3-10 september 2022: Wandelweek “In het hart van de Pyreneeën”

Sportieve, uitdagende week in het Parc National des Pyrénées Occidentales

Onderin de foto: Refuge des Espuguettes

Gavarnie en Cirque de Gavarnie. Onafscheidelijk. Ze worden altijd in één adem genoemd. Als je het over Gavarnie en Cirque de Gavarnie hebt, heb je het over het hart van de Pyreneeën. Graag neem ik je voor een weekje mee naar dit gebied en ik heb een programma gemaakt dat je in je hart zal raken. Een sportieve week is het, een uitdagende week ook. We gaan naar het dorp Gavarnie, dat sinds jaar en dag beroemd is vanwege dat ongekende natuurmonument waarvan de toppen de 3000m overschrijden: Cirque de Gavarnie. Ja, er komen veel toeristen, maar ook voor bergwandelaars is Gavarnie de moeite waard. Vele prachtige routes beginnen in Gavarnie en voor onze week heb ik allereerst gekozen voor de route naar Refuge des Espuguettes en de Piméné. De hut ligt op een uitgelezen plek die formidabele uitzichten biedt op met name de toppen van het Cirque de Gavarnie. Maar het kan nog beter. De Piméné is een berg van bescheiden hoogte (2801m), maar de uitzichten zijn er niet minder om. Het is een berg die de harten van menig Pyreneeënliefhebber heeft weten te veroveren. Mooi is onder meer dat we de Vignemale (3298m, hoogste grenstop) te zien krijgen. Na deze tweedaagse bij Gavarnie gaan we op de derde wandeldag naar Héas, een piepklein gehucht op 1500m. Hier gaan we een ander keteldal verkennen: Cirque de Troumouse. Iets minder bekend dan zijn illustere buurman, maar door zijn enorme omvang net zo indrukwekkend. Ijzersterke rondwandeling naar het Cirque de Troumouse vanuit Héas. Tot slot gaan we een driedaagse maken waarbij we eerst naar de hooggelegen berghut Refuge des Sarradets gaan. Deze hut zal als basis dienen voor de klim naar de befaamde Brèche de Roland, een grote doorgang in de bovenste laag van het Cirque de Gavarnie, en de top van de Taillon, een heuse drieduizender in de westelijke punt van het Cirque de Gavarnie. Een geweldige ervaring om naar deze berg te gaan. We overnachten twee keer in Refuge des Sarradets en maken op de laatste dag een lange wandeling, deels door Spanje, deels door Frankrijk met als een van de hoogtepunten het Ibon de Bernatuera, een bergmeer dat in een diepe krater ligt. Mooie afsluiting van deze intensieve week, die een indringende kennismaking is met het beroemdste stukje van de Franse Pyreneeën.

Voor mij persoonlijk is deze week een terugkeer (voor de zoveelste keer) naar een gebied dat ik in met me meedraag. Gavarnie en de bergwereld rondom dit dorp werden door mij zo’n 35 jaar geleden voor het eerst bezocht en verkend. De liefde voor de Pyreneeën is hier ontstaan en in de loop van de jaren verder gegroeid. Fijn dat er nu een week is waarin ik mensen kan laten delen in mijn liefde voor juist dit gebied.

wolkenspel bij het Cirque de Gavarnie

In schema ziet de week er als volgt uit:

Zaterdag 3 september

Ik hoop jullie in de loop van de middag te kunnen begroeten in Ayet. We maken kennis onder het genot van een welkomstdrankje en nemen de week alvast door. ’s Avonds wacht een heerlijke maaltijd in de Petit Refuge.

Zondag 4 september

We gaan vandaag vroeg op weg naar Gavarnie, want het is een heel eind rijden. De middag gebruiken we om naar Refuge des Espuguettes de lopen. De hut is befaamd vanawege de uitzichten op het Cirque de Gavarnie. Toplokatie om te overnachten!

Tijdsduur: 2.15u; klimmen: 670 meter.

Maandag 5 september

De Piméné staat op het programma. Deze geweldige uitzichtsberg is niet moeilijk te bereiken al is gaat het laatste deel van de route over een smalle graat, waarop voorzichtigheid is geboden. De intensieve klim kent in de geweldige uitzichten op de Vignemale, de Vallée d’Ossoue, het Cirque de Gavarnie, het Cirque d’Estaubé en het massief van de Monte Perdido een welverdiende beloning. We keren terug naar Refuge des Espuguettes en dalen af tot in het hart van Cirque de Gavarnie. Tot slot lopen we door de vallei naar Gavarnie.We overnachten in een gite d’étape in het dorp..

Tijdsduur: 6 uur; klimmen: 670m; dalen: 1425m

Dinsdag 6 september

Onze wandeling staat geheel in het teken van dat andere grote keteldal: Cirque de Troumouse. Ze rijden naar het gehucht Héas en klimmen vana daaraf tot in het hart van dit immense natuurfenomeen waarvan de hoogste toppen de 3000m halen. Op de weg terug blijven we lange tijd op hoogte in een prachtig decor van steile wanden. Kortom, een hele fraaie dagwandeling. Ook vandaag overnachten in een gite d’étape in Gavarnie

Tijdsduur: 5uur; klimmen en dalen: 700 meter

Woensdag 7 september

De driedaagse tocht begint met een lange klim naar Refuge des Sarradets, de hoog gelegen berghut, aan de voet van de Brèche de Roland. Prachtige route met steeds mooier wordend uitzicht op het Cirque de Gavarnie. Het is een bijzondere ervaring om zo hoog, dicht tegen de wanden van het keteldal en in het zicht van de Brèche de Roland te overnachten.

Tijdsduur: 4 uur; Klimmen: 1200 meter.

Donderdag 8 september

Vandaag doen we een poging boven de 3000m te komen, maar eerst gaan we naar de Brèche de Roland. Dat is op zichzelf al een belevenis. De u-vormige opening in de bovenste laag van het Cirque de Gavarnie is beroemd en het is een van de mooiste en spectaculairste grensovergangen voor wandelaars in de Pyreneeën. We dalen niet af aan de Spaanse kant maar lopen dicht langs of over de rand van het Cirque de Gavarnie naar de top van de Taillon (3144m). We keren via dezelfde route terug naar de hut en overnachten nog een keer in de hut.

Tijdsduur: 4.5 uur; klimmen en dalen 570 meter.

Vrijdag 9 september

Een flinke afdaling ter afsluiting. Een wandeling die allereerst naar de Port de Boucharo gaat, een bergpas op de grens. We blijven in Frankrijk en dalen af door de mooie Vallée de Pouey Aspé. Onderweg stuiten we op de route die we tijdens de klim naar de refuge hebben genomen en gedurende een uurtje zullen we dit traject volgen om tot slot via een minder bekende route naar de bodem van de vallei te lopen. Aansluitend rijden we naar Ayet waar we overnachten in de gite.

Tijdsduur: 5 uur; Dalen: 1200 meter.

Zaterdag 10 september

Na ontbijt in de gite eindigt de wandelweek en nemen we afscheid.

Sterke punten van deze week

Enkele zeer mooie routes in het hart van de Pyreneeën

drie overnachtingen in hoog gelegen berghutten

de wandeling naar Brèche de Roland en de Taillon

de uitzichten vanaf de Piméné

kleinschaligheid

begeleiding door iemand die de streek door en door kent

uitzicht vanaf Refuge des Sarradets op de hoge toppen van Cirque de Gavarnie

Praktische informatie
Prijs van de week per persoon: € 595

maximum aantal deelnemers: 8


Inbegrepen:
2 overnachtingen in Gite Bethmale of in de Petit Refuge op basis van een tweepersoonskamer die je deelt. 5 overnachtingen in gite’étape of berghut;

alle maaltijden in de accommodaties, behalve op vrijdag 9 september. We kunnen dan op eigen kosten in een restaurant in de Vallée de Bethmale;

alle ontbijtjes in de accommodaties;

lunchpakketten voor alle wandeldagen;

Begeleiding van alle wandelingen.

Niet inbegrepen:
Alle overige uitgaven, waaronder begrepen de heen – en terugreis, transfers, verzekering, drankjes. Elke deelnemer is verantwoordelijk voor zijn of haar eigen vervoer, dus ook voor de rit naar Gavarnie.

Op deze wandelweek zijn de reserveringsvoorwaarden van de Petit Refuge van toepassing. Bij boeking doe je een aanbetaling van € 195 en twee maanden voor aankomst betaal je het restant. In geval van annulering krijg je gedane betalingen alleen terug als ik er in slaag een vervanger te vinden. Indien de week door overmacht van mijn kant niet door kan gaan, krijg je de volledige reissom terug, zonder dat je aanspraak kunt maken op verdere vergoedingen.

Het programma is niet heilig en kan onder de omstandigheden worden aangepast.

Ondanks dat ik de begeleiding heel serieus neem, doe je de wandelingen op eigen risico.
Sluit daarom een goede verzekering af.

Heb je belangstelling of wil je meer weten over deze week?
Mail me dan: lepetitrefuge@orange.fr

De beroemde Brèche de Roland