20-27 februari 2021: winter en voorjaar in de Pyreneeën

20-27 februari 2021: winter en voorjaar in de Pyreneeën

een week vol contrasten in Frankrijk en Spanje

amandelbomen in bloei in Aragon

Dit is een wandelweek naar mijn hart. Dynamisch, afwisselend, verschillende lokaties, deels in Frankrijk en deels in Spanje, vol verrassingen. Het si een week die zich in de winter afspeelt en toch oo weer niet. Hoe zit dat? Februari is een echte wintermaand. Echter in de loop van de maand vindt er een kentering plaats en laat het voorjaar zich soms al voelen. In de Franse Pyreneeën misschien nog niet zo, maar aan de Spaanse kant wel, zeker aan de rand van de Pyreneeën. Daar lijkt het voorjaar al in volle gang in de tweede helft van februari en dat is het best te zien aan de vele amandelbomen die dan in bloei staan. Gerenommeerde Pyreneeënfotografen zijn zeer getroffen door de verbluffende schoonheid van de amandelboomgaarden in het voorgebergte van Aragon. Je zou het eigenlijk elk jaar moeten meemaken, vinden ze. Ik sluit me graag aan bij de kenners. Het zijn voor mij echter niet alleen de mooie bloesems. Nee, het is de combinatie met bijzondere rotsformaties. De steile rotswanden nabij dorpjes als Aguero en Riglos vormen een droomcombinatie en hoe heerlijk is het om in deze ambiance wandelingen te maken. En dat is wat we een paar dagen zullen doen. Ontluikende natuur, kleurrijke bloesem, in het oog springende rotsen en enkele bijzonder fraaie bergdorpen, die behoren tot de mooiste van de Pyreneeën. Bijna zou ik vergeten dat we eerst een paar dagen an de Franse kant van het gebergte zullen zijn. Normaal gesproken zal er nog veel sneeuw liggen en we mogen hopen dat we een paar keer op sneeuwschoenen kunnen lopen. We gaan een keer naar de Cabanes de Goutets, in het oostelijk deel van de Couserans. Verschillende keren heb ik deze verzameling hutten, op een open plek in de bergen en ik heb een sterke voorkeur om in de winter op sneeuwschoenen de cabanes te bezoeken. Sprookjesachtiger kan ik het niet maken. De kleine stenen hutjes, van oude leistenen daken voorzien zorgen voor een onwerkelijk tafereel. En wat te denken van de panorama’s naar het westen? De tweede wandeling is er een in de directe nabijheid van Ayet. In de onbekende Vallée d’Orle gaan naar een paar hoog gelegen cabanes, een wandeling waarvan we een deel zeker op sneeuwschoenen zullen doen. Laten we hopen dat we op de Clot du Lac geraken, waar de Mont Valier in beeld komt. De derde wandeling in Frankrijk is in de Vallée d’Aspe, als we al op weg naar Spanje zijn. We maken geen al te lange wandeling en welke dat zal zijn, hangt of van de omstandigheden en de sneeuwcondities. Zoals gezegd een buitengewoon dynamische week die zich op verschillende lokaties afspeelt. Ik vind het qua programma echt een topweek. Een van de beste wandelweken in de geschiedenis van de Petit Refuge.

Deze week is intensief en sportief. Er zijn geen rustdagen. Qua inspanningen ligt het zwaartepunt op de eerste dagen die zich in de Franse Pyreneeën afspelen. Vooral de tweede wandeling, in de Vallée d’Orle, is een beste. Een goede conditie is hoe dan ook geboden. De wandelingen in Frankrijk doen we, hopelijk, op sneeuwschoenen. De wandelingen in Spanje zijn minder zwaar maar met alle verplaatsingen erbij zijn ook deze dagen intensief.

het dorpje Aguero en de Mallos de Aguero

Sterke punten van deze week

Drie prachtige winterwandelingen in de Franse Pyreneeën

Beleving van winter en voorjaar

Amandelbomen in bloei in Aragon

Overnachtingen op bijzondere locaties

dorpen Riglos, Aguero en Alquezar

bijzondere rotsformaties in Aragon

begeleiding van alle wandelingen

Het dorpje Riglos en de Mallos de Riglos

In het kort ziet het programma er als volgt uit:

Zaterdag 20 februari

Aankomst in Ayet. We ontmoeten elkaar in de Petit Refuge of in onze gite in Ayet. ’s Avonds wacht een heerlijke maaltijd en we nemen de week alvast door.

Zondag 21 februari

Voor de eerste wandeling wijken we uit naar het oostelijk deel van de Couserans. Het is een eindje rijden, maar voor deze wandeling, hopelijk op sneeuwschoenen, doen we dat. We gaan in een stille uithoek op zoek naar de Cabanes de Goutets, een verzameling oude hutjes in de bergen, eigenlijk een kleine leefgemeenschap die vroeger in de zomermaanden door herders werd gebruikt. Een heel bijzondere, historische plek. De hutten zijn goed geconserveerd en de plek is een sprookje in de sneeuw. De panorama’s naar het westen, met de Mont Valier, mogen er zijn!

Tijdsduur: 4 uur (als er sneeuw ligt); klimmen en dalen: 400m

Maandag 22 februari

Cabanes de Goutets met de Mont Valier in de verte

De Vallée d’Orle is een verborgen parel. Prachtige, nauwe vallei, die aan de aandacht van het grote publiek ontsnapt. Wij gaan de GR 10 oppikken en zullen deze (als de omstandigheden het toelaten) volgen tot aan een hutje, Cabane de Besset. Een flinke klim door een mooi beukenbos is nodig om de cabane, die een stukje boven de bomen ligt, te bereiken. Mooie plek, maar wie weet gaan we nog verder naar Cabane du Clot du Lac die boven op een bergpas ligt en uitzicht biedt op de Mont Valier. Het zou wat zijn als we daar kunnen geraken!

Tijdsduur: 5 uur (drie uur extra voor Cabane du Clot du Lac; ervan uitgaande dat er veel sneeuw op d route ligt); klimmen en dalen: 600 meter (Clot du Lac: 930 meter).

Dinsdag 23 februari

Een lange autorit hebben we voor de boeg en daarom gaan we vroeg in de ochtend weg. In westelijke richting rijden we en ter hoogte van Pau gaan we zuidwaarts. Tot slot rijden we door de nauwe Vallée d’Aspe tot aan het dorpje Etsaut. Afhankelijk van de sneeuwcondities doen we een rondwandeling nabij Etsaut of een sneeuwschoenwandeling hoger in de vallei. Dat laatste heeft mijn voorkeur. We lopen niet meer dan 3 à 4 uur. We overnachten in de gite d’étape van Etsaut.

Woensdag 24 februari

Vandaag steken we de Spaanse grens over en dat doen we via de Somport-tunnel. We rijden door tot in het voorgebergte van de Pyreneeën. Het dorpje Alquezar, tegen een rotswand aanleunend, is onze eindbestemming. Onderweg stoppen we in het dorpje Aniés, om een rondwandeling te maken langs de op een onmogelijke plek, in de rotsen, gelegen Ermita Virgin de la Peña. We overnachten in een gite nabij Alquezar.

Tijdsduur: 3 uur; klimmen en dalen: 360m

Donderdag 25 februari

In Alquezar maken we een ochtendwandeling. Het is mooie rondwandeling langs de Rio Vero. Prachtige kloof en op de weg terug lopen we in het zciht van Alquezar langs oude olijfbomen. Fraai begin van de dag. Tijdsduur: 2 uur; klimmen en dalen: 200m. Aansluitend rijden we naar het dorpje Aguero dat aan de voet van imposante rotsformaties ligt. Een geweldig decor voor een wandeling. We maken een niet te lange wandeling rondom de Mallos de Aguero. Tijdsduur: 2.5 uur; klimmen en dalen: 200 meter. Tot slot rijden we naar het dorp Riglos langs talloze amandelboomgaarden. We overnachten in de refugio van Riglos.

Vrijdag 26 februari

Onze laatste wandeling is zeker niet de minste en dat zie je eigenlijk al als je in het dorp tegen de Mallos de Riglos aankijkt. We maken een prachtige rondwandeling om deze curieuze rotswanden, waarin vele gieren nestelen, heen. Een hele mooie ochtendwandeling en een betere afsluiting van de wandelweek kan eigenlijk niet. ’s Middags rijden we terug naar Ayet.

Tijdsduur: 3.45u; klimmen en dalen: 450 meter.

Zaterdag 27 februari

Na het ontbijt nemen we afscheid.

mooier kan niet: Alquezar

Praktische informatie
Prijs van de week per persoon: € 595


Inbegrepen:
3 overnachtingen in Le Petit Refuge (tweepersoonskamer die je deelt) of Gite Bethmale, 4 overnachtingen in gites;

2 maaltijden in Le Petit Refuge of Gite Bethmale, 4 in een berghut of gite d’étape;ik kook niet op vrijdag 26 februari. We kunnen dan eventueel in een restaurant in Arrien eten op eigen kosten.

7 ontbijtjes;

lunchpakketten voor alle wandeldagen;

begeleiding van alle wandelingen.


Niet inbegrepen:
Alle overige uitgaven, waaronder begrepen de heen – en terugreis, transfers, verzekering, drankjes, maaltijd op 26 februari.Elke deelnemer is verantwoordelijk voor zijn of haar eigen vervoer. Met mij kan nochtans één persoon meerijden.

Op deze wandelweek zijn de reserveringsvoorwaarden van de Petit Refuge van toepassing. Bij boeking doe je een aanbetaling van € 195 en twee maanden voor aankomst betaal je het restant. In geval van annulering worden gedane betalingen alleen terug betaald als ik er nog in slaag een vervanger te vinden. Indien de week door overmacht van mijn kant niet door kan gaan, krijg je de volledige reissom terug, zonder dat je aanspraak kunt maken op verdere vergoedingen.

Het programma is niet heilig en kan onder de omstandigheden worden aangepast.

Ondanks dat ik de begeleiding heel serieus neem, doe je de wandelingen op eigen risico.
Sluit daarom een goede verzekering af.

Heb je belangstelling of wil je meer weten over deze week?
Mail me dan: lepetitrefuge@orange.fr

vale gieren bij de Mallos de Riglos