Een late winterweek (9 – 16 maart 2019)

9-16 maart: een late winterweek

met een uitstap naar het hooggebergte van het Parc National

 

Als alle wintersportvakanties in Frankrijk voorbij zijn en de rust in de wintersportgebieden dus is weergekeerd, gaan wij de bergen in. Het is moeilijk te zeggen wat maart zal brengen. Het is een onpeilbare maand. Het voorjaar kan zich al goed laten voelen, maar tegelijkertijd kan deze maand ook nog heel winters zijn. We gaan het beleven! De week speelt zich in de beginfase af in Ayet, waar we een paar winterse of voorjaarsachtige wandelingen gaan maken. Op bergschoenen of sneeuwschoenen. Het tweede deel van de week speelt zich af in een ander gebied en ook op een andere hoogte. Cauterets ligt in de westelijke Pyreneeën en dit levendige dorp geeft toegang tot het Parc National. Hier gaan we een paar dagen op hoogte lopen en daarbij zullen we de sneeuwschoenen zeker nodig hebben. Twee berghutten zijn ons doel. Refuge Wallon ligt hoog in de Vallée du Marcadau en Refuge des Oulettes de Gaube ligt in de noordelijke punt van de Vallée de Gaube. Twee adembenemend mooie winterwandelingen gaan we maken om bij deze hutten te komen, beginnend bij de Pont d’Espagne, een plek waar we met de bus kunnen komen. Voor beide hutten is de Pont d’Espagne de startplaats. We maken dus geen doorgaande trektocht maar keren na de overnachting in Refuge Wallon terug naar Pont d’Espagne om van daaruit naar Refuge des Oulettes de Gaube te gaan. Ik ben benieuwd hoe het ons zal bevallen om een paar dagen op sneeuwschoenen  in het hooggebergte te zijn. Ik denk heel goed, niet in de laatste plaats omdat de valleien van Marcadau en Gaube behoren tot de mooiste van de Franse Pyreneeën.

 

Cabane de l’Arraing in de Vallée du Biros

De week ziet er in schema als volgt uit:

 

Zaterdag 9 maart

Aankomst in Ayet bij Le Petit Refuge. Onder het genot van een welkomstdrankje heet ik jullie welkom en maken we kennis. ’s Avonds wacht een heerlijke maaltijd en we nemen de week alvast door.

 

Zondag 10 maart

Vandaag gaan we beleven hoe het water stroomt zo vroeg in het jaar en daarvoor gaan we naar de Vallée du Riberot. Een heerlijke wandeling door een sprookjesbos en langs kolkende bergbeken brengt ons bij een imposante waterval: Cascade de Nérech. Een mooi, ontspannen begin van de week, waarbij het de vraag zal zijn of we door de sneeuw moeten gaan lopen of niet.

Tijdsduur: 3.30 uur (indien er sneeuw ligt 5 uur); klimmen en dalen: 400 meter.

 

Maandag 11 maart

Salsein is een onbeduidend gehucht in de buurt van Castillon-en-Couserans. En het beginpunt van een mooie rondwandeling. De uitzichten over de Vallée de Bethmale en vooral die op de talloze witbesneeuwde grenstoppen zullen indruk maken. En we kunnen er langdurig van genieten! Wie weet nemen we de klim naar de Pic de l’Arraing er nog bij.

Tijdsduur: 4.15 uur (indien er sneeuw ligt: 6 uur); klimmen en dalen: 680 meter.

 

Dinsdag 12 maart

Na een ontspannen ochtendwandeling in de Vallée de Balaguères langs oude schuren en met opnieuw mooie panorama’s rijden we ’s middags naar Cauterets, een van de toegangspoorten tot het Parc National. We overnachten in het levendige dorp in een gite d’étape.

Tijdsduur: 3 uur; klimmen en dalen: 400 meter.

 

Woensdag 13 maart

Per bus gaan we naar de Pont d’Espagne (1498m), een bijzondere plek vanwege de talloze watervallen die hier zijn te bewonderen. In de Vallée du Marcadau volgen we in grote lijnen de Gave du Marcadau, die door de vallei stroomt. Het ene na het andere plateau doorkruisen we tot we uiteindelijk uitkomen bij Refuge Wallon. Een prachtige plek om de nacht door te brengen, niet in de laatste plaats vanwege het imposante decor van hoge toppen.

Tijdsduur: 4 uur; klimmen: 370 meter.

 

 

Donderdag 14 maart

We gaan terug naar de Pont d’Espagne. Bepaald geen straf om het traject nog eens af te leggen. Aansluitend volgen we de GR 10 in de Vallée de Gaube. We gaan stap voor stap naar de noordkant van de Vignemale, de hoogste grenstop van de Pyreneeën. Een wandeling door misschien wel de beroemdste vallei van de Pyreneeën naar een berg, die een onuitwisbare indruk zal maken.

Tijdsduur: 7 uur; klimmen: 650 meter; dalen: 370 meter.

 

Vrijdag 15 maart

We gaan terug door de Vallée de Gaube naar de Pont d’Espagne. Afhankelijk van de omstandigheden dalen we verder over de Sentier des Cascades, een prachtige route langs talloze watervallen, of we nemen meteen de bus. Aansluitend rijden we naar Ayet. We sluiten de week af in een restaurant.

Tijdsduur: 3.5 uur (als we verder dalen vanaf Pont d’Espagne 5.30 uur); dalen: 650 meter (als we verder dalen vanaf Pont d’Espagne 1150 meter).

 

Zaterdag 16 maart

Na het ontbijt nemen we afscheid.

 

 

Vallée du Marcadau

 

 

 

 

Praktische informatie
Prijs van de week per persoon: € 550


Inbegrepen:
4 overnachtingen in Le Petit Refuge (tweepersoonskamer die je deelt), 1 overnachting in een gite d’étape (slaapzaaltje) en 2 in een berghut;

3 maaltijden in Le Petit Refuge, 1  in een gite d’étape en 2 in een berghut

Ik kook niet op vrijdag 15 maart. Op die dag kun je op eigen kosten in een restaurantje in Castillon of Arrien-en-Bethmale eten;

4 ontbijtjes in de Petit Refuge, 1 in een gite d’étape en 2 in een berghut;

6 lunchpakketten;

Begeleiding van alle wandelingen.

 

Naar de noordkant van de Vignemale


Niet inbegrepen:
Alle overige uitgaven, waaronder begrepen de heen – en terugreis, transfers (waaronder begrepen de busrit naar Pont d’Espagne), verzekering, drankjes, huur sneeuwschoenen. Elke deelnemer is verantwoordelijk voor zijn of haar eigen vervoer. Met mij kunnen nochtans steeds twee mensen meerijden.
Op 15 maart wordt ’s avonds niet gekookt in Le Petit Refuge.

Op deze wandelweek zijn de reserveringsvoorwaarden van de Petit Refuge van toepassing. Dat betekent dat je bij boeking een aanbetaling doet van 30% en twee maanden voor aankomst betaal je het restant. In geval van annulering krijg je gedane betalingen alleen terug als ik er in slaag een vervanger te vinden. Indien de week door overmacht van mijn kant niet door kan gaan, krijg je de volledige reissom terug, zonder dat je aanspraak kunt maken op verdere vergoedingen.

Het programma is niet heilig en kan onder de omstandigheden worden aangepast.

Ondanks dat ik de begeleiding heel serieus neem, doe je de wandelingen op eigen risico.
Sluit daarom een goede verzekering af.

Heb je belangstelling of wil je meer weten over deze week?
Mail me dan: lepetitrefuge@orange.fr

 

 

Vallée du Riberot