Bijzondere herfstweek (12 – 20 oktober 2019)

12-20 oktober 2019: bijzondere herfstweek

op zoek naar bijzondere landschappen in de Pyreneeën

 

het kerkje Santa Quiteria nabij Montfalco

Het is altijd een wens van mij geweest om enkele mensen mee te nemen naar enkele bijzondere landschappen in de Pyreneeën. Plekken en gebieden waar je niet zo gauw zult komen. Omdat ze onbekend zijn of afgelegen liggen. Door verschillende van die landschappen in een week op te nemen, ontstaat een zeer dynamische andelweek vol verrassingen. In 2017 heb ik deze week voor het eerst georganiseerd en nu, mede op verzoek van verschillende mensen, wordt de week nog eens overgedaan.Het is een week die zich voor een groot deel afspeelt in het voorgebergte van Aragon. Dat klinkt misschien niet zo spannend, maar juist daar kun je van de ene verbazing in de andere vallen. De week opent met de Congost de Mont-Rebei, een nauwe doorgang in de rotsen op de grens van Aragon en Catalunya. Vanuit de refuge van Montfalco, die in de middle of nowhere ligt, gaan we naar het natuurfenomeen. Om er te kunnen komen zijn er twee passages over een tegen een rotswand gebouwde trap. Spannend maar ongevaarlijk. Rondom Montfalco is er meer dan de Congost de Mont-Rebei en daarom blijven we er ook twee nachten. Denk aan de uitgestorven dorpen Fet en Finestras, het kerkje Santa Quiteria en de Montsec die we gaan beklimmen. Het is een mooie opening van een week waarin je je blijft verbazen. Een topper is ook de Sierra de Mascun, een nauwe kloof met bizarre rotsformaties in de Sierra de Guara, waar we een hele fraaie rondwandeling gaan maken. En wat te denken van de Mallos de Riglos, de machtige rotswanden die boven het dorpje Riglos uitsteken. Het is het domein van de vale gieren die hier nestelen en van klimmers die ongelooflijke toeren uithalen om een van de toppen te bereiken. Wij zullen ook hier een mooie rondwandeling maken. De week sluit af in Frankrijk en wel in het dorpje Lescun waar we twee nachten zullen blijven. Is er een mooiere plek in de Pyreneeën? Een authentiek dorp omgeven door een lange serie kale, grijze kalkrotsen. In dit decor maken we onze laatste wandeling. De beste plek om de week te beëindigen.

 

In de sierra de Mascun

In schema ziet de week er als volgt uit:

Zaterdag 12 oktober

Aankomst in Ayet bij Le Petit Refuge. Onder het genot van een welkomstdrankje heet ik jullie welkom en maken we kennis. ’s Avonds wacht een heerlijke maaltijd en we nemen de week alvast door.

 

Zondag 13 oktober

We gaan vroeg weg om de lange rit naar Montfalco te maken. Via het Val d’Aran en de tunnel van Vielha rijden we zuidwaarts en in het begin van de middag komen we aan in Montfalco. ’s Middags maken we de wandeling naar de Congost de Mont-Rebei, ongelooflijk natuurfenomeen. Een nauwe doorgang in de rotsen. De route kent twee passages over een tegen de rotsen gebouwde trap. Het is veilig, maar tegelijkertijd ook indrukwekkend. De bedoeling is om in ieder geval over de trap te lopen en in principe gaan we dan weer terug naar Montfalco. Eventueel zouden we nog verder kunnen gaan, via een hangbrug het water oversteken en tot helemaal in de Congost de Mont-Rebei lopen, maar dat is voor deze eerste dag misschien wat veel. In de avond gaan we nog even naar het kerkje Santa Quiteria, dat bovenop een rotswand ligt. Een prachtige plke om te zijn, zeker in de avond bij de ondergaande zon. De uitzichten op de rotswanden rondom de Congost de Mont-Rebei zijn adembenemend.

Tijdsduur: 3 uur; klimmen en dalen: 300 meter.

 

Maandag 14 oktober

Alle aandacht gaat bij Montfalco uit naar de Congost de Mont-Rebei, maar er is nog veel meer te zien. We gaan een stap terug in de tijd maken. Vanaf het verlaten dorp Fet, prachtig gebouwd op de rand van een rotswand, lopen we door bos en open gebieden naar Finestras, een ander verlaten dorp. De kennismaking met de beide dorpen is een indringende belevenis. Een reden om naar Finestras te gaan zijn ook de bijzondere rotsformaties nabij het dorp, die ook wel de “Chinese muur” wordt genoemd.

Tijdsduur: 5.30 uur; klimmen dalen: 450 meter.

 

Het verlaten dorp Fet

Dinsdag 15 oktober

We verlaten Montfalco maar nog niet het gebied, want we maken hier nog een hele beste wandeling naar de top van de Montsec, een kalkstenen berg naast de Congost de Mont-Rebei. Heerlijke wandeling en de uitzichten zijn prachtig. Vale gieren scheren vaak in grote aantal langs de steile wanden van de berg! Na de wandeling rijden we nar Las Almunias de Rodellar in de Sierre de Guara.

Tijdsduur: 3.30 uur; klimmen en dalen: 500 meter.

 

Woensdag 16 oktober

De Sierra van Mascun staat op het programma. Deze gorge blinkt uit door de aparte vormen van de rotsen, die voor een sprookjesachtig decor zorgen. Schitterende, intensieve rondwandeling waarbij we andermaal terug in de tijd gaan getuige het verlaten gehucht Otin, de vele weilanden die vroeger afgegraasd werden door het vee, oude stapelmuurtjes en de Dolmen de Losa Mora. Aansluitend rijden we naar Riglos.

Tijdsduur: 5.30 uur; klimmen en dalen: 500 meter

 

Donderdag 17 oktober

Als we in Riglos zijn, zal iedereen begrijpen waar het vandaag om gaat: om de Mallos de Riglos, de loodrechte, mooi gevormde rotsen van conglomeraatgesteente (aan elkaar gekitte stenen). De vale gier nestelt hier, klimmers zoeken er de uitdaging. En nee, we gaan geen halsbrekende toeren uithalen, maar maken een prachtige rondwandeling in dit curieuze gebied in het voorgebergte van de Pyreneeën.

Tijdsduur: 3 uur; klimmen en dalen: 300 meter.

 

Vrijdag 18 oktober

Na het ontbijt rijden we richting Frankrijk. Een mooie rit waarbij we een tussenstop maken in het skioord Astun nabij de Col de Somport. Hier maken we een wandeling naar de Frans-Spaanse grens. We passeren een mooi bergmeer en op de Col des Moines kunnen we genieten van uitzichten die er mogen zijn. Een berg die meteen opvalt is de Pic du Midi d’Ossau, een van de symbolen van de Pyreneeën. Hij steekt ver boven alle andere toppen uit. Een machtig gezicht! Na de wandeling rijden we door de Aspe-vallei en we overnachten in het dorpje Lescun.

Tijdsduur: 2.45 uur; klimmen en dalen: 450 meter.

 

Zaterdag 19 oktober

Heerlijk om de week te kunnen afsluiten in Lescun, dat uitkijkt op een lange serie kalkstenen toppen, die het Cirque de Lescun vormen. Een mooiere plek is moeilijk te vinden in de Pyreneeën. De bekendste toppen van het gebied zijn de Aiguilles d’Ansabère en het is aan de voet van deze toppen dat we een mooie wandeling maken. We gaan naar de herdershut van Ansabère, waar in de zomer kaas wordt gemaakt, en we klimmen nog verder naar het kleine Lac d’Ansabère, dat tegen de grens aanleunt. ’s Avonds genieten we na van de wandeling en de week in de gezellige gite d’étape.

 

Zondag 20 oktober

Na het ontbijt in de gite nemen we afscheid van elkaar.

 

De vale gier is niet weg te denken uit deze week

 

 

 

Sterke punten van deze week:

unieke reis naar onbekende plekken

landschappen van ongekende schoonheid

een week vol dynamiek

kleinschaligheid

gebieden die rijk aan gieren zijn

begeleiding van alle wandelingen

 

Praktische informatie
Prijs van de week per persoon: € 650


Inbegrepen:
1 overnachting in Le Petit Refuge (tweepersoonskamer die je deelt), 7 overnachtingen in herbergen of gite d’étape;

1 maaltijden in Le Petit Refuge, 7 in de overige accommodaties;

1 ontbijt in de Petit Refuge en 7 in de overige accommodaties;

7 lunchpakketten;

Begeleiding van alle wandelingen.

Niet inbegrepen:
Alle overige uitgaven, waaronder begrepen de heen – en terugreis, de autoritten tijdens de week, verzekering, drankjes.Elke deelnemer is verantwoordelijk voor zijn of haar eigen vervoer. Met mij kan nochtans één iemand meerijden.

Let op: de week begint met de rit naar Montfalco op zondag. De laatste 15 kilometer van de rit gaan over een onverharde weg. Deze weg is berijdbaar met gewone auto’s maar voorzichtigheid is geboden. Mensen die met het vliegtuig komen en een auto huren, doen er verstandig aan een auto met vierwielaandrijving te huren. Ik aanvaard geen aansprakelijkheid in geval van schade aan de auto. Door te boeken ga je hiermee akkoord.

Op deze wandelweek zijn de reserveringsvoorwaarden van de Petit Refuge van toepassing. Dat betekent dat je bij boeking een aanbetaling doet van 30% en twee maanden voor aankomst betaal je het restant. In geval van annulering worden gedane betalingen alleen terug betaald als ik er nog in slaag een vervanger te vinden. Indien de week door overmacht van mijn kant niet door kan gaan, krijg je de volledige reissom terug, zonder dat je aanspraak kunt maken op verdere vergoedingen.

Het programma is niet heilig en kan onder de omstandigheden worden aangepast.

Ondanks dat ik de begeleiding heel serieus neem, doe je de wandelingen op eigen risico.
Sluit daarom een goede verzekering af.

Heb je belangstelling of wil je meer weten over deze week?
Mail me dan

 

laatste wandeling van de week aan de voet van de Aiguilles d’Ansabère