26 juni – 3 juli 2021: Wandelweek “een mooi cadeau aan jezelf”

26 juni-3 juli 2021: Wandelweek “een mooi cadeau aan jezelf”

Pic du Midi d’Ossau & Neouvielle-gebied

uitzicht vanaf Refuge d’Ayous op de Pic du Midi d’Ossau

De gedachte achter deze week is om enkele liefhebbers mee te nemen naar gebieden in de Pyreneeën die me dierbaar zijn en waaraan ik meer dan goede herinneringen bewaar. Gebieden waar ik zo’n dertig jaar geleden voor het eerst kwam en die mijn liefde voor de Pyreneeën hebben aangewakkerd. Het eerste gebied is de Vallée d’Ossau in de westelijke Pyreneeën. Deze vallei wordt gedomineerd door één enkele berg: de Pic du Midi d’Ossau. Niet zomaar een berg, deze 2884m hoge kanjer. Een berg met allure, een statige berg en vooral een met een prachtig profiel. Het driedaagse tochtje rondom de Pic du Midi d’Ossau is mede door de voortdurende aanwezigheid van deze ene berg een van de mooiste tochten die je in de Pyreneeën kunt maken. En deze tocht gaan we maken! Een tocht boordevol variatie met adembenemende uitzichten, kraakheldere bergmeren en niet te vergeten twee overnachtingen in berghutten die liggen op plekken waarvan je alleen maar kunt dromen.

Het tweede gebied is het Réserve Naturelle de Néouvielle, een natuurreservaat dat grenst aan het Franse nationale park. Het visitekaartje van het Néouvielle-gebied zijn de vele bergmeren. Meer dan 70 meren liggen in en rond het reservaat dat in het Néouvielle-massief een indrukwekkend decor heeft. Een tweedaags tochtje gaan we maken in dit hoog gelegen gebied, dat ondanks die hoogte een vriendelijke indruk maakt. Dat komt door de vele bergdennen die hier soms zelfs boven de 2500m groeien. Een kort tochtje, maar wel een hele fraaie, langs talloze bergmeren en met opnieuw een overnachting in een hut die uitkijkt op een mooi bergmeer. Beter kan ik het niet maken!

Het is een dynamische week die begint en eindigt in Ayet. Op de zondag beginnen we met twee korte wandelingen in de Vallée du Biros. Een van de wandelingen staat in het teken van uitzichten, de andere in het teken van water. Een luchtig, aangenaam begin van de wandelweek. Op vrijdag komen we weer terug in Ayet met een mooie ervaring in de bergen op zak.

Het is goed er op te wijzen dat de twee tochten niet moeilijk zijn. Iemand met een goede conditie zou het zonder meer moeten kunnen doen. Veel bergwandelervaring is niet nodig. We volgen goed te belopen paden. De etappes zijn betrekkelijk kort. Dit alles maakt deze week zeer geschikt voor mensen die nog nooit een huttentocht hebben gemaakt en dat eens willen uitproberen. Laat deze kans niet aan je voorbij gaan.

Bewust heb ik gekozen voor de periode eind juni/begin juli. Nog net voor het echte hoogseizoen losbarst en bovendien een tijd dat de alpenroos volop bloeit. De Pyreneeën liggen er nog fris bij en er ligt nog wat sneeuw op de hoge toppen.

Deze week zie ik als een heel mooi cadeau aan jezelf. Als je jezelf wilt trakteren op een mooie ervaring in het hooggebergte van de Pyreneeën, dan zou ik zeker voor deze week gaan. Het cadeau moet alleen nog uitgepakt worden. Dat gaan we samen doen, elke dag weer, stap voor stap.

Lac de Pombie en Refuge de Pombie

De wandelweek in schema:

Zaterdag 26 juni

In de loop van de middag hoop ik jullie te begroeten in Ayet. Onder het genot van een welkomstdrankje maken we kennis en nemen we de week alvast door; ’s avonds wacht een solide maaltijd in de Petit Refuge.

Zondag 27 juni

We beginnen de week met twee korte wandelingen om te wennen aan de bergen. Daarvoor gaan we eerst naar het dorp Balacet in de Vallée du Biros. Een heerlijk circuitje langs de oude marmergroeve en de herdershut op de Col de l’Arraing. Heel gevarieerd en met prachtige uitzichten op de besneeuwde grenstoppen. Aansluitend gaan we naar de waterrijke Vallée du Riberot waar we in een sprookjesbos een korte, gemoedelijke rondwandeling maken. Een heerlijk begin van de week.Klimmen en dalen: 500 meter. Tijdsduur: 3.45u.

Maandag 28 juni

Vandaag beginnen we aan de driedaagse rondom Pic du Midi d’Ossau. Daarvoor gaan we per auto naar de Vallée d’Ossau in de westelijke Pyreneeën. Een flinke rit van drie uur rijden. In de middaguren klimmen we door prachtig bos, later door open landschapen naar Refuge d’Ayous. De Pic du Midi d’Ossau komt tijdens de klim in beeld en zal voortdurend de aandacht vragen. De refuge, uitkijkend op het Lac Gentau en de Pic du Midi d’Ossau is een van de mooist gesitueerde berghutten in de Pyreneeën. Klimmen: 600 meter, tijdsduur: 3 uur.

Dinsdag 29 juni

Van de westkant gaan we vandaag naar de oostkant van de Pic du Midi d’Ossau, die ook nu de show zal stelen. Andermaal een traject om in te lijsten. Prachtig begin van de dag met terugblik op het Lac Gentau en de wandeling langs meren als het Lac Bersau en Lac Castérau. Maar we zullen ook een flinke inspanning moeten leveren, want we dalen af naar de bodem van de vallei waarna een stevige klim volgt. Vervolgens gaan we met een ruime boog om de Pic du Midi d’Ossau heen en komen uit bij Refuge de Pombie. En ook dit is weer een schitterende plek voor een overnachting. Verre uitzichten naar de hoge toppen in het oosten, de Pic du Midi d’Ossau die je bijna in de rug kunt voelen en een schilderachtig meertje. Genieten! Klimmen: 800m, dalen: 740m. Tijdsduur: 5uur

Woensdag 30 juni

Langs de steile hellingen van de Pic du Midi d’Ossau lopen we naar de Col de Suzon, waar een lange afdaling wordt ingezet door de schilderachtige Vallon de Magnabaigt. Vervolgens rijden we naar het natuurreservaat van Néouvielle. Na een lange rit komen we aan bij het berghotel boven het Lac d’Orédon. Weer een mooie plek voor een overnachting.Klimmen: 100m; dalen: 830m.

Donderdag 1 juli

Een wandeling waar we de tijd voor moeten nemen, want de route naar Refuge de Bastan is buitengewoon mooi. Het pad voert ons langs diverse bergmeren in een schilderachtig hooggebergte terwijl het Neouvielle-massief over ons wacht. Wat een ambiance voor een bergwandeling! Misschien dat het mooiste meer voor het laatst wordt bewaard. Vanaf de refuge de Bastan kijken we er op neer. Andermaal een toplokatie.

Tijdsduur: 5 uur. Klimmen: 750 meter; dalen: 400 meter.

Vrijdag 2 juli

Onze laatste wandeling gaat in eerste instantie naar het hoog gelegen Lac de Port-Bielh. Van daaraf dalen we af tot aan het Lac de l’Oule om via de col d’Estoudou terug te gaan naar het Lac d’Oredon. Hele fraaie afsluiting van deze tweedaagse kennismaking met het reservaat van Néouvielle. We rijden terug naar Ayet.

Tijdsduur: 5.5 uur. Klimmen: 600m; dalen: 1000m.

Zaterdag 3 juli

Na het ontbijt nemen we afscheid.

Sterke punten van deze week

de driedaagse rondom de Pic du Midi d’Ossau is een van de mooiste tochten

overnachtingen op adembenemend mooie plekken

het natuurreservaat van Néouvielle met zijn vele bergmeren

begeleiding van alle wandelingen

geen moeilijke of superzware routes

uitzicht vanaf Refuge de Bastan (Néouvielle-gebied)

Praktische informatie
Prijs van de week per persoon: € 595

Inbegrepen:
3 overnachtingen in Le Petit Refuge (tweepersoonskamer die je deelt), 4 overnachtingen in een berghut;

2 maaltijden in Le Petit Refuge, 4 in een berghut;ik kook niet op vrijdag 2 juli. We kunnen dan eventueel in een restaurant in Arrien eten op eigen kosten.

3 ontbijtjes in de Petit Refuge en 4 in de berghutten;

6 lunchpakketten;

Begeleiding van alle wandelingen.

Niet inbegrepen:
Alle overige uitgaven, waaronder begrepen de heen – en terugreis, transfers, verzekering, drankjes, maaltijd op 3 juli.Elke deelnemer is verantwoordelijk voor zijn of haar eigen vervoer. Met mij kan nochtans steeds één persoon meerijden.

Op deze wandelweek zijn de reserveringsvoorwaarden van de Petit Refuge van toepassing. Dat betekent dat je bij boeking een aanbetaling doet van 30% en twee maanden voor aankomst betaal je het restant. In geval van annulering worden gedane betalingen alleen terug betaald als ik er nog in slaag een vervanger te vinden. Indien de week door overmacht van mijn kant niet door kan gaan, krijg je de volledige reissom terug, zonder dat je aanspraak kunt maken op verdere vergoedingen.

Het programma is niet heilig en kan onder de omstandigheden worden aangepast.

Ondanks dat ik de begeleiding heel serieus neem, doe je de wandelingen op eigen risico.
Sluit daarom een goede verzekering af.

Heb je belangstelling of wil je meer weten over deze week?
Mail me dan: lepetitrefuge@orange.fr

Lac de Port-Bielh (Néouvielle-gebied)