De week van de stilte: 18-25 april 2020

18-25 april 2020: De week van de stilte

wandelen in stilte en stilstaan bij jezelf

Magische zonsopkomst op de Col de la Core

Kennismaking met de Gite Bethmale

In verschillende opzichten is dit een bijzondere wandelweek. Zo is het de eerste keer dat ik een wandelweek niet alleen organiseer maar samen met Anna. En de accommodatie is Gite Bethmale, de gite die ik met Anna beheer. De week is dan ook een mooie gelegenheid om kennis te maken met Anna en de gite, waarvan we een sfeervol verblijf hebben gemaakt, waarin iedereen zich thuis zal voelen.

Wandelen in stilte

Alle wandelingen worden in stilte gedaan. Er wordt onderweg niet gesproken en dat maakt de beleving zoveel intenser. Alle zintuigen komen op scherp te staan. Je ziet, hoort, ruikt en beleeft zoveel meer wanneer je in stilte door de bergen gaat. Het is een bijzondere ervaring samen in stilte te wandelen en je zult merken dat het heel verbindend kan werken. Onze streek, de Castillonnais, leent zich bij uitstek voor een stilteweek. De authenticiteit, de rust, de onbedorven natuur en de stilte zijn ingredienten die de week alleen maar ten goede zullen komen. De wandelingen zijn met zorg gekozen. Het gaat in deze week niet om de uitdaging of het bereiken van een hoge top. Centraal staat de beleving. We nemen de tijd en houden regelmatig pauze op mooie plekken. Neemt niet weg dat je wel een beetje conditie moet hebben. We gaan natuurlijk wel de bergen in! De wandelingen zullen afwisselend door Anna of mij worden begeleid.

Ruimte voor gesprek

Over hoe je de wandeling hebt beleefd en wat de stilte met je doet, kun je met Anna in de gite samen of individueel in gesprek gaan. Je zult ontdekken dat je aan haar een heel goede gesprekspartner hebt. Meer dan 35 jaar in de zorg neemt ze mee naar Ayet. Een schat aan ervaring dus. Anna verstaat de kunst van de ontmoeting. Mochten er thema’s zijn, waarover je graag eens wil bezinnen of van gedachten wilt wisselen, aarzel dan niet. Een gesprek kan heel verhelderend zijn en tot nieuwe inzichten leiden.

Yoga-oefeningen aan het begin van de dag

Elke dag is er de mogelijkheid nog voor het ontbijt samen met Anna een korte yoga-sessie te doen.

Tweede helft april: een bewuste keuze

De natuur ontluikt in de Pyreneeën. Op de hoge toppen ligt nog een dik pak sneeuw, maar de bossen beginnen langzaam groen te kleuren. Prachtig om dat mee te maken. Een rustige tijd ook, waarin je weinig mensen tegnkomt in de bergen. Ideale voorwaarden voor een mooie stilteweek.

Zonsopkomst op de Col de la Core

De wandelingen worden deze week in stilte gedaan, maar we gaan ook een keer in stilte het begin van de dag beleven. Dat gaan we doen op de Col de la Core, waar je de zon ziet opkomen. Geweldige plek om het begin van de dag in stilte mee te maken. Op welke dag we dit doen, bekijken we tijdens de week. We kiezen een dag met mooi weer, zodat we de zon daadwerkelijk zien opkomen. Voorwaarde is wel dat de Col de la Core is geopend voor het verkeer!

Sterke punten van deze week

indringende ervaring

kennismaking met Gite Bethmale

ontluikende natuur

ruimte voor gesprek en bezinning

gevarieerde wandelingen

zonsopkomst op Col de la Core

korte yoga-sessie aan het begin van de dag

een gevoel van vrijheid bij aankomst in het Cirque de Campuls

De week ziet er in schema als volgt uit:

Zaterdag 18 april

Aankomst in Ayet bij Gite Bethmale. Onder het genot van een welkomstdrankje heten we jullie welkom en maken we kennis. ’s Avonds wacht een heerlijke maaltijd en we nemen de week alvast door.

Zondag 19 april

Per auto gaan we naar het Lac de Bethmale, waar de natuur in deze tijd begint te ontluiken. We lopen even om het meer heen en klimmen dan rustig over een onverharde weg. Zodra we hoog in de vallei zitten, beginnen we aan een lange, vrij ontspannen afdaling die in Ayet zal eindigen. Eerst door bos, later over een half open brede kam met vele oude schuren. Die kam heet La Serre de Bethmale. Ongetwijfeld ligt hier het mooiste deel van de wandeling. Tot slot gaan we weer het bos in en tegen het eind komen de dorpen Samortein en Ayet in beeld. Een aangename wandeling om deze week mee te beginnen.

Tijdsduur: 4.5 uur; klimmen: 400 m; dalen: 700 meter

Maandag 20 april

De wandeling naar Chapelle de l’Isard in de Vallée du Biros is een bekende in de streek en wordt beschouwd als een van de mooiste. De keuze voor deze wandeling lag dan ook voor de hand. We volgen voor een groot deel de loop van het water in een nauwe vallei. Het bruisende water, het fraaie, oude beukenbos, de ongereptheid en de kapel die op een mooie, open plek ligt, zijn enkele elementen van een wandeling die blijft boeien. Deze wandeling in stilte doen, is een cadeau aan jezelf.

Tijdsduur: 4.5 uur; klimmen en dalen: 600 meter

Dinsdag 21 april

Nog een wandeling in de Vallée du Biros maar een totaal andere dan die van gisteren. Vandaag mogen we ook de openheid van de bergen ervaren. Beginnend in het gehucht Balacet lopen we naar een oude marmergroeve. Prachtige panorama’s op de lange serie besneeuwde toppen die de grens met Spanje vormen. Een heerlijk decor gedurende lange tijd. We blijven op hoogte, afwisselend door en bos en over open hellingen lopend om vervolgens te dalen naar de bewoonde wereld. Via dorpjes als Antras en Irazein lopen we terug naar Balacet.

Tijdsduur: 5.5 uur; klimmen en dalen: 600 meter.

Woensdag 22 april

Een rustdag hebben we zeker verdiend. Natuurlijk kun je vandaag op eigen gelegenheid een wandeling maken. Alle informatie daarvoor hebben we in huis, compleet met routebeschrijvingen en kaartje.

Donderdag 23 april

De Sentier de Découverte de Haute Bellongue staat voor vandaag op het programma. Daarvoor moeten we naar een stille uithoek van de Vallée de Bellongue rijden. Misschien wel de mooiste wandeling van de week. Afwisseling, sfeer, veel stromend water, harmonie, stilte. Aan de voet van de Pic de la Calabasse maken we een heerlijke rondwandeling!

Tijdsduur: 4.15u; klimmen en dalen: 600 meter.

Vrijdag 24 april

We sluiten de week af met een wandeling die begint op de Col de la Core (op voorwaarde dat deze per auto te bereiken is). Na een rustige aanloop door een loofbos bereiken we een bergkam aan de noordzijde van de Vallée de Bethmale en deze gaan we een tijdje volgen. Mooie uitzichten op het grensgebergte en ook op het vlakkere Franse achterland! Na een lange daling lopen we via de dorpjes Aret en Samortein terug naar Ayet.

Tijdsduur: 5 uur; klimmen: 200m; dalen: 850m

Zaterdag 25 april

Na het ontbijt nemen we afscheid.

de hoge toppen, zoals de Mail de Bulard, zijn in het voorjaar nog wit.

Praktische informatie
Prijs van de week per persoon: € 450

Maximum aantal deelnemers: 8


Inbegrepen:
7 overnachtingen in Gite Bethmale of in de Petit Refuge op basis van een tweepersoonskamer die je deelt. Mocht je een kamer voor jezelf willen hebben, dan betaal je een meerprijs van € 100;

7 maaltijden in Gite Bethmale;

7 ontbijtjes in Gite Bethmale;

6 lunchpakketten;

Begeleiding van alle wandelingen.

Niet inbegrepen:
Alle overige uitgaven, waaronder begrepen de heen – en terugreis, transfers, verzekering, drankjes. Elke deelnemer is verantwoordelijk voor zijn of haar eigen vervoer tijdens de week. Met mij kunnen nochtans steeds twee mensen meerijden.

Op deze wandelweek zijn de reserveringsvoorwaarden van de Petit Refuge van toepassing. Bij boeking doe je een aanbetaling van € 150 en twee maanden voor aankomst betaal je het restant. In geval van annulering krijg je gedane betalingen alleen terug als ik er in slaag een vervanger te vinden. Indien de week door overmacht van mijn kant niet door kan gaan, krijg je de volledige reissom terug, zonder dat je aanspraak kunt maken op verdere vergoedingen.

Het programma is niet heilig en kan onder de omstandigheden worden aangepast.

Ondanks dat we de begeleiding heel serieus nemen, doe je de wandelingen op eigen risico. Sluit daarom een goede verzekering af.

Heb je belangstelling of wil je meer weten over deze week?
Mail me dan: lepetitrefuge@orange.fr

ontluikende natuur bij het Lac de Bethmale