18-25 september 2021: sportieve week in het Parc National

adembenemend mooi avontuur in de westelijke Pyreneeën

Lac Gentau en Pic du Midi d’Ossau in de vroege ochtend

In het jubileumjaar van de Petit Refuge, die tien jaar bestaat, komt de Pic du Midi d’Ossau in de wandelweken ruimschoots aan bod. In twee wandelweken is hij prominent aanwezig. Volkomen terecht want de Pic du Midi d’Ossau is een van de bekendste symbolen van de Pyreneeën. De gespleten top is een lust voor het oog en de wijze waarop deze alleenstaande berg het landschap domineert, is ongekend. En hoe heerlijk is het om een tocht te maken rondom deze uniek berg en hem in al zijn facetten te bewonderen. De Tour du Pic du d’Ossau is een rondwandeling die voor eenieder met een goede conditie te doen is en mede daardoor is de tocht uitgegroeid tot een klassieker in de Franse Pyreneeën. Wat ook helpt is dat er aan beide zijden van de Pic du Midi d’Ossau een berghut ligt en dat het omliggende berglandschap charmeert door afwisseling en talloze bergmeren. In deze week doen we nog een schepje boven op de Tour du Pic du Midi d’Ossau en we maken een vierdaagse tocht waarbij we niet alleen rondom de berg lopen maar ook een stuk van de Vallée d’Aspe meenemen. Deze vallei ligt ten westen van de Pic du Midi d’Ossau. De tocht sluit af met een lange afdaling over de route van de GR 10 tot we onderin de Aspe-vallei zijn in het dorpje Etsaut. Een fraai einde van de tocht met daarin ook de spectaculaire Chemin de la Mature, een in de rotsen uitgehakt pad. Na de tocht maken we nog twee dagwandelingen in de Aspe-vallei en dat zijn bepaald niet de minste. De rondwandeling nabij Ibon de Astanes is een dijk van een wandeling nabij de Spaanse grens met een schitterend decor van scherpe kalkstenen bergtoppen. En tot slot gaan we vanuit het dorpje Lescun, in een schitterend zijdal van de Vallée d’Aspe, naar de Pic d’Anie. Deze wandeling voert door een wereldvreemd, uitgesleten karstlandschap. Het is een buitengewone ervaring om naar de Pic d’Anie te gaan, de meest westelijke bergtop die de 2500m haalt. Zonder meer een topweek. Je moet wel een heel goede reden hebben om nee te zeggen tegen zo’n programma.

Deze wandelweek speelt zich af in het Parc National des Pyrénées Occidentales (of in de directe nabijheid ervan), het enige nationale park in de Franse Pyreneeën. Dit is een dunne strook beschermd natuurgebied die tegen de Spaanse grens aanleunt en die zich uitstrekt van de Vallée d’Aspe in het westen tot aan de Vallée d’Aure. Het park heeft een lengte van bijna 100 kilometer en is vaak maar een paar kilometer breed. Liefst zes valleien geven toegang tot het natuurgebied. Wij richten ons in deze week op de twee westelijke valleien: de Vallée d’Aspe en de Vallée d’Ossau.

Het is een sportieve, intensieve week zonder rustdag. Elke dag wordt er dus gewandeld. De vierdaagse tocht is te doen voor elke wandelaar met een goede conditie. Moeilijke passages kent de tocht niet. Daarom is deze tocht ook geschikt voor minder ervaren bergwandelaars. Van de beide dagwandelingen

Sterke punten van deze week

Tocht rondom de Pic du Midi d’Ossau is een juweel

prachtige bergmeren

het unieke karstlandschap rondom Pic d’Anie

wandelingen boordevol variatie

overnachtingen op bijzondere plekken

begeleiding van alle wandelingen

In het kort ziet het programma er als volgt uit:

Zaterdag 18 september

We ontmoeten elkaar in de loop van de middag in de Petit Refuge in Ayet. Onder het genot van een welkomstdrankje maken we kennis; ’s Avonds genieten we van een heerlijke maaltijd en nemen we het programma van de week nog eens door.

Zondag 19 september

In alle vroegte gaan we met de auto naar het dorpje Etsaut in de Vallée d’Aspe. Daar nemen we de bus en we stappen op de Col de Somport (Spaanse grens) uit. Dit is de plek waar onze tocht begint. Na een aanloop naar het ski-oord Astun gaan we echt de bergen in en op de Col des Moines zien we voor het eerst de Pic du Midi d’Ossau. Via enkele bergmeren lopen we naar Refuge d’Ayous, van waar je frontaal aankijkt tegen de gespleten top van de Pic du Midi d’Ossau en het Lac Gentau. Uniek plekje in de Pyreneeën!

Tijdsduur: 4.45u; klimmen: 650m; dalen: 300m.

Maandag 20 september

Over de route van de GR 10 dalen we allereerst af langs een paar bergmeren en aansluitend gaan we verder naar de bodem van de vallei. Een mooi begin van de dag met steeds de blik op de Pic du Midi d’Ossau gericht. Een pittige klim volgt, eerst door bos, later door open landschappen naar de Col de Suzon. Langs de flanken van de berg lopen we naar Refuge de Pombie, die vlakbij de imposante oostkant van de Pic du Midi d’Ossau ligt aan een klein meer. Ook weer een adembenemend mooie plek, niet in de laatste plaats door de uitzichten op een lange reeks hoge toppen in het oosten.

Tijdsduur: 5 uur; klimmen: 700m; dalen: 650m

Dinsdag 21 september

We maken het rondje om de berg compleet vandaag. Eerst een stevige klim dicht langs de berg naar de Col de Pyereget en als de omstandigheden het toe laten gaan we nog even naar de top van de Pic Peyreget (2475m). Een extra inspanning die beslist de moeite waard is. Op de col wordt de afdaling ingezet die doorgaat tot de bodem van de vallei. Aansluitend een flinke klim naar Lac Castérau en we sluiten af met een stukje dat we nog kennen van de eerste dag. Opnieuw een overnachting in Refuge d’Ayous en dat is bepaald geen straf.

Tijdsduur: 5.45u; klimmen: 900m; dalen: 830m

Woensdag 22 september

We pikken de GR 10 weer op en klimmen westwaarts naar de Col d’Ayous, waar we afscheid nemen van de Pic du Midi d’Ossau, de berg die ons een paar onvergetlijke dagen heeft bezorgd. Een lange afdaling volgt naar het dorpje Etsaut. Mooie gevarieerde daling met als hoogtepunt de Chemin de la Mature, waar je hoog boven de bodem van de vallei over een in de rotsen uitgehakt pad loopt. In Etsaut pikken we de auto’s op en we rijden naar Lescun. Over mooie plekken gesproken!

Tijdsduur: 5 uur; klimmen: 115m; dalen: 1600m!

Donderdag 23 september

De eerste dagwandeling van de week begint bij Refuge de Labérouat, een heel eind boven Lescun. We gaan proberen de top van de Pic d’Anie te bereiken. Wat een traject! Van buitenaardse schoonheid, het karstgebied rondom deze berg. Een wandeling om nooit te vergeten.

Tijdsduur: 7.15u; klimmen de dalen: 1100m

Vrijdag 24 september

We rijden eerst een eind de Aspe-vallei in richting Spanje om dan te beginnen aan een lange rondwandeling waarbij gaandeweg de hoge toppen van de Sierra de Bernera in beeld komen. Wat een decor voor een wandeling! En wat te denken van Ibon de Astanes en de grote vallei waar de Rio Aragon Subordan zijn oorsprong vindt en meanderend zich een weg zoekt. Super mooie wandeling in een kleurrijk decor. Na de wandeling rijden we naar Ayet.

Tijdsduur: 4.50u; klimmen en dalen: 630m

Zaterdag 25 september

Na het ontbijt nemen we afscheid. 

de houtmastenweg “chemin de la mature”

Praktische informatie
Prijs van de week per persoon: € 595

Inbegrepen:
2 overnachtingen in Le Petit Refuge (tweepersoonskamer die je deelt), 5 overnachtingen in een berghut of gite d’étape;

1 maaltijd in Le Petit Refuge, 5 in een berghut of gite d’étape;ik kook niet op vrijdag 24 september. We kunnen dan eventueel in een restaurant in Arrien eten op eigen kosten.

7 ontbijtjes;

lunchpakketten voor alle wandeldagen;

begeleiding van alle wandelingen.


Niet inbegrepen:
Alle overige uitgaven, waaronder begrepen de heen – en terugreis, transfers, verzekering, drankjes, maaltijd op 24 september.Elke deelnemer is verantwoordelijk voor zijn of haar eigen vervoer. Met mij kan nochtans één persoon meerijden.

Op deze wandelweek zijn de reserveringsvoorwaarden van de Petit Refuge van toepassing. Bij boeking doe je een aanbetaling van € 195 en twee maanden voor aankomst betaal je het restant. In geval van annulering worden gedane betalingen alleen terug betaald als ik er nog in slaag een vervanger te vinden. Indien de week door overmacht van mijn kant niet door kan gaan, krijg je de volledige reissom terug, zonder dat je aanspraak kunt maken op verdere vergoedingen.

Het programma is niet heilig en kan onder de omstandigheden worden aangepast.

Meenemen: slaapzak, vervangend schoeisel voor in de hutten (slippers), desinfecterende gel.

Ondanks dat ik de begeleiding heel serieus neem, doe je de wandelingen op eigen risico.
Sluit daarom een goede verzekering af.

Heb je belangstelling of wil je meer weten over deze week?
Mail me dan: lepetitrefuge@orange.fr