Comfortabel wandelen op hoogte (29 juni – 6 juli 2019)

Wandelweek 29 juni – 6 juli 2019: Comfortabel wandelen op hoogte

ontspannen genieten in de Pyreneeën

 

Geen enkele wandelweek van de Petit Refuge is hetzelfde. Sommige weken zijn uitdagend, sportief en stellen behoorlijke eisen aan fitheid, conditie en ervaring in het hooggebergte. Maar er zijn ook weken die bestemd zijn voor wie het allemaal niet zo zwaar hoeft te zijn en die minder de uitdaging zoeken. Dit is zo’n week. Geen superlange wandelingen, geen zware meerdaagse trektocht, geen enorme hoogteverschillen die overbrugd moeten worden. Natuurlijk moet er ook in deze week worden geklommen en gedaald. Dat kan niet anders in de bergen en je krijgt het dan ook niet kado. Fitheid en conditie zijn nodig, maar een superatleet hoef je niet te zijn. De week opent met twee fraaie wandelingen in mijn streek. Wandelingen die een goede indruk geven van het gebied en die uitblinken door de geweldige panorama’s op de valleien, het ongenaakbare grensgebergte en soms ook het glooiende Franse achterland. Toch zal het tweede deel van de week het meest aanspreken. We gaan namelijk het echte hooggebergte in. In het Carlit-gebied in de oostelijke Pyreneeën is het mogelijk om per auto tot 2000m hoogte te komen. Vanuit een berghotel gaan we er een paar schitterende wandelingen maken. Welbewust heb ik gekozen voor het Carlit-gebied. Vooreerst is het een bijzonder mooi gebied. Toegankelijk, vriendelijk, open, groen en vooral waterrijk. Talloze beken en vooarl bergmeren zijn te vinden aan de voet van de Pic Carlit, de hoogste berg van de oostelijke Pyreneeën. Het Carlit-gebied nodigt uit tot wandelen en dat is wat we gaan doen. Vanuit een hotel aan het Lac des Bouillouses gaan we er een paar keer op uit voor een adembenemend mooie wandelingen. Zwaar wordt het niet, moeilijk wordt het niet, we gaan gewoon genieten!

 

enkele bergmeren in de Désert du Carlit

Sterke punten van deze week:

het comfort van de Petit Refuge en een berghotel

een paar overnachtingen op 2000m hoogte

kleinschaligheid

begeleiding van alle wandelingen

uitstap naar een schitterend berggebied vol bergmeren

 

In schema ziet de week er als volgt uit:

Zaterdag 29 juni

Aankomst in Ayet bij Le Petit Refuge. Onder het genot van een welkomstdrankje heet ik jullie welkom en maken we kennis. ’s Avonds wacht een heerlijke maaltijd en we nemen de week alvast door.

 

Zondag 30 juni

We gaan naar het gehucht Salsein nabij Castillon-en-Couserans om een mooie rondwandeling te maken. Wat er uitspringt in deze wandeling zijn de prachtige uitzichten op de gehele Vallée de Bethmale, de fraaie loofbossen en de geweldige panorama’s over de Vallée du Biros en een enorme reeks besneeuwde grenstoppen. Langdurig kunnen we genieten van uitzichten waarvan je alleen maar kunt dromen. Een gemoedelijke afdaling door bossen en langs weiden brengt ons terug in Salsein. Wat een opening van de wandelweek!

Tijdsduur: 4.15 uur; klimmen en dalen: 680 meter

 

Maandag 1 juli

Voor de wandeling van vandaag gaan we per auto naar de Col de la Core. We starten dus op bijna 1400m. Na een rustige opening door loofbos bereiken we na een korte klim een bergkam die verbluffende uitzichten biedt zowel op de hoge toppen van de Pyreneeën als op het glooiende Franse achterland in het noorden. We volgen de kam lange tijd en maken daarna afwisselend door open landschap en door bos een lange, geleidelijke daling. Uiteindelijk zullen we nog een half uur flink moeten dalen om in het dorpje Villargein uit te komen. Via Aret en Samortein lopen we naar Ayet. Zo is deze wandeling niet alleen een kennismaking met de bergwereld van Bethmale maar ook met diens authentieke dorpjes. Een mooie, complete wandeling.

Tijdsduur: 5 uur; klimmen: 250 meter; dalen: 850 meter.

 

Dinsdag 2 juli

We hebben een lange rit voor de boeg naar het Lac des Bouillouses in de oostelijke Pyreneeën. Daarom gaan we bijtijds op weg en we volgen een prachtige route door de verschillende valleien van de Couserans. In de oostelijke punt van de Couserans maken we een mooie wandeling waarbij we de beroemde GR 10 volgen. Een gemakkelijke, gelijkmatige klim over een open helling brengt ons bij de Port de Saleix, waar we op adem komen en kunnen genieten van verre uitzichten naar oost en west, waarbij het massief van de Mont Valier zeker in het oog zal vallen. We keren terug naar de auto’s en rijden verder naar het Lac des Bouillouses.

Tijdsduur: 2.45 uur; klimmen en dalen: 400 meter.

 

 

Mooie plek voor een pauze: de Port de Saleix

 

Woensdag 3 juli

De eerste wandeling bij het Lac de Bouillouses is een Pyreneese klassieker. Aan de voet van de hoogste top van de streek, Pic Carlit (2921m), ligt de zogeheten Désert du Carlit. In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, is het geen droog gebied, maar weelderig groen met een overvloed aan water in de vorm van beken en meer dan tien helderblauwe bergmeren. Wandelen hier is een visuele tractatie. De rondwandeling door de Désert du Carlit behoort zonder meer tot de mooiste dagwandelingen in de Pyreneeën.

Tijdsduur: 4 uur; klimmen en dalen: 400 meter.

 

Donderdag 4 juli

Op het programma staat een grote rondwandeling, waarbij het Lac des Bouillouses een centrale plek inneemt. Het enorme meer zal waardering oogsten tijdens deze vrij ontspannen wandeling die deels door naaldbos en deels door open gebied gaat. Het is een persoonlijke favoriet van mij, waarmee ik jullie hoop te verrassen.

Tijdsduur: 4.45 uur; klimmen en dalen: 300 meter.

 

Vrijdag 5 juli

In de ochtend maken  we een korte, maar erg fraaie wandeling in het Carlit-gebied en het zal jullie niet verbazen dat enkele bergmeren andermaal de show zullen stelen. Het is een leuke, lichte rondwandeling door oude naaldbossen waarin een paar sprookjesachtige meren liggen verborgen. Een hele beste afsluiting van de wandelweek en een passend afscheid van het Carlit-gebied. Aansluitend rijden we terug naar Ayet.

Tijdsduur: 1.45 uur; klimmen en dalen: 150 meter.

 

Zaterdag 6 juli

Na het ontbijt nemen we afscheid.

 

Ontspannen wandelen rondom het Lac des Bouillouses

 

Praktische informatie
Prijs van de week per persoon: € 550


Inbegrepen:
4 overnachtingen in Le Petit Refuge (tweepersoonskamer die je deelt), 3 in een berghotel (tweepersoonskamer die je deelt of slaapzaaltje)

3 maaltijden in Le Petit Refuge, 3 in een berghotel

Ik kook niet op vrijdag 5 juli. Op die dag kun je op eigen kosten in een restaurantje in Castillon of Arrien-en-Bethmale eten;

4 ontbijtjes in de Petit Refuge, 3 in een berghotel;

6 lunchpakketten;

Begeleiding van alle wandelingen.

 

Niet inbegrepen:
Alle overige uitgaven, waaronder begrepen de heen – en terugreis, transfers (waaronder begrepen de autorit naar het Lac des Bouillouses), verzekering, drankjes. Elke deelnemer is verantwoordelijk voor zijn of haar eigen vervoer. Met mij kunnen nochtans steeds twee mensen meerijden.
Op vrijdag 5 juli wordt ’s avonds niet gekookt in Le Petit Refuge.

Op deze wandelweek zijn de reserveringsvoorwaarden van de Petit Refuge van toepassing. Dat betekent dat je bij boeking een aanbetaling doet van 30% en twee maanden voor aankomst betaal je het restant. In geval van annulering krijg je gedane betalingen alleen terug als ik er in slaag een vervanger te vinden. Indien de week door overmacht van mijn kant niet door kan gaan, krijg je de volledige reissom terug, zonder dat je aanspraak kunt maken op verdere vergoedingen.

Het programma is niet heilig en kan onder de omstandigheden worden aangepast.

Ondanks dat ik de begeleiding heel serieus neem, doe je de wandelingen op eigen risico.
Sluit daarom een goede verzekering af.

Heb je belangstelling of wil je meer weten over deze week?
Mail me dan: lepetitrefuge@orange.fr

 

genieten van elke stap in de Désert du Carlit