Het hooggebergte rondom de Petit Refuge (21 – 29 september 2019)

21-29 september 2019: het hooggebergte rondom de Petit Refuge

een sportieve, uitdagende week!

 

Avondstemming bij Refuge des Estangous

De kracht van mijn streek is de onbedorven natuur. Het is een eldorado voor wandelaars, die houden van ruige berggebieden, waar de natuur zichzelf is kunnen blijven en waar je naar hartelust kunt lopen zonder voortdurend anderen te ontmoeten. Skiliften die het landschap ontsieren zijn er niet, alleen wandelpaden. Deze week neem ik je twee keer mee naar het hooggebergte. We beginnen, na een mooie dagwandeling, met een tweedaagse tocht in een uithoek van de Vallée du Biros. Ons doel is Refuge d’Araing, de berghut die uitkijkt op het grote Etang d’Araing, dat wordt geflankeerd door ruige toppen die de grens met Spanje markeren. Een hele beste plek om de nacht door te brengen en mooie route naar de hut. Op de tweede dag blijven we aanvankelijk op hoogte en we volgen een onbekende route over een bergkam. Op en top genieten op hoogte van sublieme uitzichten. Prachtige, lange daling, vol afwisseling waarbij we langs Chapelle de l’Isard, een kapelletje midden in de bergen, komen. Na een welverdiende rustdag gaan we het nog iets hoger zoeken en dat doen we in het natuurreservaat van de Mont Valier. Deze berg is het boegbeeld van de streek en onze driedaagse tocht staat voor een groot deel in het teken van deze kanjer. Na een pittige klim, door een sprookjesbos en langs het mooie Etang Rond, komen we in het hart van het reservaat en aan de voet van de Mont Valier uit bij Refuge des Estagnous. Opnieuw een hele mooie plek en het is bepaald geen straf hier twee nachten te verblijven. Op de tweede dag van de tocht proberen we de top van de Mont Valier te bereiken, wat onder normale omstandigheden geen probleem mag zijn. Het is altijd weer een bijzondere ervaring om op de top van deze berg staan, niet in de laatste plaats vanwege de uitzichten in alle richtingen. De derde dag mag er ook zijn. Een korte klim brengt ons bij de Col de Pécouch, waar we een lange afdaling inzetten. Een daling die eerst door een curieus morenegebied gaat, vol afgestreken rotsen. Voorbij het mooie Etang de Milouga, met zicht op de Valier, blijven we nog een tijdje op hoogte om tot slot te dalen tot onderin de Vallée du Riberot, waar dit schitterende avontuur begon. Na afloop zul je ongetwijfeld diep onder de indruk zijn van het “echte” gebergte rondom de Petit Refuge en een onvergetelijke ervaring neem je mee naar huis.

 

Sterke punten van deze week:

indringende kennismaking met het hooggebergte

mooi gesitueerde berghutten

beklimming van de Mont Valier

onbedorven natuur

kleinschaligheid

begeleiding van alle wandelingen

 

 

uitzicht vanaf Refuge d’Araing op het meer de grenstoppen

 

In schema ziet de week er als volgt uit:

Zaterdag 21 september

Aankomst in Ayet bij Le Petit Refuge. Onder het genot van een welkomstdrankje heet ik jullie welkom en maken we kennis. ’s Avonds wacht een heerlijke maaltijd en we nemen de week alvast door.

 

Zondag 22 september

We gaan naar het gehucht Salsein nabij Castillon-en-Couserans om een mooie rondwandeling te maken. Wat er uitspringt in deze wandeling zijn de prachtige uitzichten op de gehele Vallée de Bethmale, de fraaie loofbossen en de geweldige panorama’s over de Vallée du Biros en en een enorme reeks besneeuwde grenstoppen. Langdurig kunnen we genieten van uitzichten waarvan je alleen maar kunt dromen. Een gemoedelijke afdaling door bossen en langs weiden brengt ons terug in Salsein. Wat een opening van de wandelweek!

Tijdsduur: 4.15 uur; klimmen en dalen: 680 meter

 

Maandag 23 september

We rijden naar de Vallée du Biros en parkeren in het gehucht Frechendech. Door een nauwe vallei klimmen we gestaag. Mooie passage waarbij we hoog boven een beek lopen in een gorge-achtige ambiance. Uiteindelijk komen we boven de bomen, waarna de klim steviger wordt. Mooie afwisseling tussen open landschap en stukken met wat bomen. De intensieve klim komt bij bij het ingedamde Etang d’Araing. Boven het meer staat Refuge d’Araing, uitkijkend op kale grenstoppen. Mooie plek.

Tijdsduur: 4 uur; klimmen: 1150 meter.

 

Dinsdag 24 september

We volgen de GR 10 tot aan de Col d’Aouéran en volgen daarna een prachtige bergkam in noordelijke richting. We passeren het mooie etang d’Uls en blijven op de kam tot aan de Col d’Auarde. Aansluitend dalen we stevig in een open gebied  waar vaak nogal wat vee graast en via de Chapelle de l’Isard (kapelletje midden in de bergen, mooie plek trouwens)  keren we terug op de route die we van gisteren kennen. Zeer fraaie, originele route boordevol afwisseling.

Tijdsduur: 6.30 uur; klimmen: 500 meter; dalen: 1650 meter.

 

Woensdag 25 september

Rustdag en die kun je misschien ook wel gebruiken na de inspanningen van de afgelopen dagen. Mocht je een wandeling willen maken, dan kun je dat op eigen gelegenheid doen. Graag help ik je bij het maken van een keuze. Routebeschrijvingen en kaartjes liggen klaar.

 

Donderdag 26 september

De driedaagse tocht die in het teken staat van de Mont Valier, opent met de klassieke wandeling door de nauwe, water- en bosrijke Vallée du Riberot naar Cascade de Nérech. Daarna gaat het pad over rotsig terrein stevig omhoog. We nemen de route via het prachtige Etang Rond in het hart van natuurreservaat en klimmen verder naar refuge des Estagnous aan de voet van de Mont Valier. Hele mooie plek om twee nachten te blijven.

 

Vrijdag 27 september

Deze dag staat geheel in het teken van de Mont Valier en we gaan natuurlijk proberen op de top te komen. Het is geen moeilijke klim, wel inspannend. Het is altijd bijzonder om op deze hoge top te staan, het boegbeeld van de streek. In de middag kunnen we relaxen bij de hut.

Tijdsduur: 3.30 uur; klimmen en dalen: 600 meter.

 

Zaterdag 28 september

Tot besluit maken we een stevige wandeling. Te beginnen met de klim over rotsig terrein naar de Col de Pécouch (prachtig zicht op etang Rond en ook op het morenelandschap ten noorden van de Valier). Daarna volgt een mooie daling door de morene naar het Etang Milouga, een logische plek voor een pauze. Langere tijd lopen we nu over golvend terrein met mooie panorama’s over de Vallée du Riberot. Over de route van de GR 10 dalen we in een eindeloze reeks zigzags af naar het Maison du Valier. Opnieuw een topwandeling en een hele beste afsluiting van de wandelweek.

Tijdsduur: 6.30 uur; klimmen: 400 meter; dalen: 1600 meter.

 

Zondag 29 september

Na het ontbijt nemen we afscheid van elkaar.

 

Mooie plek voor een pauze: Etang de Milouga

Praktische informatie
Prijs van de week per persoon: € 550


Inbegrepen:
5 overnachtingen in Le Petit Refuge (tweepersoonskamer die je deelt), 3 overnachtingen in een berghut;

4 maaltijden in Le Petit Refuge, 3 in een berghut;

Ik kook niet op zaterdag 28 september. Op die dag kun je op eigen kosten in een restaurantje in Castillon of Arrien-en-Bethmale eten;

5 ontbijtjes in de Petit Refuge en 3 in de berghutten;

7 lunchpakketten;

Begeleiding van alle wandelingen.

Niet inbegrepen:
Alle overige uitgaven, waaronder begrepen de heen – en terugreis, transfers, verzekering, drankjes.Elke deelnemer is verantwoordelijk voor zijn of haar eigen vervoer. Met mij kunnen nochtans steeds twee mensen meerijden.
Op 28 september wordt ’s avonds niet gekookt in Le Petit Refuge.

Op deze wandelweek zijn de reserveringsvoorwaarden van de Petit Refuge van toepassing. Dat betekent dat je bij boeking een aanbetaling doet van 30% en twee maanden voor aankomst betaal je het restant. In geval van annulering worden gedane betalingen alleen terug betaald als ik er nog in slaag een vervanger te vinden. Indien de week door overmacht van mijn kant niet door kan gaan, krijg je de volledige reissom terug, zonder dat je aanspraak kunt maken op verdere vergoedingen.

Het programma is niet heilig en kan onder de omstandigheden worden aangepast.

Ondanks dat ik de begeleiding heel serieus neem, doe je de wandelingen op eigen risico.
Sluit daarom een goede verzekering af.

Heb je belangstelling of wil je meer weten over deze week?
Mail me dan

 

uitzicht vanaf de Mont Valier