Wandelweek “een gedurfde week in oktober”: 3-10 oktober 2020

3-10 oktober 2020: een gedurfde week in oktober

op zoek naar moeflons en gemzen

enkele bergmeren in de Désert du Carlit

Lac des Bouillouses in de oostelijke Pyreneeën. Het grote stuwmeer ligt op 2000m. Per auto te bereiken. De toegangspoort tot een fantastisch berggebied, waarvan ik in mijn boeken steevast heb gezegd dat het doet denken aan de Canadese wildernis. De naaldbossen, het stromende water, de enorme hoeveelheid bergmeren, maar vooral ook de opvallende openheid dragen bij tot dat beeld. Het Carlit-gebied is ondanks de behoorlijke hoogte, een vriendelijk, uitnodigend gebergte. En wij gaan die uitnodiging aannemen en gaan tijdens ons verblijf aan het Lac des Bouillouses enkele uitdagende wandelingen maken. Het beklimmen van de Pic Carlit, ruim 2900m hoog en daarmee de hoogste top van de oostelijke Pyreneeën is niet moeilijk al zit er voor ons “gewone wandelaars” een mooie uitdaging in het laatste steile gedeelte. Maar het gaat mij niet zozeer om de top. Nee, het is de Désert du Carlit, het met talloze bergmeren gevulde gebied aan de voet van deze berg dat minstens zo belangrijk is. Onvergetelijk is de wandeling door de Désert du Carlit. Een mooier cadeau kan een bergwandelaar zich niet geven. Maar er is meer dan de klassieke wandeling door de Désert du Carlit naar de top. Graag neem ik jullie dan ook een keer mee naar een minder bekende, stille uithoek van deze streek. Het zal jullie niet tegenvallen en de kans dat we gemzen en moeflons te zien krijgen, is groot. Een paar “gedurfde” wandelingen dus en zo laat in het seizoen naar de Carlit-streek gaan is ook gedurfd, want mogelijk ligt er op hoogte al een beetje sneeuw. We gaan het zien en beleven. We reizen af naar het Lac des Bouillouses in de laatste week dat de accommodaties aan het meer nog open zijn. Overnachten doen we in het betrekkelijke comfort van een berghotel en dat is eigenlijk niet zo gedurfd voor een “gedurfde” week.

Bijna zou ik vergeten dat een deel van de week zich in de Vallée de Bethmale afspeelt. Twee wandelingen maken we in mijn streek en daarbij volgen we niet altijd de gebaande paden. Mooie route op de grens van de valleien van Biros en Bellongue in een van mijn favoriete gebieden, aan de voet van de Calabasse. Daar gaan we heerlijk rondstruinen. De Cap de Bouirex en de lange kam aan de noordzijde van de Vallée de Bethmale vormen ook een mooie uitdaging voor wandelaars. En de Bouirex is en blijft natuurlijk een uitmuntende uitzichtsberg, die de hele Couserans overziet. Op de dinsdag, als we op weg gaan naar het Lac des Bouillouses, maken we een korte wandeling naar een mooi bergmeer: etang d’ Arbu. Kortom, andermaal een dynamische week, maar ook een gedurfde week met sportieve wandelingen waarbij we een beetje uitdaging niet uit de weg gaan. En dus is de vraag: wie durft deze prachtige week met mij aan?

Sterke punten van deze week

Pic Carlit, hoogste top van de oostelijke Pyreneeën

Désert du Carlit, wonderlijk gebied met 12 bergmeren

ongerepte natuur

sportieve uitdagingen

3 overnachtingen op 2000m

begeleiding van alle wandelingen

het Carlit-gebied is van ongekende schoonheid

De week ziet er in schema als volgt uit:

Zaterdag 3 oktober

In de loop van de middag ontmoeten we elkaar in Ayet. Onder het genot van een welkomstdrankje nemen we de week alvast door en ’s avonds wacht een heerlijke maaltijd.

Zondag 4 oktober

We gaan naar het piepkleine gehucht Playras in de Vallée du Biros om vandaaruit een schitterende wandeling te maken, deels in de Vallée du Biros en voor een deel in de Vallée de Bellongue. We gaan af en toe een beetje van de gebaande paden af in een weinig betreden, authentiek gebied vol oude schuren.

Tijdsduur: 5 uur; klimen en dalen: 600 meter.

Maandag 5 oktober

De Cap de Bouirex ligt boven de Col de la Core. Een pittige klim is nodig om de top te bereiken, maar je wordt beloond voor de inspanningen want de uitzichten (eigenlijk overzie je de hele Couserans) zijn van topklasse. Na het bereiken van de top volgen we een bergkam (mooiste deel van de wandeling) om tot slot na een lange daling via het dorpje Aret naar Ayet te gaan.

Tijdsduur: 5.5 uur; klimmen: 600 meter; dalen: 1200 meter.

Dinsdag 6 oktober

Vandaag maken we de reis naar het Carlit-gebied. Een hele reis is dat. We maken er een mooie rit van en gaan via allerlei bergpassen oostwaarts. Een korte wandeling doen we ook nog. Een wandeling naar een bergmeer: étang d’Arbu, die nabij de Pic des Trois Seigneurs ligt. Leuke route, prachtig bergmeer.

Tijdsduur: 2.45u; klimmen en dalen: 180m

Woensdag 7 oktober

Op de eerste dag in het Carlit-gebied is het meteen raak: we gaan op weg naar de top van Pic Carlit, met zijn 2921m de hoogste top van de oostelijke Pyreneeën. Maar de wandeling behelst veel meer dan deze top. We doorkruisen op de heen en terugweg de Désert du Carlit, een uniek halfopen gebied met twaalf bergmeren. Dat is nog eens genieten. Een van de mooiste wandelingen in de Pyreneeën!

Tijdsduur: 6.5 uur; klimmen en dalen: 900 meter.

Donderdag 8 oktober

De tweede dag in het Carlit-gebied speelt zich voor een deel af in een weinig betreden, ruige uithoek van het gebied ten noorden van het Lac des Bouillouses. Ingeklemd tussen hoge toppen banen we ons een weg van het ene bergmeer naar het andere tot we boven de 2500 zijn. We maken goede kan juist in deze wildernis gemzen en moeflons te zien. Op de weg terug gaan we langs de oostkant van het Lac des Bouillouses terug. Opnieuw een wandeling die laat zien hoe ongelooflijk mooi deze regio is.

Tijdsduur: 6 uur; klimmen en dalen: 600 meter.

Vrijdag 9 oktober

Voordat we terug naar Ayet gaan, maken we nog een korte wandeling. Hoe kort de wandeling ook is, het is niet zomaar iets. De rondwandeling langs drie bergmeren, die verscholen liggen tussen de naaldbomen, is een juweeltje. Een heel mooi afscheidscadeau.

Tijdsduur: 2 uur; klimmen en dalen: 150 meter.

Zaterdag 10 oktober

Na het ontbijt nemen we afscheid

prachtig spel van water

Praktische informatie
Prijs van de week per persoon: € 595

Maximum aantal deelnemers: 7


Inbegrepen:
4 overnachtingen in Le Petit Refuge (tweepersoonskamer die je deelt), 3 overnachtingen in een berghotel;

4 maaltijden in Le Petit Refuge, 3 in een berghotel;

4 ontbijtjes in de Petit Refuge, 3 in een berghotel

lunchpakketten voor alle wandeldagen;

Begeleiding van alle wandelingen.

Niet inbegrepen:
Alle overige uitgaven, waaronder begrepen de heen – en terugreis, transfers (waaronder de reis naar Lac des Bouillouses), verzekering, drankjes, huur sneeuwschoenen. Elke deelnemer is verantwoordelijk voor zijn of haar eigen vervoer. Met mij kunnen nochtans steeds twee mensen meerijden.

Op deze wandelweek zijn de reserveringsvoorwaarden van de Petit Refuge van toepassing. Bij boeking doe je een aanbetaling van € 195 en twee maanden voor aankomst betaal je het restant. In geval van annulering krijg je gedane betalingen alleen terug als ik er in slaag een vervanger te vinden. Indien de week door overmacht van mijn kant niet door kan gaan, krijg je de volledige reissom terug, zonder dat je aanspraak kunt maken op verdere vergoedingen.

Het programma is niet heilig en kan onder de omstandigheden worden aangepast.
Ondanks dat ik de begeleiding heel serieus neem, doe je de wandelingen op eigen risico.
Sluit daarom een goede verzekering af.
Heb je belangstelling of wil je meer weten over deze week?
Mail me dan: lepetitrefuge@orange.fr

Een van de bergmeren, verscholen tussen de naaldbomen