U gebruikt een verouderde browser. Wij raden u aan een upgrade van uw browser uit te voeren naar de meest recente versie.

De valleien van Bethmale en Biros

De Mont Valier domineert het landschapDe Mont Valier domineert het landschap

De Vallée de Bethmale bestaat uit een aantal dorpjes, waar de tijd schijnbaar stil heeft gestaan. Ayet, Samortein, Aret en Arrien-en-Bethmale zijn allemaal een bezoekje waard. In Aret woont de klompenmaker Pascal Jusot, die onder meer de markante Bethmale-klomp maakt. Website: www.artisan-bois-sabots.fr. Zijn werkplaats is voor het publiek toegankelijk. Grote bekendheid in de regio geniet het Lac de Bethmale (zie foto), dat op ruim 1000 meter ligt in een kom, omgeven door loofbossen. Schilderachtige plek, ideaal om te relaxen of te lunchen. Zwemmen in het meer mag niet, maar er mag wel in worden gevist. Het meer is per auto bereikbaar, maar u kunt ook vanuit Le Petit Refuge een mooie rondwandeling maken, die langs het Lac de Bethmale komt. De Col de la Core markeert het einde van de Vallée de Bethmale. Het is een uitstekende plaats om aan een bergwandeling te beginnen. Ik denk met name aan een schitterende rondwandeling langs verschillende hoog gelegen bergmeren. 

Prachtige bergmeren zijn te vinden in het reservaat van de Mont ValierPrachtige bergmeren zijn te vinden in het reservaat van de Mont Valier

Op een steenworp afstand van Le Petit Refuge ligt het Réserve du Mont Valier, een van de oudste natuurreservaten van de Pyreneeën. Blikvanger is natuurlijk de Mont Valier (2838 m), een statige berg die ook wel de Seigneur du Couserans wordt genoemd. Het natuurreservaat leunt tegen de Frans-Spaanse grens aan en is een bijzonder ruig berggebied met hoge toppen en een overvloed aan water getuige de vele beken, watervallen en bergmeren. Een ideaal gebied voor de wat fanatiekere bergwandelaars. Het reservaat staat bekend om het grote aantal gemzen.


Ten westen van de Vallée de Bethmale ligt de Vallée du Biros. Ook dit is een onbedorven vallei. Het belangrijkste dorp is Sentein, dat een opvallende, versterkte kerk heeft. In en rond de vallei kunnen heerlijke wandelingen worden gemaakt. Met name in de westelijke punt zijn er veel mogelijkheden. Refuge d'Araing en het gelijknamige bergmeer zijn een populair wandeldoel, maar er is nog veel meer. Graag help ik u bij het maken van een goede keuze.

Uitzicht in de Vallée du Biros op de hoge grenstoppen in de winterUitzicht in de Vallée du Biros op de hoge grenstoppen in de winter

De Vallée du Biros is een gebied waar in het verleden veel aan mijnbouw is gedaan. Duizenden mensen hebben er hun brood verdiend met werken in de mijnen, die vaak hoog in de bergen lagen. Het is bijna onvoorstelbaar wat men hier onder zeer moeilijke omstandigheden heeft gedaan. De oude, vervallen gebouwen zijn de stille getuigen van dit nog vrij recente verleden (de mijnen van Bentaillou zijn bij voorbeeld pas in de jaren vijftig van de vorige eeuw verlaten). Er zijn verschillende wandelingen mogelijk, waarbij de zichtbare aanwezigheid van het mijnbouwverleden een extra dimensie toevoegt aan het wandelen.

De hoogste top van de Couserans is de Maubermé (2880 m). De afschrikwekkende noordkant domineert de Vallée du Biros. Ook de beklimming van deze top is mogelijk, maar ik zeg er wel bij dat het een zeer lange, slopende beklimming is, die slechts voor een enkeling is weggelegd.

Er is dus een enorm aanbod aan wandelingen, waarmee u de vakantie gemakkelijk doorkomt. U wilt graag ook in andere delen van de Pyreneeën wandelen? Geen probleem, ook daarmee kan ik u helpen.

een heel pakket aan wandelingen ligt voor u klaareen heel pakket aan wandelingen ligt voor u klaar

Als u daarvoor de tijd heeft, raad ik u aan verder te kijken dan de valleien van Bethmale en Biros. De Couserans bestaat uit achttien valleien, die allemaal hun eigen charme hebben. Fanatieke fietsers kunnen al fietsend de regio verkennen, daarbij stevige cols als de Col de la Core en de Col d'Agnes nemend, maar u kunt het ook rustig aan doen en per auto de streek verkennen. Gaandeweg zult u onder de indruk raken van de verstilde dorpjes, de loofbossen, de rust en de uitzichten op de kale toppen die de Frans-Spaanse grens afbakenen. Dorpen als Aulus-les-Bains, Seix en Castillon-en-Couserans nodigen uit tot het houden van een pauze. Winkelen kunt u het best doen in Saint-Girons, de hoofdstad van de Couserans, dat een levendig centrum heeft (een aanrader is de markt op zaterdag). Een "must" onder de bezienswaardigheden is de Middeleeuwse stad Saint-Lizier, die tegen een helling boven de rivier de Salat is gebouwd. Natuurlijk wandelt u door de nauwe stegen van de stad en bezoekt u de 13e eeuwse kathedraal, die een prachtige kloostergang heeft.

Gezellig stadje: Saint-GironsGezellig stadje: Saint-Girons

Het is slechts een kleine greep uit de enorme mogelijkheden, die de Couserans u biedt. In Le Petit Refuge ligt alle mogelijke informatie over bezienswaardigheden en evenementen.

het kerkje van Ayet is een van de vele bezienswaardige kerken in de streekhet kerkje van Ayet is een van de vele bezienswaardige kerken in de streek 

 

Een mooie wandelvakantie in de Pyreneeën:
Le Petit Refuge!