10-17 september 2022: Vijfdaagse tocht in het Parc National

10-17 september 2022: vijfdaagse tocht in het Parc National

samen genieten van een indrukwekkende bergwereld

begeleiding: Anna de Vries

we volgen de kraakheldere Gave de Lutour

Is het mogelijk om een mooie wandelweek te maken voor bergwandelaars die graag een aantal dagen achter elkaar in het hooggebergte willen zijn zonder dat het uiterste van hun wordt gevergd? Geen extreme inspanningen, geen ellenlange beklimmingen, niet wandelen van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat, maar de tijd nemen en genieten van elke stap in een prachtige bergwereld. Het kan! In deze week bieden we je de mogelijkheid in een van de mooiste streken van de Franse Pyreneeën een meerdaagse tocht te maken, met overnachtingen in berghutten. We gaan naar Cauterets in de westelijke Pyreneeën. Dit levendige dorp is een van de toegangspoorten van het Parc National des Pyrénées Occidentales, het enige nationale park in de Franse Pyreneeën. Cauterets ontleent zijn bekendheid bij wandelaars aan drie valleien die zonder uitzondering behoren tot de mooiste van de Pyreneeën. Het zijn de valleien van Lutour, Gaube en Marcadau. Elke van deze drie valleien heeft zijn eigen beek, zijn eigen hoge toppen (Labas, Vignemale, Grande Fache), zijn eigen bergmeren (Estom, Gaube, Pourtet), zijn eigen berghut, zijn eigen beleving. En hoe mooi is het om deze valleien al wandelend te ontdekken! En dat is precies wat we gaan doen in deze week, die boordevol variatie zit. De berghutten aan deze route liggen allemaal op een bijzondere plek en overnachten in Refuge d’Estom (uitkijkend op het Lac d’Estom en de Pic de Labas), Refuge des Oulettes de Gaube (aan de voet van de noordkant van de Vignemale, de hoogste grenstop van de Pyreneeën) en Refuge Wallon (met zicht op een hele rij grenstoppen waaronder de Grande Fache) is telkens weer een ervaring om te koesteren. Kortom, een heerlijk weekje in de bergen. Dus wat let je?

Vergis je niet, je moet fit zijn voor deze week en zonder conditie gaat het niet, maar een week voor topatleten is het beslist niet. De etappes zijn niet te lang of te zwaar voor iemand met een behoorlijke conditie en de routes gaan over het algemeen over goed gemarkeerde en gemakkelijk te volgen paden. Alleen nabij de Col d’Arraillé is het terrein rotsig, maar ook dat is te doen.

In schema ziet de week er als volgt uit:

Zaterdag 10 september

Ik hoop jullie in de loop van de middag te kunnen begroeten in Ayet. We maken kennis onder het genot van een welkomstdrankje en nemen de week alvast door. ’s Avonds wacht een heerlijke maaltijd in Gite Bethmale.

Zondag 11 september

We gaan vandaag op weg naar Cauterets, waar ’s middags een korte wandeling gemaakt kan worden. We overnachten in een gite d’étape in hart van het levendige Cauterets.

Maandag 12 september

De vijfdaagse begint iets boven Cauterets, bij La Raillère, waar je aankijkt tegen de mooie waterval van Lutour en het is dit water, de Gave du Lutour, dat we gaan volgen. Een lange, gelijkmatige klim door een zeer mooie vallei, maken we en daarbij zullen we steeds in de buurt van de beek blijven. Waar de beek vandaan komt, wordt aan het eind van de wandeling duidelijk, als we aankomen bij het Lac d’Estom, dat omgeven wordt door ruige toppen. Prachtige plek voor een overnachting.

Tijdsduur: 3.45 uur; klimmen: 800 meter.

Dinsdag 13 september

Vandaag verlaten we de Vallée du Lutour en we ruilen deze in voor de Vallée de Gaube. Daarvoor zullen we een hoge bergpas moeten oversteken, de Col d’Arraillé (2583m). De beloning voor de inspanning wacht aan de andere kant, want daar staan we oog in oog met de befaamde noordkant van de Vignemale. Met de blik op deze berg overnachten we in Refuge des Oulettes de Gaube.

Tijdsduur: 4 uur. Klimmen: 780 meter; dalen: 430 meter.

Woensdag 14 september

We bevinden ons nu in de Vallée de Gaube en de wandeling begint met een afdaling door de vallei. Het is een lange, over het algemeen vrij geleidelijke daling. Hoogtepunt is het Lac de Gaube, dat we van ver al zien liggen. We dalen verder tot de Pont d’Espagne en maken dan kennis met de Vallée du Marcadau. Een lange, rustige klim waarbij we enkele grote plateaus doorkruisen. We komen uit bij Refuge Wallon, waar we uitzicht hebben op hoge grenstoppen. Opnieuw een schitterende plek voor een overnachting.

Tijdsduur: 5 uur; Klimmen: 360 meter; Dalen: 650 meter.

Donderdag 15 september

Het is bepaald geen straf om een dag bij Refuge Wallon te blijven. Een dagje rusten op deze mooie plek is een optie, maar we kunnen ook een wandeling maken. Er zijn verschillende routes naar de Frans-Spaanse grens en wij gaan voor die naar de Col d’Arratille, waarbij je langs twee prachtige bergmeren komt. Pittige klim, maar de moeite waard.

Tijdsduur: 5.15 uur; klimmen en dalen 660 meter.

Vrijdag 16 september

De laatste wandeling is bepaald niet de minste van de week. En een echte klassieker in de Pyreneeën. Een heerlijke traject langs verschillende hoog gelegen bergmeren, gevolgd door een intensieve afdaling naar de bodem van de Vallée du Marcadau. Een plaatje van een wandeling en een waardige afsluiting. Bij de Pont d’Espagne nemen we de bus naar Cauterets en van daaruit gaan we met de auto naar Ayet. Laatste overnachting in de gite.

Tijdsduur: 5.30 uur; Klimmen: 560 meter; dalen: 920 meter.

Zaterdag 17 september

Na het ontbijt in de gite eindigt de wandelweek en nemen we afscheid.

wandelaars in de Vallée de Gaube

Aantekening met betrekking tot Refuge Wallon

In deze week zitten twee overnachtingen in Refuge Wallon (14 en 15 september). Deze hut was gesloten in 2021 in verband met renovatiewerkzaamheden. De verwachting is dat de hut in het voorjaar van 2022 weer geopend is en we gaan er dan ook van uit dat we in september gewoon terecht kunnen in deze hut. Mocht refuge Wallon onverhoopt gesloten blijven in 2022, dan zal het programma enigszins worden aangepast en overnachten we twee keer in Chalet-Refuge du Clot nabij de Pont d’Espagne.

highlights van deze week

een tocht binnen de mogelijkheden van “gewone” wandelaars

5 dagen in het nationale park

drie schitterende valleien

overnachten in bijzonder mooi gesitueerde berghutten

een decor van indrukwekkende bergtoppen

kraakheldere bergmeren

enthousiaste begeleiding

kleinschaligheid

een van de vele bergmeren in de tocht: Lac du Pourtet

Praktische informatie
Prijs van de week per persoon: € 695

maximum aantal deelnemers: 8


Inbegrepen:
2 overnachtingen in Gite Bethmale of in de Petit Refuge te Ayet op basis van een tweepersoonskamer die je deelt. 5 overnachtingen in gite d’étape of berghut;

alle maaltijden in de accommodaties;

alle ontbijtjes in de accommodaties;

lunchpakketten voor alle wandeldagen;

begeleiding van alle wandelingen door Anna.

Niet inbegrepen:
Alle overige uitgaven, waaronder begrepen de heen – en terugreis, transfers, verzekering, drankjes. Elke deelnemer is verantwoordelijk voor zijn of haar eigen vervoer, dus ook voor de rit naar Cauterets.

Op deze wandelweek zijn de reserveringsvoorwaarden van de Petit Refuge van toepassing. Bij boeking doe je een aanbetaling van € 195 en twee maanden voor aankomst betaal je het restant. In geval van annulering krijg je gedane betalingen alleen terug als we er in slagen een vervanger te vinden. Indien de week door overmacht van onze kant niet door kan gaan, krijg je de volledige reissom terug, zonder dat je aanspraak kunt maken op verdere vergoedingen.

Het programma is niet heilig en kan onder de omstandigheden worden aangepast.

Ondanks dat Anna de begeleiding heel serieus neemt, doe je de wandelingen op eigen risico.Sluit daarom een goede verzekering af.

Heb je belangstelling of wil je meer weten over deze week?
Stuur dan een mail naar: annadevries1@hotmail.com of lepetitrefuge@orange.fr

de befaamde noordkant van de Vignemale heeft nog gletsjerrestanten