U gebruikt een verouderde browser. Wij raden u aan een upgrade van uw browser uit te voeren naar de meest recente versie.

 September 2018: wandelweek met een vierdaagse tocht door het Parque Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici

 

 

Het Parque Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici is een van de twee nationale parken in de Spaanse Pyreneeën. Het ligt in het westelijk deel van de Catalaanse Pyreneeën, ter hoogte van mijn woonplaats Ayet. De twee Spaanse nationale parken bieden totaal andere landschappen. Het Parque Nacional de Ordesa i Monte Perdido (Aragon) geniet internationale faam vanwege zijn opmerkelijk canyonlandschap, terwijl het nationale park Aigüestortes veel wandelaars trekt met zijn enorme aantal bergmeren. Het is een gebied waarin voortdurend een onnavolgbaar spel van water wordt gespeeld. Kronkelende beken, kraakheldere bergmeren en klaterende watervallen zijn zonder meer de smaakmakers van het park. Voeg er aan toe een decor van scherpe, indrukwekkende granieten bergtoppen, waarvan sommige de magische 3000m-grens overschrijden, en je hebt een berggebied waar wandelaars alleen maar van kunnen dromen. En het geluk lacht de wandelaars toe, want er liggen nogal wat berghutten die in de zomer zijn bemand en dus is het heel goed mogelijk om er een schitterende meerdaagse tocht te maken. En dat is precies wat we gaan doen! We maken een vierdaagse huttentocht in en rond het nationale park. Een pittige, sportieve tocht, maar ook een van grote schoonheid en ook een die de kern van het gebied raakt. Als je deze tocht hebt gedaan, begrijp je waar het om gaat in de Aigüestortes. Maar laten we elkaar ontmoeten in Ayet bij de Petit Refuge en laten we op de eerste wandeldag eerst eens een ontspannen wandeling maken in de Vallée de Bethmale. Op de tweede dag rijden we naar Spanje, naar het Vall d’Aran, van waaruit we het nationale gaan verkennen. Onderweg doen we de prachtige wandeling naar de Pic de Cagire, een wandeling die hele mooie panorama’s biedt.

 Wanneer: 8 – 15 september 2018

Aantal deelnemers: maximaal 7

 

 Deze week is bestemd voor sportieve bergwandelaars met enige ervaring in de bergen. Een goede conditie is vereist. Het terrein in het Parque Nacional de Aigüestortes is ongelijk en rotsig. Wandelen in dat gebied is om die reden behoorlijk inspannend.

 

 

Het programma van de week ziet er van dag tot dag als volgt uit:

Zaterdag 8 september

We ontmoeten elkaar 's middags in de Petit Refuge waar we onder het genot van een drankje kennis maken en de week alvast doornemen.

Zondag 9 september

Laten we beginnen met een ontspannen wandeling. Daarvoor gaan we naar het bekende Lac de Bethmale. Na eerst rondom het prachtige meer te hebben gelopen klimmen we over de route van de GR 10 door een mooi beukenbos om aansluitend naar het keteldal Cirque de Campuls te lopen, een heerlijk plekje voor een pauze. Aansluitend dalen we rustig af over een brede bergkam, La Serre de Bethmale, die mooie panorama's biedt in alle richtingen. Tot slot gaan we door de Vallée de Bethmale terug naar Ayet.

Tijdsduur: 4.5 uur, klimmen: 400m; dalen: 700m

Maandag 10 september

De reis naar het Vall d'Aran kan beginnen! We gaan vroeg op weg en stoppen onderweg op de Col de Menté, een bergpas die vaak op het programma staat van de Tour de France. Van hieraf gaan we te voet naar de top van de Pic de Cagire, die ruim 1900m hoog is. Hele fraaie wandeling, voor een deel over een bergkam, en met adembenemende uitzichten. De terugweg gaat voor een groot deel over een andere route. Na de wandeling rijden we door naar Salardu, een bergdorpje in het Vall d'Aran, waar we overnachten in een berghut.

Tijdsduur: 5 uur, klimmen en dalen: 600 meter

Dinsdag 11 september

Onze vierdaagse tocht begint hoog in het Vall d'Aran bij de Banhs de Tredos, op ruim 1700m. Vanaf het hotel klimmen we een beetje door naaldbos in een gebied met meanderende beekjes. Daarna klimmen we stevig naar het Lac de Colomers, een groot stuwmeer. Boven de boomgrens klimmen we verder naar de Port de Caldes. Het gebied ten westen van deze hoge pas nodigt door de vele bergmeren uit tot nadere verkenning. En dat gaan we doen! Via een schitterende route lopen we langs allerlei meren tot we uiteindelijk uitkomen bij Refugi Ventosa i Calvell, die mooi uitkijkt op estany Negre.

Tijdsduur: 6 uur, klimmen: 850 meter; dalen: 450 meter

Woensdag 12 september

De etappe van vandaag is niet zo lang maar door het rotsige terrein zal hij toch wat moeite kosten. De Port de Colomers is ons eerste doel. Eerst een wandeling langs enkele bergmeren, dan een pitiige klim naar deze verscholen bergpas die de weg opent naar het Circ de Colomers, een groot keteldal met tientallen bergmeren. Na een stevige daling lopen we langs verschillende meren in open terrein in de richting van Refugi de Colomers. We nemen echter niet de kortste route naar de hut maar maken mooie omzwervingen langs misschien wel de mooiste meren van het gebied. Een mooi slotakkoord van een onvergetelijke dag.

Tijdsduur: 5.5 uur; klimmen: 600 meter; dalen: 700 meter

Donderdag 13 september

We volgen vandaag de GR 11, die dwars door de Spaanse Pyreneeën gaat. Een mooi klim, opnieuw langs een aantal bergmeren, brengt ons bij de Port de la Ratera. Als de omstandigheden het toelaten, proberen we de top van de Tuc de Ratera te halen. De berg is ruim 2800m hoog en biedt hele mooie uitzichten op onder meer het Circ de Colomers. Beslist de moeite waard. Tot slot dalen we naar Refugi d'Amitges.

Vrijdag 14 september

Op de laatste wandeldag keren we terug naar de Port de la Ratera en over rotsig terrein dalen we naar de Saboredo-meertjes, die we van ver zien liggen. Een prachtige oase in de bergen. Aansluitend klimmen we naar de Coth de Sendrosa en we dalen daarna tot we weer op de GR 11 zijn. Over een route die we van de eerste dag kennen, gaan we terug naar Banhs de Tredos. Tot slot rijden we naar Ayet.

Zaterdag 15 september

Na het ontbijt nemen we afscheid.

 

 

Praktische informatie

Prijs van de week per persoon: € 550
Inbegrepen: 
3 overnachtingen in Le Petit Refuge (tweepersoonskamer die je deelt);

4 overnachtingen in een berghut (slaapzaal);

2 maaltijden in de Petit Refuge; 4 maaltijden in de berghut;J

7 x ontbijt

lunchpakketten voor alle wandeldagen;

 

Niet inbegrepen:
Alle overige uitgaven, waaronder begrepen de heen - en terugreis, transfers, verzekering, drankjes.

Let op: ik kook niet op 15 september, de dag dat we terugkomen van de vierdaagse tocht. Op die dag kunnen we in een goedkoop restaurantje eten in Castillon-en-Couserans, op enkele kilometers van Ayet. Dat is voor eigen rekening.

Alle transfers, dus ook de reis naar het Vall d'Aran  

Voor de berghutten heb je een lakenzak nodig. Je kunt ook een slaapzak meenemen. Dekens en kussens zijn voorhanden in de hut.

Op deze wandelweek zijn de reserveringsvoorwaarden van de Petit Refuge van toepassing. Dat betekent dat je bij boeking een aanbetaling doet van 30% en twee maanden voor aankomst betaal je het restant. Indien de week door overmacht van mijn kant niet door kan gaan, krijg je de volledige reissom terug, zonder dat je aanspraak kunt maken op verdere vergoedingen.

Ondanks dat ik de begeleiding heel serieus neem, doe je de wandelingen op eigen risico.

Sluit daarom een goede verzekering af.

Heb je belangstelling of wil je meer weten over deze week?
Mail me dan