rondwandeling vol afwisseling. Rondcirkelende vale gieren zullen ons vol bewondering gadeslaan!

Tijdsduur: 5.15u; klimmen en dalen: 600 meter.

Donderdag 4 mei

Voordat we op weg gaan naar Refugio de Belagua, aan de Spaanse kant van de Col de la Pierre Saint-Martin, bezoeken we de Grotte de la Verna (www.laverna.fr), niet ver van Sainte-Engrâce. Een ruim zeshonderd meter lange tunnel heeft men gemaakt om bij de immense Salle de Verna uit te komen. De zaal maakt deel uit van het uitgebreide grottenstelsel in het karstgebied rond de Col de la Pierre Saint-Martin. Aansluitend rijden we naar de refugio. Afhankelijk van de mogelijkheden en de omstandigheden gaan we vanaf de Col de la Pierre Saint-Martin de Pic d’Arlas op of we maken een ontspannen wandeling vanuit de refugio naar de Frans-Spaanse grens.

Uitzicht op de Pic d’Anie vanaf de Pic d’Arlas

Vrijdag 5 mei

We rijden nog verder Spanje in, richting Isaba, en nemen de afslag naar Zuriza en Refugio de Linza, die in een verborgen uithoek ligt. De hut is het beginpunt van talloze bergwandelingenen en wij doen een niet te zware wandeling in het bos van Gamueta. Het is een uitgezette rondwandeling die niet alleen door mooi beukenbos gaat, maar ook passages kent door open landschappen met mooie uitzichten. Een niet te pittige wandeling door andermaal een prachtig gebied ter afsluiting van de week.

Tijdsduur: 3.15u; klimmen en dalen: 300 meter

Zaterdag 6 mei

Na het ontbijt nemen we afscheid.

Voor deze week heb je een goede conditie nodig, ook al vragen de bergwandelingen niet het onmogelijke van ons. We verwachten dat je niet geheel onvoorbereid of ongetraind naar Ayet gaat en dat je beschikt over adequaat materiaal. Enige mentale weerbaarheid wordt op prijs gesteld, omdat de omstandigheden soms tegen ons werken en wandelingen dan niet helemaal verlopen zoals gepland.

De Peña Ezkaurre is een van de aansprekende toppen nabij Refugio de Linza

Praktische informatie
Prijs van de week per persoon: € 595

Inbegrepen:
3 overnachtingen in Le Petit Refuge of Gite Bethmale (tweepersoonskamer die je deelt), 2 overnachtingen in Sainte-Engrâce (gite d’étape, slaapzaaltje) en 2 in een berghut;

3 maaltijden in Ayet, de andere vier in de overige accommodaties

3 ontbijtjes in de Petit Refuge, de andere vier in de overige accommodaties

6 lunchpakketten;

bezoek aan de Grotte de Verna;

Begeleiding van alle wandelingen door Antoine of Anna

Niet inbegrepen:
Alle overige uitgaven, waaronder begrepen de heen – en terugreis, transfers (reis naar de overige accommodaties), verzekering, drankjes. Elke deelnemer is verantwoordelijk voor zijn of haar eigen vervoer.

 

Op deze wandelweek zijn de reserveringsvoorwaarden van de Petit Refuge van toepassing. Bij boeking doe je een aanbetaling van €195 en twee maanden voor aankomst betaal je het restant. In geval van annulering krijg je gedane betalingen alleen terug als we er in slagen een vervanger te vinden. Indien de week door overmacht van onze kant niet door kan gaan, krijg je de volledige reissom terug, zonder dat je aanspraak kunt maken op verdere vergoedingen.

Het programma is niet heilig en kan onder de omstandigheden worden aangepast.

Ondanks dat we de begeleiding heel serieus neem, doe je de wandelingen op eigen risico.
Sluit daarom een goede verzekering af.

Heb je belangstelling of wil je meer weten over deze week?
Mail ons dan: lepetitrefuge@orange.fr

Zonsondergang nabij de Col de la Pierre Saint-Martin