Parque Nacional de Ordesa y Monte Perdido (7 – 14 september 2019)

7-14 september 2019: Wandelweek Parque Nacional de Ordesa y Monte Perdido

een sportieve week van de buitencategorie

 

kijkend naar de Brèche de Roland

Woorden schieten te kort om het Parque Nacional de Ordesa y Monte Perdido te beschrijven. Het is een uniek gebied, waarop geen maat staat. Er is geen enkel ander gebied in de Pyreneeën, dat zelfs in de buurt komt van Ordesa. Het canyonlandschap staat op zich. En het is niet alleen maar imposant. Het is grillig, kleurrijk, onnavolgbaar gevormd. Het is aan de ene kant een genot om door dit gebied te lopen, maar ook een ervaring die diepe indruk maakt. Ordesa laat geen mens onberoerd. Een uitgelezen programma gaat je in staat stellen kennis te maken met dit nationale park. De drie canyons, Ordesa, Añisclo en Escuain gaan we bewonderen. Escuain en Añisclo vanaf hoogte, waarbij ongetwijfeld vale gieren en lammergieren te zien zullen zijn en het Valle de Ordesa, waarvoor een hoofdrol is weggelegd, gaan we van alle kanten bewonderen. Daarbij zullen we met name gebruik maken van de faja’s, natuurlijke terrassen tegen de steile hellingen van de canyon. Op de Faja Racon en Faja de Pelay kunnen we optimaal genieten van al het moois en krijgen we een goed beeld van het Valle de Ordesa. En verder? Verder gaan we de hoogte in om het bijna buitenaardse landschap boven de canyons te ontdekken. We maken een driedaagse tocht, een rasechte Pyreneese klassieker, waarbij we door de beroemde Brèche de Roland zullen gaan. Het door deze bres, die hoog in het Cirque de Gavarnie ligt, lopen is een ervaring op zich. En als het meezit beklimmen we ook nog een echte drieduizender: de Taillon. Op de grens van Frankrijk en Spanje, bovenop het Cirque de Gavarnie staan, zul je nooit vergeten. Laten we hopen dat de omstandigheden de klim mogelijk maken. Kort samengevat: een bijzondere week ligt voor je. Ik ben benieuwd of je de uitdaging aandurft.

 

Deze wandelweek is bestemd voor wandelaars met ervaring in het hooggebergte. Een goede conditie is nodig. De indrukwekkende landschappen en de soms diepe afgronden maken de week ongeschikt voor wandelaars met veel last van hoogtevrees.

 

Prachtige route door het Valle de Ordesa

 

In schema ziet de week er als volgt uit:

Zaterdag 7 september

Aankomst in Ayet bij Le Petit Refuge. Onder het genot van een welkomstdrankje heet ik jullie welkom en maken we kennis. ’s Avonds wacht een heerlijke maaltijd en we nemen de week alvast door.

 

Zondag 8 september

We gaan op tijd weg omdat we een flinke rit maken. Via de Vallée d’Aure en de Tunnel van Bielsa steken we door naar Spanje, waar we in een stille uithoek onze eerste stappen zullen zetten. De Ruta de las Ermitas is een korte wandeling nabij het hoog gelegen dorpje Tella langs oude kerkjes die men in de bergen heeft gebouwd. Een luchtig, maar zeer mooi begin van de week, en het zal smaken naar meer. Op een steenworp afstand van Tella, nabij het gehucht Revilla maken we een tweede korte wandeling. Boven de indrukwekkende wanden van de Garganta de Escuain, een van de diepe kloven in Ordesa, lopen we naar een plek van waaraf vaak de vele gieren (vale gieren maar ook de lammergier) zijn te bewonderen. Na de wandelingen rijden we naar Torla, aan de voet van het Valle de Ordesa.

Tijdsduur voor beide wandelingen tezamen: 3 uur; klimmen en dalen: 200 meter.

 

Maandag 9 september

Het Valle de Ordesa is een natuurmonument van jewelste. Voor wandelaars is het mooi dat er tegen de rotswanden natuurlijke terrassen (zogeheten faja’s) zijn, waarover je kunt lopen en die je in staat stellen de schoonheid van de canyon in al zijn facetten te bewonderen. Over een van die richels gaan we vandaag lopen. Het is Faja Racon, die de beide keteldalen Carriata en Cotatuero met elkaar verbindt. Flinke klim, flinke daling en een indringende wandeling over de faja. Net boven de naaldbomen lopen we en kunnen we ons verbazen over het wonder wat Ordesa is.

Tijdsduur: 5 uur; klimmen en dalen: 600 meter

 

Dinsdag 10 september

Een driedaagse tocht staat op het programma. Een tocht die begint in het Valle de Ordesa met een intensieve klim over het “jagerspad” naar de Faja Pelay. De beloning voor de inspanning zijn de sublieme uitzichten van de faja op de overzijde van de canyon. Uitzichten waarvan we langdurig kunnen genieten. We doorlopen over de faja de canyon en klimmen aansluitend naar Refugio de Goriz. Schitterende plek voor een overnachting.

Tijdsduur: 6 uur; klimmen: 1100 meter; dalen: 250 meter.

 

Woensdag 11 september

Door een heus maanlandschap, kaal, rotsig, met grote open vlaktes, klimmen we naar de Frans-Spaanse grens. Tegen het eind komt de beroemde Breche de Roland in beeld. 2807m hoog, een nauwe doorgang in de bovenste laag van het Cirque de Gavarnie. Een grenspas die echt tot de verbeelding spreekt. Als we in de breche zijn gaan we niet meteen dalen aan de Franse kant, maar proberen we, als de omstandigheden het toelaten, een echte drieduizender te beklimmen: de Taillon, 3144m. Deze berg biedt kolossale uitzichten en de gang naar de top is een indringende ervaring. We keren tot slot terug naar de breche en dalen door puin, mogelijk ook door sneeuw, naar Refuge des Sarradets, ook een bijzondere plek om te overnachten.

Tijdsduur: 5 uur (inclusief Taillon: 7 uur); klimmen: 650 meter (inclusief Taillon: bijna 1000 meter); dalen: 220 meter (inclusief Taillon: 557 meter).

 

Donderdag 12 september

De derde dag van de tocht  voert ons langs de kale wanden van de Taillon en de Gabietous naar de Port de Boucharo, een grenspas, die we oversteken. We maken een lange daling naar het Valle de Bujaruelo en door deze nauwe vallei volgen we de GR 11 tot we aan de ingang van het Valle de Ordesa zijn. Tot slot lopen we door de canyon terug naar de parkeerplaats en rijden dan naar het dorpje Nerin. Pittige, afwisselende etappe die van begin tot eind boeit.

Tijdsduur: 7 uur; klimmen: 200 meter; dalen: 1500 meter.

 

Vrijdag 13 september

Een canyon die we nog niet hebben gezien deze week, is het Valle de Añisclo. Daar gaan we op de laatste dag veradering in brengen. En hoe! We maken een wandeling naar de top van de Mondoto. Door open landschap lopen we naar de Mondoto, die op de rand van de canyon ligt. Het uitzicht op de grillige canyon en ook op het massief van de Monte Perdido is ongekend. Een passend slotakkoord van de wandelweek. Na de wandeling rijden we naar Ayet.

Tijdsduur: 3.30 uur; klimmen en dalen: 700 meter.

 

Zaterdag 14 september

Na het ontbijt nemen we afscheid van elkaar.

 

 

Avondstemming bij Refuge des Sarradets met uitzicht op het Cirque de Gavarnie

Praktische informatie
Prijs van de week per persoon: € 595


Inbegrepen:
2 overnachtingen in Le Petit Refuge (tweepersoonskamer die je deelt), 2 overnachtingen in een berghut, 3 overnachtingen in een herberg in een dorp (slaapzaaltje);

2 maaltijden in Le Petit Refuge, 2 in een berghut en 3 in een herberg.

Ik kook niet op vrijdag 13 september. Op die dag kun je op eigen kosten in een restaurantje in Castillon of Arrien-en-Bethmale eten;

2 ontbijtjes in de Petit Refuge en 5 in overige accommodaties;

6 lunchpakketten;

Begeleiding van alle wandelingen.


Niet inbegrepen:

Alle overige uitgaven, waaronder begrepen de heen – en terugreis, transfers, verzekering, drankjes.Elke deelnemer is verantwoordelijk voor zijn of haar eigen vervoer. Met mij kunnen nochtans steeds twee mensen meerijden.
Op 13 september wordt ’s avonds niet gekookt in Le Petit Refuge.

Op deze wandelweek zijn de reserveringsvoorwaarden van de Petit Refuge van toepassing. Dat betekent dat je bij boeking een aanbetaling doet van 30% en twee maanden voor aankomst betaal je het restant. In geval van annulering worden gedane betalingen alleen terug betaald als ik er nog in slaag een vervanger te vinden. Indien de week door overmacht van mijn kant niet door kan gaan, krijg je de volledige reissom terug, zonder dat je aanspraak kunt maken op verdere vergoedingen.

Het programma is niet heilig en kan onder de omstandigheden worden aangepast.

Ondanks dat ik de begeleiding heel serieus neem, doe je de wandelingen op eigen risico.
Sluit daarom een goede verzekering af.

Heb je belangstelling of wil je meer weten over deze week?
Mail me dan

 

een van de kerkjes op de Ruta de las Ermitas