U gebruikt een verouderde browser. Wij raden u aan een upgrade van uw browser uit te voeren naar de meest recente versie.

 

September 2018: wandelweek in het teken van de Chemin de la Liberté

 

Voor het eerst organiseer ik een wandelweek die in het teken staat van de Chemin de la Liberté, het “ vrijheidspad”. De route waar het in deze week om gaat, is een van de vele vluchtroutes in de Pyreneeën die tijdens de Tweede Wereldoorlog werd gebruikt. Het is een route die begint in het stadje Saint-Girons en dwars door het hooggebergte gaat naar Spanje. Een zeer uitdagend traject, langs verborgen bergpassen, met veel klimmen en dalen, vaak moeilijk begaanbaar terrein. Een route die in de oorlog een beproeving was, maar die ook nu nog de nodige eisen stelt aan degenen die zich er aan wagen. Gelukkig is de route nu gemarkeerd en is er meestal een bemande hut onderweg. Wie de Chemin de la Liberté volgt, treedt in de voetsporen van al die mensen die op de vlucht waren voor het Nazi-regime en van degenen die met gevaar voor eigen leven hen hielpen om  heelhuids in Spanje te geraken. Heel veel informatie over de Chemin de la Liberté vind je op www.chemindelaliberte.fr (met een Engelse versie) en ik raad je aan in het kader van de voorbereidingen deze website goed door te nemen. Het volgen van het vrijheidspad is hoe dan ook een indringende ervaring, maar het voert je ook door landschappelijk zeer mooie berglandschappen.  Rondom de Mont Valier, boegbeeld van de streek, ligt een moeilijk te doorgronden wildernis met talloze bergmeren en ongenaakbare toppen. Buiten de inspanning die wordt geleverd, is het ook genieten van een prachtig, onbedorven stukje Pyreneeën. De week begint in alle rust met een ontspannen dagwandeling in de Vallée de Bethmale. Op de tweede dag gaan we vanuit de Petit refuge op weg naar de Col de la Core waar we de Chemin de la Liberté oppikken. Vijf dagen zullen we onderweg zijn. Vijf avontuurlijke dagen, met een overnachting in een cabane (onbemand hutje) en drie overnachtingen in een bemande berghut. In Refuge des Estagnous overnachten we twee keer, want de beklimming van de Mont Valier laten we natuurlijk niet liggen.

 

 

Wanneer: 22 – 29 september

Aantal deelnemers: maximaal 5

 

Het programma ziet er van dag tot dag als volgt uit:

Zaterdag 22 september

Het zou mooi zijn als we elkaar in Saint-Girons kunnen ontmoeten. Dan gaan we naar het Maison du Chemin de la Liberté, een museum dat geheel is gewijd aan de Chemin de la Liberté. Het zal van de aankomsttijden van de deelnemers afhangen of we dit kunnen doen. En als het niet lukt, ontmoeten we elkaar in de Petit Refuge. Onder het genot van een drankje maken we kennis en we nemen de week alvast door.

Zondag 23 september
We beginnen de week met een ontspannen wandeling in de Vallée de Bethmale. Met de auto gaan we naar het Lac de Bethmale, de bekendste plek in de vallei, en van daaruit klimmen we over de route van de GR 10 om aansluitend naar het Cirque de Campuls te lopen, een mooie plek voor een pauze. Daarna lopen we over de Serre de Bethmale, een brede kam vol oude schuren. De uitzichten liegen er niet om. Tot slot dalen we op ons gemak af naar Ayet.

Tijdsduur: 4.5 uur, klimmen: 400m; dalen: 700m

Maandag 24 september

Vanuit de Petit refuge gaan we op pad. We volgen de rivier de Balamet al klimmend en gaan vervolgens langs talloze oude schuren naar de Col de la Core (1395m). Hier pikken we de Chemin de la Liberté op. Een niet al te zware route door loofbossen en mooie bergweiden brengt ons bij Cabane Subera, waar we zullen overnachten.

Tijdsduur: 5.5 uur, klimmen: 800 meter.

Dinsdag 25 september

De tweede dag van de tocht is zonder meer de zwaarste. Twee stevige cols staan op het programma. We beginnen met de Col de Crabérous (2382m). Een lange wandeling waarbij we de resten van een neergestort Engels vliegtuig passeren. Het laatste stuk van de klim is erg steil. Na een daling tot de herdershut Cabane d' Espugue (2110m) gaan we nog wat verder naar beneden om via het Etang de Milouga over grote rotsplaten naar de Col de Pécouch (2494m) te klimmen. Ten zuiden van de col zie je het Etang Rond. We dalen tot slot naar Refuge des Estagnous (2245m) die aan de voet van de Mont Valier ligt. Prachtige plek om te overnachten!

Tijdsduur: 8 uur, klimmen: 1400 meter, dalen: 750 meter

Woensdag 26 september

We blijven een dag bij Estagnous en die dag gebruiken we om de top van de Mont Valier te bereiken. Dat moeten we best kunnen. Geweldige ervaring om op de Seigneur du Couserans” te staan. Je kunt zelfs over de grenstoppen heen kijken en we zien dan ook in de verte het besneeuwde Maladeta-massief, het hoogste massief van de Pyreneeën.

Tijdsduur: 3.5 uur, klimmen en dalen: 600 meter

Donderdag 27 september

We gaan proberen Spanje te bereiken. Dat zal niet zonder slag of stoot gaan. Eerst afdalen naar het Etang Rond en dan een pittige klim naar Etang Long. En dan verder klimmen naar de Col de Claouère (2500m). Aan de Spaanse kant van de col dalen we stevig af en we lopen daarna naar het verlaten gehucht Montgarri, waar gelukkig een prima berghut te vinden is.

Tijdsduur: 6 uur, klimmen: 550 meter, dalen: 1150 meter

Vrijdag 28 september

De vijfdaagse tocht wordt afgesloten met een pittige etappe. Via de Port d'Orle keren we terug naar Frankrijk. De Port d' Orle is een grenspas die door weinig wandelaars wordt overgestoken. We zullen dan oo weinig wandelaars tegen komen. De etappe sluit af met een lange afdaling in de Vallée d'Orle, een waardige afsluiting van een gedenkwaardige tocht.

Tijdsduur: 5.5 uur, klimmen: 700 meter, dalen: 1400 meter.

 

gedenkteken terherinnering aan de zeven bemanningsleden van het in 1945 neergestorte vliegtuig van de RAFgedenkteken terherinnering aan de zeven bemanningsleden van het in 1945 neergestorte vliegtuig van de RAF

 

 

Praktische informatie

Prijs van de week per persoon: € 550
Inbegrepen: 
3 overnachtingen in Le Petit Refuge (tweepersoonskamer die je deelt);

3 overnachtingen in een bemande berghut (slaapzaal);

1 overnachting in een onbemand hutje

3 maaltijden in de Petit Refuge; 3 maaltijden in de berghut;

7 x ontbijt

lunchpakketten voor alle wandeldagen.

 

Niet inbegrepen:
Alle overige uitgaven, waaronder begrepen de heen - en terugreis, transfers, verzekering, drankjes.

Let op: ik kook niet op 28 september, de dag dat we terugkomen van de tocht. Op die dag kunnen we in een goedkoop restaurantje eten in Castillon-en-Couserans, op enkele kilometers van Ayet. Dat is voor eigen rekening.

 Eventuele transfers  

 

Voor de berghutten heb je een lakenzak nodig.  Dekens en kussens zijn voorhanden in de hut. Voor de overnachting in de cabane heb je een slaapzak nodig. Matrassen zijn voorhanden.

Het programma is niet heilig en kan onder omstandigheden worden aangepast. We nemen een risico met de overnachting in de cabane op de eerste dag van de tocht. We kunnen er alleen terecht als er plaats is en dat is nooit zeker bij een onbemande hut. Is er geen plek, dan keren we terug en gaan de volgende dag via een andere route naar Refuge des Estagnous.


Ondanks dat ik de begeleiding heel serieus neem, doe je de wandelingen op eigen risico.
Sluit daarom een goede verzekering af.

Op deze wandelweek zijn de boekingsvoorwaarden van de Petit Refuge van toepassing. Dat betekent dat je bij boeking een aanbetaling doet van 30%. Twee maanden voor het begin van de week betaal je het restant. Mocht de week door overmacht van mijn kant niet door kunnen gaan, dan krijg je de volledige reissom, € 550, terug zonder dat je aanspraak kunt maken op verdere vergoedingen.

Heb je belangstelling of wil je meer weten over deze week?
Mail me dan

 

 imposant landschap nabij de Col de Crabérousimposant landschap nabij de Col de Crabérous