De week van de zes valleien: 14-21 maart 2020

De week van de zes valleien

14-21 maart 2020: de week van de zes valleien

Bethmale, Biros, Balaguères, Lutour, Gaube en Marcadau

met een uitstap naar het hooggebergte van het Parc National

Op weg naar Refuge des Oulettes de Gaube en de noordkant van de Vignemale

Als alle wintersportvakanties in Frankrijk voorbij zijn en de rust in de wintersportgebieden dus is weergekeerd, gaan wij de bergen in. Het is moeilijk te zeggen wat maart zal brengen. Het is een onpeilbare maand. Het voorjaar kan zich al goed laten voelen, maar tegelijkertijd kan deze maand ook nog heel winters zijn. We gaan het beleven! De week speelt zich in de beginfase af in Ayet, waar we een paar winterse of voorjaarsachtige wandelingen gaan maken. Op bergschoenen of sneeuwschoenen. Drie valleien komen aan bod: Bethmale, Biros en Balaguères. We beginnen op de zondag met twee korte wandelingen in de Vallée du Biros. De beide wandelingen samen geven een goede indruk van de vallei. De ene wandeling staat in het teken van uitzichten (op met name het ongenaakbare grensgebergte), bij de andere gaat het om een sprookjesbos en het spel van water. In de Vallée de Bethmale gaan we vanaf het Lac de Bethmale naar het Cirque de Campuls, een mooie gevarieerde wandeling, waarbij de sneeuwschoenen waarschijnlijk van pas gaan komen. Aansluitend gaan we over La Serre de Bethmale, met mooie open stukken, en door bos naar Ayet. Prima kennismaking met de Vallée de Bethmale. Op de dag dat we naar Cauterets rijden, maken we eerst een wandeling in de Vallée de Balaguères, een stille uithoek van de streek. Mooi rondje langs oude schuren, bossen en open hellingen in een vallei waar de tijd stil heeft gestaan.

Het tweede deel van de week speelt zich af in een ander gebied en, voor een deel, ook op een andere hoogte. Cauterets ligt in de westelijke Pyreneeën en dit levendige dorp geeft toegang tot het Parc National. Hier gaan we een paar dagen op hoogte lopen en daarbij zullen we de sneeuwschoenen zeker nodig hebben. De Vallée de Lutour is als eerste aan de beurt. Hier is de natuur als kunstenaar bezig geweest. Het is alsof het allemaal zo moet zijn. Smaakmaker is de Gave de Lutour die een zilveren spoor door de Vallée de Lutour trekt. Een genot om deze beek, die hier en daar uitwaaiert en fraaie watervallen heeft, te volgen. Tot hoever we in de vallei komen, zal van de omstandigheden afhangen. Op de donderdag maken we vanaf de Pont d’Espagne (1498m) een korte wandeling in de Vallée du Marcadau, die uit een aantal grote plateaus bestaat, waardoor de Gave du Marcadau stroomt. Daarna klimmen we over de route van de GR 10 door de Vallée de Gaube naar Refuge des Oulettes de Gaube in de noordelijke punt van de vallei, die van ongekende schoonheid is en die twee beroemde blikvangers heeft: het Lac de Gaube en de noordkant van de Vignemale.

Ik ben benieuwd hoe het ons zal bevallen om een paar dagen op sneeuwschoenen in het hooggebergte te zijn. Ik denk heel goed, niet in de laatste plaats omdat de valleien van Marcadau, Gaube en Lutour behoren tot de mooiste van de Pyreneeën. En wat ons zeker ook zal bevallen, is de dynamiek van deze week. Elke dag, elke vallei is anders!

Sterke punten van deze week:

Dynamische week

Zes verschillende valleien

Kennismaking met het Parc National des Pyrénées

Overnachting in een berghut aan de voet van de Vignemale

Ongerepte natuur

Kleinschaligheid

Begeleiding van alle wandelingen

in de Vallée du Marcadau

De week ziet er in schema als volgt uit:

Zaterdag 14 maart

Aankomst in Ayet bij Le Petit Refuge. Onder het genot van een welkomstdrankje heet ik jullie welkom en maken we kennis. ’s Avonds wacht een heerlijke maaltijd en we nemen de week alvast door.

Zondag 15 maart

Vandaag gaan we beleven hoe het water stroomt zo vroeg in het jaar en daarvoor gaan we naar de Vallée du Riberot. Een heerlijke wandeling door een sprookjesbos en langs kolkende bergbeken brengt ons bij een imposante waterval: Cascade de Nérech. Een mooi, ontspannen begin van de week, waarbij het de vraag zal zijn of we door de sneeuw moeten gaan lopen of niet.

Tijdsduur: 3.30 uur (indien er sneeuw ligt 5 uur); klimmen en dalen: 400 meter.

Maandag 16 maart

Salsein is een onbeduidend gehucht in de buurt van Castillon-en-Couserans. En het beginpunt van een mooie rondwandeling. De uitzichten over de Vallée de Bethmale en vooral die op de talloze witbesneeuwde grenstoppen zullen indruk maken. En we kunnen er langdurig van genieten! Wie weet nemen we de klim naar de Pic de l’Arraing er nog bij.

Tijdsduur: 4.15 uur (indien er sneeuw ligt: 6 uur); klimmen en dalen: 680 meter.

Dinsdag 17 maart

Na een ontspannen ochtendwandeling in de Vallée de Balaguères langs oude schuren en met opnieuw mooie panorama’s rijden we ’s middags naar Cauterets, een van de toegangspoorten tot het Parc National. We overnachten in het levendige dorp in een gite d’étape.

Tijdsduur: 3 uur; klimmen en dalen: 400 meter.

Woensdag 18 maart

Vanuit Cauterets gaan we lopen naar de Vallée de Lutour. Het zal van de omstandigheden afhangen tot hoever we in de vallei kunnen komen. De Vallée de Lutour is onder winterse omstandigheden één grote kerstkaart. Schilderachtig van begin tot eind, niet in de laatste plaats door de Gave de Lutour die door de vallei stroomt. Het is deze levendige beek die we gaan volgen. Wie weet gaan we zelfs tot het Lac d’Estom komen. Na de wandeling rijden we per bus of met de auto naar de Pont d’Espagne en we overnachten in een berghut op twintig minuten van de parkeerplaats. Mooie plek in de Vallée du Marcadau.

Tijdsduur: afhankelijk van de sneeuwcondties. De bedoeling is er een wandeling van ongeveer 6 uur van te maken. Hoogteverschil ongeveer 600 meter.

Donderdag 19 maart

In de Vallée du Marcadau maken we een niet te lange wandeling in de vallei, die uit verschillende grote vlaktes bestaat. Aansluitend volgen we de GR 10 in de Vallée de Gaube. We gaan stap voor stap naar de noordkant van de Vignemale, de hoogste grenstop van de Pyreneeën. Een wandeling door misschien wel de beroemdste vallei van de Pyreneeën naar een berg, die een onuitwisbare indruk zal maken.

Tijdsduur: 5 uur; klimmen: 750 meter; dalen: 100 meter.

Vrijdag 20 maart

We gaan terug door de Vallée de Gaube naar de Pont d’Espagne. Aansluitend rijden we naar Ayet. We sluiten de week af met een heerlijke maaltijd in de gite d’étape van Bethmale of in de Petit Refuge.

Tijdsduur: 3.5 uur; dalen: 650 meter.

Zaterdag 21 maart

Na het ontbijt nemen we afscheid.

Vallée du Riberot, een zijdal van de Vallée du Biros

Praktische informatie
Prijs van de week per persoon: € 550

Maximum aantal deelnemers: 7


Inbegrepen:
4 overnachtingen in Le Petit Refuge (tweepersoonskamer die je deelt), 3 overnachtingen in een gite d’étape of een berghut;

4 maaltijden in Le Petit Refuge, 3 in een gite d’étape of een berghut;

4 ontbijtjes in de Petit Refuge, 3 in een gite d’étape of een berghut;

lunchpakketten voor alle wandeldagen;

Begeleiding van alle wandelingen.

Niet inbegrepen:
Alle overige uitgaven, waaronder begrepen de heen – en terugreis, transfers (waaronder begrepen de busrit naar Pont d’Espagne), verzekering, drankjes, huur sneeuwschoenen. Elke deelnemer is verantwoordelijk voor zijn of haar eigen vervoer. Met mij kunnen nochtans steeds twee mensen meerijden.

Op deze wandelweek zijn de reserveringsvoorwaarden van de Petit Refuge van toepassing. Bij boeking doe je een aanbetaling van € 150 en twee maanden voor aankomst betaal je het restant. In geval van annulering krijg je gedane betalingen alleen terug als ik er in slaag een vervanger te vinden. Indien de week door overmacht van mijn kant niet door kan gaan, krijg je de volledige reissom terug, zonder dat je aanspraak kunt maken op verdere vergoedingen.

Het programma is niet heilig en kan onder de omstandigheden worden aangepast.

Ondanks dat ik de begeleiding heel serieus neem, doe je de wandelingen op eigen risico.
Sluit daarom een goede verzekering af.

Heb je belangstelling of wil je meer weten over deze week?
Mail me dan: lepetitrefuge@orange.fr

wandelen over een bevroren Lac de Gaube