Mei Wandelweek (27 april – 4 mei 2019)

Meivakantie 2019: genieten van het voorjaar in de bergen

de natuur barst los in de Pyreneeën

 

Het voorjaar is een ideale tijd om de drukte van alledag achter je te laten, de bergschoenen weer eens aan te doen en de Pyreneeën in te gaan. In de bergen barst de natuur los, de uitgestrekte beukenbossen kleuren de valleien weer groen, de bloemenpracht is een lust voor het oog, het vee wordt weer langzaam de bergen in gebracht. En intussen zijn de hoge toppen op de grens met Spanje nog wit en worden door de beken enorme hoeveelheden smeltwater afgevoerd. Je voelt aan alles het leven in de bergen. Hoe heerlijk is het juist nu in de Pyreneeën te zijn!  Deze week blinkt uit door een gevarieerd aanbod. We gaan meemaken hoe het water stroomt in het voorjaar, we gaan de mooiste uitzichten krijgen, we gaan op de top van een berg staan en zullen temidden van een imposant keteldal staan. Elke dag is anders. Leuk is ook dat we een uitstap gaan maken naar een ander deel van de Couserans, waar we twee keer overnachten in een gite d’étape. Dat maakt de week alleen maar dynamischer en avontuurlijker. De week kent geen extreem lange of zware wandelingen, al zoeken we af en toe wel een beetje uitdaging. Dus wat let je om in het voorjaar naar de Petit Refuge te gaan?

Begin mei: de bomen kleuren weer groen rondom het Lac de Bethmale

In schema ziet de week er als volgt uit:

Zaterdag 27 april

Aankomst in Ayet bij Le Petit Refuge. Onder het genot van een welkomstdrankje heet ik jullie welkom en maken we kennis. ’s Avonds wacht een heerlijke maaltijd en we nemen de week alvast door.

 

Zondag 28 april

We gaan naar het gehucht Salsein nabij Castillon-en-Couserans om een mooie rondwandeling te maken. Wat er uitspringt in deze wandeling zijn de prachtige uitzichten op de gehele Vallée de Bethmale, de fraaie loofbossen en de geweldige panorama’s over de Vallée du Biros en en een enorme reeks besneeuwde grenstoppen. Langdurig kunnen we genieten van uitzichten waarvan je alleen maar kunt dromen. Een gemoedelijke afdaling door bossen en langs weiden brengt ons terug in Salsein. Wat een opening van de wandelweek!

Tijdsduur: 4.15 uur; klimmen en dalen: 680 meter

 

Maandag 29 april

Op de tweede dag maken we een klassieke wandeling in de streek en dat is die naar de grote waterval Cascade de Nérech in de Vallée du Riberot. Juist in het voorjaar is dit een imposante waterval, maar het gaat niet alleen maar om die cascade. De Vallée du Riberot met al zijn beken, watervallen, sprookjesachtige beukenbossen is zonder meer de mooiste vallei van de streek. De weg naar de waterval is dan ook van meer belang dan de waterval zelf. Een heerlijk traject en het is bepaald geen straf om heen en terug te lopen.

Tijdsduur: 3.5 uur; klimmen en dalen: 400 meter

 

Dinsdag 30 april

Vandaag verplaatsen we ons naar het gehucht Saint-Lizier-d’Ustou. Mooi ritje naar de andere kant van de Col de la Core. Onderweg maken we vanaf de Col de la Core een inspannende wandeling naar de top van de Bouirex. Pittige klim maar we worden beloond met uitzichten over de gehele Couserans en ook de Mont Valier komt in beeld. De wandeling vanaf de top over de bergkam naar de Col de Bas, is heerlijk. Een aangename wandeling door een loofbos is nodig om weer op de Col de la Core uit te komen. Daarna rijden we verder naar Saint-Lizier d’Ustou, waar we twee nachten in een gite d’étape overnachten.

Tijdsduur: 4 uur; klimmen en dalen: 500 meter

 

Woensdag 1 mei

We rijden naar de oostelijke punt van de Couserans en beginnen op 1400m hoogte aan een wandeling waarbij we de route van de GR 10 volgen. Mooie, gemakkelijke klim over een pad dat slingerend omhoog gaat door open landschap. De klim eindigt bij de Port de Saleix, op bijna 1800m. Tijdens de klim ontvouwen zich verre uitzichten naar het westen. Uitzichten die zich uitstrekken tot de Col de la Core, de Bouirex en de Mont Valier. Op de Port de Saleix gaan we er nog eens goed voor zitten. Indien mogelijk knopen we er ook nog de klim naar de Pic de Girantes aan vast. Dat zou wat zijn!

Tijdsduur: 2.45 uur (met de Pic de Girantes erbij: 4.30 uur); klimmen en dalen: 400 meter (met de Pic de Girantes erbij: 700 meter)

 

Donderdag 2 mei

Vandaag doen we het heel rustig aan. Na het ontbijt gaan we richting Cirque de Cagateille. Een onschuldige wandeling is nodig om in dit prachtige keteldal uit te komen. Enkele jaren geleden heeft men op deze plek steenbokken uitgezet. Wie weet zien we er een paar. Hoe dan ook een hele mooie plek om even te zijn. Na de wandeling rijden we terug naar Ayet.

Tijdsduur: 1.30u; klimmen en dalen: 200 meter.

 

Vrijdag 3 mei

De wandelweek wordt afgesloten met een van mijn favoriete wandelingen en deze speelt zich voor een deel in de Vallée du Biros af en voor een deel in de Vallée de Bellongue. Een wandeling die alles in zich heeft. Vooral het stuk aan de voet van de Pic de la Calabasse met talloze oude schuren is van grote schoonheid. Het is een gebied dat iedereen voor zich weet te winnen door het gevarieerde, vriendelijke, harmonieuze landschap en de overvloed aan water. Echt een wandeling waarvan je blijft genieten. Nagenieten van de wandeling doen we ’s avonds in een restaurant.

Tijdsduur: 5.30u, klimmen en dalen: 700 meter

 

Zaterdag 4 mei

Na het ontbijt nemen we afscheid

 

Praktische informatie

Prijs van de week per persoon: € 475
Inbegrepen:
5 overnachtingen in Le Petit Refuge (tweepersoonskamer die je deelt) en 2 overnachtingen in een gite d’étape (slaapzaaltje);

4 maaltijden in Le Petit Refuge en 2 in een gite d’étape

Ik kook niet op vrijdag 3 mei. Op die dag kun je op eigen kosten in een restaurantje in Castillon eten;

5 ontbijtjes in de Petit Refuge en 2 in een gite d’étape;

6 lunchpakketten;

Begeleiding van alle wandelingen.


Niet inbegrepen:
Alle overige uitgaven, waaronder begrepen de heen – en terugreis, transfers, verzekering, drankjes.Elke deelnemer is verantwoordelijk voor zijn of haar eigen vervoer. Met mij kunnen nochtans steeds twee mensen meerijden.
Op 3 mei wordt ’s avonds niet gekookt in Le Petit Refuge.

Op deze wandelweek zijn de reserveringsvoorwaarden van de Petit Refuge van toepassing. Dat betekent dat je bij boeking een aanbetaling doet van 30% en twee maanden voor aankomst betaal je het restant. Indien de week door overmacht van mijn kant niet door kan gaan, krijg je de volledige reissom terug, zonder dat je aanspraak kunt maken op verdere vergoedingen.
Het programma is niet heilig en kan onder de omstandigheden worden aangepast.
Ondanks dat ik de begeleiding heel serieus neem, doe je de wandelingen op eigen risico.
Sluit daarom een goede verzekering af.
Heb je belangstelling of wil je meer weten over deze week?
Mail me dan: lepetitrefuge@orange.fr