Wandelweek “In het hart van de Pyreneeën”: 5-12 september 2020

5-12 september 2020: In het hart van de Pyreneeën

sportieve, uitdagende week in het nationale park

De betoverende schoonheid van de Vallée de Lutour

Gavarnie en Cauterets. Als je het over deze twee bergdorpen hebt, heb je het over het hart van de Pyreneeën. Graag neem ik je voor een week mee naar dit gebied en ik heb een programma gemaakt dat je in je hart zal raken. Een sportieve week is het, een uitdagende week ook. We gaan allereerst naar Gavarnie, dat sinds jaar en dag beroemd is vanwege dat ongekende natuurmonument waarvan de toppen de 3000m overschrijden: Cirque de Gavarnie. Ja, er komen veel toeristen, maar ook voor bergwandelaars is Gavarnie de moeite waard. Vele prachtige routes beginnen in Gavarnie en voor onze week heb ik gekozen voor de route naar Refuge des Espuguettes en de Piméné. De hut ligt op een uitgelezen plek die formidabele uitzichten biedt op met name de toppen van het Cirque de Gavarnie. Maar het kan nog beter. De Piméné is een berg van bescheiden hoogte (2801m), maar de uitzichten zijn er niet minder om. Het is een berg die de harten van menig Pyreneeënliefhebber heeft weten te veroveren. Mooi is onder meer dat we de Vignemale (3298m, hoogste grenstop) te zien krijgen. Deze berg gaat in het tweede deel van de week een belangrijke rol spelen. Na de tweedaagse bij Gavarnie gaan we naar Héas, een piepklein gehucht op 1500m. Hier gaan we een ander keteldal verkennen: Cirque de Troumouse. Iets minder bekend dan zijn illustere buurman, maar door zijn enorme omvang net zo indrukwekkend. Ijzersterke wandeling naar het Cirque de Troumouse vanuit Héas. Aansluitend gaan we naar Cauterets, een van de toegangspoorten tot het nationale park. Een klassieker is de tocht door de beide valleien Lutour en Gaube. Daar is niks mis mee, maar wij doen er een schepje bovenop door er een dag op grote hoogte aan toe te voegen. Een dag die je niet snel zult vergeten, want het traject tussen Refuge d’Estom en Refuge des Oulettes de Gaube via de Col des Gentianes behoort tot de absolute top van de Pyreneeën en daarmee overdrijf ik niet. Bonus is ook dat we overnachten in de hoogste bemande hut van de Pyreneeën: Bayssellance. Deze tocht kent eigenlijk alleen maar hoogtepunten. De valleien van Gaube en Lutour laten je genieten van elke stap en natuurlijk is er ook nog de Vignemale, die we van verschillende kanten mogen bewonderen. Wat een berg! Wat een tocht! En wat een week!

Voor mij persoonlijk is deze week een terugkeer (voor de zoveelste keer) naar gebieden die ik in mijn hart meedraag. Gavarnie en Cauterets en de bergwereld rondom deze dorpen werden door mij zo’n dertig jaar geleden voor het eerst bezocht en verkend. De liefde voor de Pyreneeën is hier ontstaan en in de loop van de jaren verder gegroeid. Fijn dat er nu een week is waarin ik mensen kan laten delen in mijn liefde voor juist dit gebied.

Refuge des Espuguettes en het uitzicht op de toppen van het Cirque de Gavarnie

In schema ziet de week er als volgt uit:

Zaterdag 5 september

Ik hoop jullie in de loop van de middag te kunnen begroeten in Ayet. We maken kennis onder het genot van een welkomstdrankje en nemen de week alvast door. ’s Avonds wacht een heerlijke maaltijd in de Petit Refuge.

Zondag 6 september

We gaan vandaag vroeg op weg naar Gavarnie, want het is een heel eind rijden. De middag gebruiken we om naar Refuge des Espuguettes de lopen. Als de omstandigheden het toelaten lopen we eerst de toeristische route naar het Cirque de Gavarnie om vervolgens via een zeer mooie route naar de hut te gaan. Toplokatie om te overnachten!

Tijdsduur: 3.30u; klimmen: 670 meter.

Maandag 7 september

De Piméné staat op het programma. Deze geweldige uitzichtsberg is niet moeilijk te bereiken al is gaat het laatste deel van de route over een smalle graat, waarop voorzichtigheid is geboden. De intensieve klim kent in de geweldige uitzichten op de Vignemale, de Vallée d’Ossoue, het Cirque de Gavarnie, het Cirque d’Estaubé en het massief van de Monte Perdido een welverdiende beloning. We keren terug naar Refuge des Espuguettes en dalen tot slot af tot in Gavarnie. We rijden naar het gehucht Héas en overnachten daar in een chambres d’hôtes waarbij we in de verte het Cirque de Troumouse zien.

Tijdsduur: 6 uur; klimmen: 670m; dalen: 1425m

Dinsdag 8 september

Onze wandeling staat geheel in het teken van dat andere grote keteldal: Cirque de Troumouse. We klimmen tot in het hart van dit immense natuurfenomeen waarvan de hoogste toppen de 3000m halen. Op de weg terug blijven we lange tijd op hoogte in een prachtig decor van steile wanden. Kortom, een hele fraaie dagwandeling. Aansluitend rijden we naar Cauterets waar we overnachten in een gite d’étape.

Tijdsduur: 5uur; klimmen en dalen: 700 meter

Woensdag 9 september

De driedaagse tocht begint met een niet te lange wandeling en dat is mooi meegenomen, want de Vallée du Lutour is een bijzonder mooie vallei. We volgen de loop van het water en komen zodoende uit bij refuge d’Estom, de kleine hut die uitkijkt over het gelijknamige meer. Wat een plek om de nacht door te brengen!

Tijdsduur: 3.5 uur; Klimmen: 900 meter.

Donderdag 10 september

De Koninginnerit van de week volgt een spectaculair traject langs enkele schitterende bergmeren en komt uit bij de Col des Gentianes, die uitzicht biedt op de prachtige oostkant van de Vignemale met zijn gletsjer. Door een ruig gebied banen we ons een weg naar Refuge de Bayssellance, de hoogste bemande hut van de Pyreneeën.

Tijdsduur: 5 uur; klimmen: 1200m; dalen: 350m

Vrijdag 11 september

Een korte klim brengt ons bij de Hourquette d’Ossoue, andermaal een hoge bergpas (2734m). Aan de overzijde van de pas komt de noordkant van de Vignemale in beeld. Er zijn nog enkele gletsjerrestanten te zien op de loodrechte rotswanden. Door de Vallée de Gaube dalen we af naar de Pont d’Espagne. Een klassieker, deze route, met als hoogtepunten het Lac de Gaube, de terugblik op de Vignemale en de schitterende Gave des Oulettes de Gaube, die het van de Vignemale komende smeltwater afvoert. De wandeling verveelt geen moment. De watervallen bij de Pont d’Espagne zijn een mooie afsluiting van deze tocht. We proberen een bus te krijgen naar Cauterets en rijden daarna door naar Ayet. .

Tijdsduur: 4.5 uur; Dalen: 1200 meter.

Zaterdag 12 september

Na het ontbijt nemen we afscheid

Sterke punten van deze week

Enkele zeer mooie routes in het Parc National

overnachting in de hoogste berghut van de Pyreneeën

kennismaking met de Vignemale

het traject tussen Refuge d’Estom en Refuge de Bayssellance is uniek

Refuge des Espuguettes ligt op een sublieme plek

de uitzichten vanaf de Piméné

kleinschaligheid

begeleiding door iemand die de streek door en door kent

wandelaars nabij het Lac de Gaube

Praktische informatie
Prijs van de week per persoon: € 595

maximum aantal deelnemers: 8


Inbegrepen:
2 overnachtingen in Gite Bethmale of in de Petit Refuge op basis van een tweepersoonskamer die je deelt. 5 overnachtingen in gite’étape of berghut

2 maaltijden in de Petit Refuge of Gite Bethmale; 5 in de overige accommodaties

2 ontbijtjes in de Petit Refuge of Gite Bethmale; 5 in de overige accommodties

lunchpakketten voor alle wandeldagen;

Begeleiding van alle wandelingen.

Niet inbegrepen:
Alle overige uitgaven, waaronder begrepen de heen – en terugreis, transfers, verzekering, drankjes, busrit van Pont d’Espagne naar Cauterets. Elke deelnemer is verantwoordelijk voor zijn of haar eigen vervoer. Met mij kunnen nochtans steeds twee mensen meerijden.

Op deze wandelweek zijn de reserveringsvoorwaarden van de Petit Refuge van toepassing. Bij boeking doe je een aanbetaling van € 195 en twee maanden voor aankomst betaal je het restant. In geval van annulering krijg je gedane betalingen alleen terug als ik er in slaag een vervanger te vinden. Indien de week door overmacht van mijn kant niet door kan gaan, krijg je de volledige reissom terug, zonder dat je aanspraak kunt maken op verdere vergoedingen.

Het programma is niet heilig en kan onder de omstandigheden worden aangepast.

Ondanks dat ik de begeleiding heel serieus neem, doe je de wandelingen op eigen risico.
Sluit daarom een goede verzekering af.

Heb je belangstelling of wil je meer weten over deze week?
Mail me dan: lepetitrefuge@orange.fr

beroemdste natuurfenomeen in de Pyreneeën: Cirque de Gavarnie