Wandelweken in het kader van “tien jaar Le Petit Refuge”

Lac de Bethmale in de herfst

 

In 2021 bestaat de Petit Refuge alweer tien jaar. Een hele tijd. Ik ben er trots op dat ik me staande heb weten te houden met mijn kleine herberg. Drie kamers zijn er slechts voor de gasten. een sterrenhotel is het niet. Nee, de eenvoud staat voorop, maar het ontbreekt mijn gasten aan niks. Daar doe ik althans mijn uiterste best voor. Sterke punten van de Petit Refuge zijn volgens mij, en ik krijg dat gelukkig ook terug van gasten: huiselijkheid, gemoedelijkheid, sfeer, authenticiteit, goed verzorgde maaltijden, persoonlijke aandacht, een mooie plek met uitzicht op de bergen, heerlijke stilte (geen verkeer langs het huis), kennis van zaken wat de Pyreneeën betreft, prachtige, onbedorven natuur. Mijn gasten moeten zich welkom en thuis voelen in de Petit Refuge en getuige de vele mensen die terug komen en/of die de boodschap doorgeven, lukt dat heel aardig. Ik hoop nog heel wat jaartjes te kunnen toevoegen aan de tien die er volgend jaar zijn.

avondstemming op het terras van Refuge des Estagnous

Graag wil ik in 2021 stilstaan bij tien jaar Petit Refuge en dat ga ik doen door enkele wandelweken “aan te bieden”. Elk jaar organiseer ik enkele wandelweken en dat zijn allemaal weken met een uitgewerkt programma. Alle wandelingen worden daarbij begeleid door mij. Ook al zijn deze weken niet duur, er hangt wel een prijskaartje aan. Volgend jaar wil ik naast deze “reguliere” wandelweken ook een paar weken aanbieden met de Petit Refuge als basis, waarbij de wandelingen worden begeleid zonder dat je daarvoor extra betaalt. Het verblijf in de Petit Refuge, de maaltijden en drank worden gewoon afgerekend, maar voor het hele wandelgebeuren vraag ik geen vergoeding. Vooraf maak ik geen programma. Ik laat het afhangen van de wensen en mogelijkheden van deelnemers en ook van de omstandigheden van het moment. Alle wandelingen spelen zich af in “mijn” streek, de valleien van Bethmale, Biros, Bellongue en Balagueres. Een streek met ongekende mogelijkheden en met een grote variatie aan landschappen. Geen enkele wandeling zal hetzelfde zijn. Deze weken zijn een uitgelezen kans om, onder begeleiding, kennis te maken met een fascinerend deel van de Pyreneeën.

herfst in de Vallée du Riberot

Het gaat om de volgende weken:

  • 1-8 mei 2021 (meivakantie): prachtige tijd om weer de bergen in te gaan. De hoge toppen zijn nog wit maar in de valleien ontluikt de natuur. Orchideeën komen tevoorschijn, de uitgestrekte beukenbossen kleuren de Vallée de Bethmale groen, het Lac de Bethmale is een sprookje en door de aagename temperaturen is het heerlijk wandelen.
  • 2-9 oktober 2021: begin oktober eindigt het wandelseizoen in het hooggebergte. De eerste sneeuw kan al vallen, berghutten sluiten de deuren. Een mooie tijd om, op de valreep, nog een paar beste wandelingen te maken. Graag zou ik in deze week met enkele liefhebbers naar Refuge des Estagnous (de kosten zijn dan voor ieders eigen rekening) gaan om de Mont Valier te beklimmen. Deze berg mag in het jubileumjaar van de Petit Refuge eigenlijk niet ontbreken.
  • 30 oktober – 6 november: de herfst in volle gang en dus een hele mooie tijd voor een wandelweek. Vaak nog aangename temteraturen, kraakheldere lucht, sneeuw op de hoogste toppen en dan al die kleuren in de valleien. Wat een decor voor een bergwandeling!
een van de terrasjes van de Petit Refuge

Niemand is verplicht om mee te gaan met een wandeling. Je bent helemaal vrij en trekt je eigen plan, maar de mogelijkheid om met mij mee te gaan, is er altijd en ik nodig je daartoe uit. ’s Avonds bepalen we steeds welke wandeling de volgende dag aan bod komt. In de wandelweek begeleid ik vijf wandelingen. Ik hou één rustdag. Uiteindelijk ben ik ook maar een mens. Graag zie ik je in één van deze weken!

prachtig wolkenspel in de Vallée du Biros met zicht op de Mont Valier